szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Milyen legyen a lakás levegője?

Szépzöld, 2011. jan. 18.


Otthonunkban – különösen a fűtési szezonban – gyakran okoz gondot a száraz levegő. Ugyanakkor sok lakásban, házban éppen a túlzottan a magas páratartalom teszi próbára a lakók szervezetét. Alábbi cikkünkben most arra keressük a választ, mit tehetünk annak érdekében, hogy lakásunkban megfelelő, egészségesen páradús legyen a levegő minősége.

Milyen legyen a lakás levegője?

A magyarországi háztartásokban nagy gondot okoz az otthonok magas páratartalma, amely rendkívül káros hatással van az emberi közérzetre és az egészségi állapotra is. Az asztmában szenvedőknél légzési nehézségeket okozhat, mi több, még az egyébként egészséges embereknél is kellemetlen légúti tüneteket válthat ki. Ha ezt a helyzetet még a szellőztetés, a rendszeres levegő-utánpótlás hiánya is fokozza, akkor kezdenek el penészedni kezdenek a falak, nedvesednek a nyílászárók. A 60 % fölötti túl-párásítás elősegíti háziporatka elszaporodását is.

 

Ilyenkor télen - a fűtési szezon alatt - azonban inkább a túl száraz levegő okoz problémákat. Télen a fűtött helyiségekben azért alakul ki túl száraz klíma, mert a meleg levegő láthatatlan gőz formájában több nedvességet vesz fel, mint a hideg. Szellőztetéskor beengedjük a hideg, normál relatív páratartalmú levegőt, s miközben azt felfűtjük a lakás hőfokára, a relatív páratartalma jelentősen lecsökken.


Különösen a központi fűtéses lakásokra jellemző, hogy ez a relatív páratartalom akár 25 %-osra is visszaesik, amely kellemetlen tüneteket okoz: száraz nyálkahártya, száraz bőr alakul ki. A túl száraz levegő nem kedvez az állatoknak, növényeknek, de a bútoroknak és műtárgyaknak sem. Alacsony páratartalomnál a hőérzet is sokkal kedvezőtlenebb: a hőfokot alacsonyabbnak érezzük.

 

Az ideális állapot az lenne, hogy a belső tér cél relatív páratartalma legalább 50%-os legyen (páratartalom-mérővel leellenőrizhető). Egyes elméletek szerint jó, ha ez viszonylag alacsony hőmérséklet (21 °C) mellett valósul meg. A páratartalom növelésére számtalan lehetőségünk van, különböző párásító-készülékek (hidegpárásító, melegpárásító, ventilátoros, ultrahangos párásító stb.) segítségével optimális páraszintet érhetünk el. Orvosi vizsgálatok bizonyították a megfelelően "nedves" optimális levegő hatását a felső légúti betegségek gyógyításában, illetve megelőzésében is.

 

Ügyeljünk arra, hogy bármilyen párásítót is választunk, tiszta ivóvizet tegyünk bele, semmiféle különleges ioncserélt, desztillált víz használata nem szükséges. Ráadásul az ioncserélt víztartalmazhat emberre káros szennyezőket, ezért nem használható. Az elektródás meleg párásítókban pedig kizárólag csapvíz használható, mert ennek az elektromos vezetőképességére vannak tervezve. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

Légkollektor: fűtés napfénnyel


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!