szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért vizsgálgassuk a talajt?

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 17.


Nem árt talajvizsgálatot végeztetni, amit általában kertészetek vagy erre szakosodott profi cégek végzik. A mintavétel és az elemezgetés legideálisabb időszaka késő ősz és kora tavasz. Nem árt, ha tisztázzuk, hogy milyen tápanyagok hiányoznak a talajból.

Miért vizsgálgassuk a talajt?

A sikeres ültetés és vetés előfeltétele a jó talaj előkészítése. Az új építésű ágyások vagy akár az egész kertek különös figyelmet igényelnek.
A vizsgálat után pontos adatokat kapunk, pH érték, talajfajta, tápanyagtartalomról, ha lehetséges kérjünk a humusztartalom megállapítását is.

Egyes talajfajták:

A kb. 20-60 cm mélyre nyúló felső rétegtalaj főként ásványi anyagokból és a réteget sötétre színező humuszból áll. Az ásványi anyagok homokból, iszapból és agyagból állnak. Az eltérő szemcsenagyság miatt különféle összetétellel rendelkeznek.

Agyagos talaj: könnyen összetöredezik és gyakran nedves. Habár az agyag elegendő vizet és ásványi anyagot képes elraktározni, annyira kemény, hogy olykor a gyökerek sem képesek átjutni rajta. Az ilyen talajt többszer fel kell lazítani. Az összetétele javulhat, ha elegendő homokot és finom kavicsot keverünk hozzá. Humusz vagy mész hozzáadása is előnyös.

Homokos agyagtalaj: egyenlő mértékben áll agyagból, iszapból, homokból ezét kitűnő és friss talaj, vagyis jó víztározó képességgel rendelkezik, de túlzott nedvességtől nem kell tartani.

Az iszapos föld: tulajdonságát nézve az agyagos és a homokos talaj között van, és igencsak előnyös feltételeket kínál. A mértéktartóan száraztól a frissig sokféle lehet.

Homokos talaj: jó szellőzésű és áteresztő, de eléggé száraz és nemigen képes elraktározni a tápanyagokat. Agyag és ásványtartalmú kőliszt vagy humusz hozzáadásával javulhat.

Kapcsolódó cikk:

Íme, a talajlakó kártevők gyilkosa!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!