szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Milyen a jó metszőolló?

Bíró Gábor     5 299 napja     2785 megtekintés

Mit kell tudnia egy jó metszőollónak?

 

0
0
szavazat


4 HozzászólásSulyok Timea
2009. aug. 07. (4 750 napja)
Sulyok Timea
2009. máj. 25. (4 824 napja)
.
Sulyok Timea
2008. okt. 23. (5 038 napja)
.
Bényeiné
2008. ápr. 04. (5 240 napja)

Hogy milyen egy jó metszőolló azt az tudja megítélni, aki sok évet dolgozik vele és sosem jelent a kezének fáradtság érzetet vagy fájdalmat a munka.

 

Egy metszőollót úgy kell megválasztani a vásárláskor, hogy a saját kezünkhöz mérjük, a nyílási távolság kényelmes kell legyen. Ha az ujjaknak "kapaszkodni" kell, hogy tudják zárni és nyitni az ollót az később fájdalmas lesz. A nyitó - záró kapcsoló a hüvelykujjnak pontosan passzoljon, könnyed mozdulattal tudjuk azt elvégezni és legyen elég az egy ujj hozzá.

 

Rugó tekintetében nincs nagy különbség, hogy melyik fajta lenne jobb, lényeges azonban az, hogy könnyen nyíljon és csukódjon. Ha lemez rugósat választunk, akkor rendszeresen kell az olajozást végezni, de vigyázat: ez nem azt jelenti, hogy tocsogjon a rugó az olajtól, épp csak cseppekről van szó. Ezek után már csak az élek maradtak, pedig egy metszőolló kiváló élek nélkül szinte semmire se való. Az élekre különös gondot kell fordítani, vásárláskor próbáljuk meg elvágni a kartoncsomagolást, ez lehet egy teszt, ami segíti a döntést. A karbantartáshoz szükség lesz finom fenőkőre, a legjobb, ha vízzel fenjük, a vágóélt ez kevésbé sérti inkább kezelve élezi a felületet.

 

Megemlíteném még, hogy az árak tekintetében legyünk óvatosak, hiszen a jó metszőolló ára nem alacsony, de ne válasszuk feltételek nélkül a legdrágábbat, mert nem biztos, hogy csak az a jó. A körültekintő vásárlásnak meg lesz a haszna, mert a jó metszőolló társnak tekinthető a kerti munkában és jó szolgálatot tesz hosszú éveken át.Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.