szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Milyen asztallal lehet tökéletes étkezőnk?

Scheftsik Tamás, 2013. aug. 21.


Az ebédlőasztal sokkal fontosabb bútordarab, mint az elsőre gondolnánk. Hiszen nem csak az étkezések zajlanak itt, hanem a nagyobb társasági összejövetelek is, mivel a legtöbbször a nappali bútorai nem nyújtanak elegendő helyet.

Milyen asztallal lehet tökéletes étkezőnk?

Itt azonban a társasjátékok táblái is kényelmesen elférnek, a karácsonyi menü is tálalható, és akkor sincs jobb hely, ha egy meghitt borozgatós beszélgetés szeretnénk véghezvinni egy régi baráttal.

Forma

Első körben azt érdemes letisztázni, hogy milyen formájú darabra lesz szükségünk. Ebből igen nagy a választék, hiszen a négyzettől elkezdve az oválison keresztül egészen az amorfig minden megtalálható. Amikor válogatunk, azt tartsuk szem előtt, hogy az adott darab mennyire illeszkedik a nappaliba, vagy éppen a konyhába, illetve azt, hogy méretben mekkorára kell számítanunk. Ha ritka a vendégség, akkor felesleges egy nyolcszemélyes asztallal számolni, hiszen nem lesz kihasználva.

Ebben az esetben egy elegáns, de kisebb darabot válasszunk. Értelem szerűen a sok ember nagy asztalt kíván, de ezzel sem lesz gond, hiszen akár 10-14 személyes kiviteleket is találhatunk, ha keresgélünk egy kicsit. A legjobb talán mégis az, ha a hellyel is spórolunk, és a vendégek lehetőségével is számolunk. Ebben az esetben olyan asztalt válasszunk, ami bővíthető. Ez jellemzően plusz két főt jelent, de nagyobb darabok esetében a 4 fős extra méret sem ritka.

Anyag

Ez szintén egy sarkalatos kérdés. Amikor az asztalt kiválasztjuk, azt is tartsuk szem előtt, hogy nem csak arra fogjuk használni, hogy a tányérokat kipakoljuk rá. sokszor a helyhiány miatt a konyha szerves részévé válik az ebédlőasztal is, így előfordul, hogy forró edény kerül rá, esetleg odacsapunk valamit, mert nincs máshol hely. A lényeg, hogy a funkció mellett arra is nagy figyelmet érdemes fordítani, hogy mit is szeretnénk csinálni az adott darabon.

Egy üvegből készült asztallap nagyon mutatós, és még az optikai térnövelést is elérhetjük vele. Nem árt neki a forróság, és egy alsó lap-kiegészítéssel szépen díszíthető is. ugyanakkor nem tesz jót a könyökízületnek a hideg üveg, így gyorsan kényelmetlen lehet, nem is beszélve a karcolódó felületről, és a nehéz tisztíthatóságról. A fém lapok ridegek, gyárszerűek, így igazán csak futurisztikus környezetben mutatnak, ám ha megtaláljuk a helyüket, akkor tökéletes választásnak bizonyulnak. A fa a legelterjedtebb megoldás, ami nem véletlen, hiszen strapabíró, nem árt neki a forróság (persze ésszerű keretek között), és nem bántja az ízületeket sem. Ugyanakkor a helyigénye optikailag is nagy, ez ellen nem nagyon tudunk tenni.

Minta és lábak

A minta terén nem sok megkötés van, talán csak annyi, hogy illeszkedjen a szoba többi részletéhez. Hogy érdemes-e költeni ezért pluszban, azt mindenki döntse el maga, de azt is érdemes meggondolni, hogy jellemzően terítővel adják meg az ünnepi hangulatot az asztaloknak, így a minta már nem érvényesül, amikor a legjobban kellene.

A lábak tekintetében már nem árt egy kicsit gondolkozni. Ha ugyanis nagyon extrém, ide – oda tekergőző tartókat nézünk ki, akkor nehézkesen fogunk tőlük elférni. Nagyon jó megoldás, az egylábas kivitel, hiszen hely bőven van mellette, ugyanakkor borulékonyabb is, mint a négy, vagy több tartós megoldások. A legegyszerűbb, ha a vásárlásnál szépen, egyesével kipróbáljuk, hogy kényelmesen el lehet-e férni minden ülőhelyen, vagy sem.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia