szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Milyen krizantémot válasszunk?

Mártha Izabella, 2013. okt. 25.


A Kelet-Ázsiából származó kultúrnövény tipikusan az ősz színpompája.  De miért pont ősszel virágzik? És miért a kegyelet jelképe? Lássunk néhány titkot ezekről a különleges, misztikus növényekről!
Milyen krizantémot válasszunk?

A krizantém egy igazán tradicionális őszi kultúrnövény, mely számtalan színben és formában bontogatja virágát a sötét őszi napokon. A nyár és ősz közötti átmeneti időszak a hideg és a meleg időszakok váltakozása nagyon kedvező a krizantémok fejlődéséhez. De a hőmérséklettől is fontosabb a nappalok megvilágítása; a krizantém ugyanis rövidnappalos növény, mint ahogy a karácsonyi kaktusz, vagy a jól ismert mikulásvirág.

Mit jelent a rövidnappalos növény kifejezés?

A rövid nappalos növények olyan növények, melyek a nyár hosszú nappalai helyett ősszel virágoznak. A virágok kifejlődéséhez egy adott óraszámnál (ez általában 12 óra) több órányi sötétségre van szükségük a 24 órás periódus alatt. Mivel nyár végétől fokozatosan rövidülnek a nappalok, vagyis egyre korábban sötétedik és reggel később kel fel a nap a krizantém késztetést érez arra, hogy átmenjen a fejlődése generatív szakaszába, azaz bimbót fejlesszen és virágozzon.

Ezeknek a növényeknek a virágzását növényházakban pótmegvilágítással és sötétítéssel időzíteni lehet.

Krizantém a kegyelet jelképe

Mindenszentek ünnepén és a halottak napján sok európai országban – köztük Magyarországon is – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. Mivel a krizantém számos fehér és színes változata november 1. tájékán nyílik, és vágott virágként, vázában kiemelkedően jól (akár 2–3 hétig) tartja állagát, Magyarországon leginkább temetői növényként ismerjük.

Egy kis ízelítő a növény fajtákból

Már az ókorban jelentős kultusza volt a krizantémnak, a nemesítők szorgos munkájának eredményeként mára csak az őszi krizantémoknak több, mint 5000 változata ismert. Növekedés szerint megkülönböztetünk vágott virágnak alkalmas magas és cserepes termesztésre szánt, jól elágazó, alacsony fajtákat. Hazánkban a szálas virágok közül a közismert Palisade fajta fehér és sárga változatát kedvelik a legjobban. Kevésbé sérülékeny, tartós virágú fajta.

A virágzat szerint létezik egyszerű, anemone és telt forma, ezeken belül pedig pompon, gömb, félgömb, sugár, ernyő, japán, margaréta típusú és számos egyéb.

Az anemone típusú virág és az egyszerű, szimpla virágú fajták kevésbé tartósak, virágai könnyen elhervadnak és a szállítás során keletkezett sérülések is hamar meglátszanak rajta.

Ennél érzékenyebb krizantém a különleges fajtájú tűszirmú, pókvirágú krizantém. Ezeknek a növényeknek a virágait gyakran csomagolják laza hálóba, hogy szállítás során a sziromlevelek ne sérüljenek.

És ami egyre inkább közkedveltté válik, a cserepes krizantém. Könnyen szállítható, tartós, öntözésen kívül nem igényel ápolást. Hátránya csupán annyi, hogy nagyon drága!

Vásárláskor minden esetben érdemes odafigyelni, hogy hova szánjuk a krizantémot kihelyezni, sírra vagy urnafalra, mennyi helyünk lesz a növényeknek és hogyan fogjuk szállítania növényeket. A nagyvirágú fajtákat félig nyitott állapotban, a csokrosakat az első kinyílt virággal vásároljuk meg. Ha így járunk el a krizantémokkal e csodálatos virág megfelelő színpompája lesz a temetőknek és méltán emlékezhetünk elhunyt szeretteinkre.

Kapcsolódó cikk:

Aranyvirág, avagy készüljünk krizantémmal a Mindenszentek ünnepére
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia