szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért szívós az orgona?

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 16.


Az orgona a legszívósabb, legkitartóbb lakója kertünknek, a talaj iránt igénytelenek, a fagyokat is jól viselik. Viszont a tápanyag fontos a számukra, ezért időnként érdemes műtrágyával vagy komposzttal megszórni a földjüket. 

Miért szívós az orgona?

Sok napfényt és a vizet szeretik, a rendszeres öntözést meghálálják, és azt is, ha néha megmetsszük a bokrot. Elvirágzás után vágjuk le az elszáradt virágmaradványokat, így nem rontják az orgonabokor összképét.

Az orgona jellegzetes problémája, hogy párás, nedves időszakban megtámadja a lisztharmat, ami ellen évente egyszer permeteznünk kell. Sokan nem szeretik, mert igen agresszíven sarjadzik, terjeszkedik a kertben oda is, ahová nem szeretnénk, és a vadhajtások nem is szépek, de ez az új fajtákra már nem jellemző.

Régebben elsősorban illata miatt ültették az orgonát, mára azonban számtalan fajtája kapható, különböző színekben, telt, dupla vagy szimpla, virágokkal. Akkor sem kell lemondanunk róla, ha kicsi a kertünk. Ültethetünk törpeorgonát, amely csak 1,5 méter magasra nő.

A törpeorgona lassú növekedésű, sűrűn elágazó cserjeforma, terebélyes, de alacsony bokor válik belőle. Virágai halványrózsaszín bugákba tömörülnek, melyek tavasz végéig virágzik. Jól tűri a városi levegőt, alkalmas nyírt és nyíratlan sövénynek is.

Törpe fajták:

Mme Lemoine orgona: erős növekedésű, értékes fajta, amely Franciaországból származik. Ma is az egyik legszebb, fehér és telt virágú orgonának számít. 20-25 cm-es, kúpos virágbugák díszítik, melyek bimbókorukban sárgásfehérek, kinyílva pedig hófehérré válik.

Sensation orgona: 3-5 méter magasra nő, levelei szív alakúak. Virágfürtjei dúsak, lazák és lila színűek, a szirmok szélei fehéren világítanak. Szép, romantikus megjelenésű orgonabokor válik belőle, igazi dísze a kertnek.

Jácintvirágú Catinat orgona: látványos, gazdagon és korán nyíló orgona, amely halványrózsaszín virágaiban díszít. Bugavirágzatának mérete elérheti a 30-35 cm is. A szirmok virágzás során fakulni kezdenek, végül szinte fehérré válnak.

Jósika orgona: bokra akár 4 méter magasra is nőhet, leginkább a hegyoldalakat és a párás völgyeket kedveli. Hosszan virágzik, de a virágai kevésbé mutatósak, szirmaik sötétlilák, az illatuk enyhe, de kellemes.

Superba kislevelű orgona: májustól októberig hosszan virágzó fajta, terebélyes, a 2 méteres magasságot is meghaladja. Üde, zöld, kerekded levelei vannak, illatos, lilásrózsaszín virágai, melyek 6-7 centis bugákat alkotnak. A szirmok színe egyre világosabb lesz.

Tipp! Ha a szárak alját megkalapáljuk, úgy tesszük a vázába, több vizet fel tud szívni, tovább marad szép asztali dísz. 

Kapcsolódó cikk: Illatos teraszt mindenkinek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!