szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Milyen legyen idén a karácsonyfa?

Mártha Izabella, 2014. dec. 22.


A tűlevelű örökzöldek választékából néhányat szinte mindenki ismer futólag, de hogy pontosan ezeknek mik a fajtajellemzői és mire érdemes odafigyelnünk azt már nem mindenki ismeri. Lássuk, melyek a legfontosabb fenyő fajok és fajták!

Milyen legyen idén a karácsonyfa?

Közönséges lucfenyő

A Picea abies (közönséges lucfenyő) a egelterjedtebb fenyőfélénk, leggyakrabban ezt használjuk karácsonyfának. Törzse idős korban szálegyenes, ezért gyakori haszonfa. Kúpos koronája fiatalon nagyon mutatós, kiskertben azonban nagykorára alig fér el.
10-15 cm-es világosbarna,hengeres tobozokkal megrakott korosabb példányai tekintélyt parancsolnak.
Változatai: sárga tarka Picea abies ”Finedonensis”, csüngő ágú Picea abies ”Inversa”, törpe lucfenyő Picea abies ”Kánon” különlegessé teszik a környezetet megjelenésükkel.

A Picea glauca "Conica” (cukorsüvegfenyő) valóban egy süvegre emlékeztető törpenövésű változat.

Közkedvelt még a lucok között a Picea pungens (ezüstfenyő), amely sötétzöld növények között kellemes színfolt lehet kertünkben kékes-szürke színével. Vigyázat ennek a fajtának kimondottan szúrós tűi vannak, a szúrás helye gyakran begyullad!

Erdei fenyő

A Pinus silvestris (erdei fenyő) 30-40 méteresre növő magas fa, mely egyedül állva vagy kisebb csoportokban különleges szabálytalan formájával, egzotikussá teszi a környezetét. Hozzájárul az érdekes megjelenéshez, hogy a páros tűlevelei ezüstös-kékes árnyalatúak, törzse pedig vöröses kérgű.
Ha nagy a kertünk,akkor ez a fa ideális árnyat adó példány lehet, a gondozása igen egyszerű, csak adjuk neki is az örökzöldek tápanyagát - főként míg fiatal - és bőségesen lássuk el vízzel.

Az alakjával és lombozatával díszítő közönséges erdeifenyő hazája Európa, Észak-Ázsia. A sárga törzs miatt egyes vidékeken sárgarépa fenyőnek is nevezik.

A törzs egészen idős korban világos szürkésbarnára színeződik. Talaj és klíma iránt közepesen igényes faj, kevesebb szárazságot elbír, de a feketefenyőhöz viszonyítva kevesebb a tűrőképessége. Fagytűrése jó. Kártevői a fenyőilonca, a szövődarázs, kórokozók közül a fenyőtűkarcgomba jelenthet veszélyt.

Termése kisméretű rózsatoboz, melyet a virágkötészetben gyakran használnak. Szaporítása tavaszi magvetéssel történhet, a fajtákat pedig hajtatott magcsemetére oltjuk januárban.

Feketefenyő

A Pinus nigra (feketefenyő) a mostohább körülményeket is kedvelő tűlevelű örökzöld.

Nagyra növő, határozott megjelenésű szép fa. Páros tűlevelei hosszúak, sötétzöldek. Toboza a közepes nagyságú, tojásdad alakú rózsatoboz, melyet a virágkötők leggyakrabban használnak dekorációként. Alkalmas szoliter fának, de jól tűri az útszéli füstös levegőt, sőt akár meszes talajon is szépen megél.

A közönséges feketefenyő eredeti élőhelyei: Dél- és Délkelet-Európa, Kis-Ázsia, Északnyugat-Marokkó. Ennek következtében kielégítően fejlődik a száraz, köves hegyvidékeken, homokon.

A sötétszürke vagy barnás fekete, mélyen repedezett kérgű fa koronaformája fiatalon széles kúp, idősebb korban pedig ellaposodó, ernyő alakú. A díszítőértéke éppen az alakjában rejlik elsősorban. A fagytűrő képessége jó, napfényigényes fajta. Kártevők közül a fenyőilonca és a szövődarázs okozhat problémát.

Törpefenyő

A Pinus mugo (törpefenyő) elterülő bokor vagy kisebb fává növő, tömör vagy lazalombú egyaránt lehet. Párosan álló tűlevelei közepesen hosszúak. Tobozai kicsi tojásdad alakjukkal, szép élénkbarna színnel dekorálják a sötétzöld ágakat. Szoliterként gyakran alkalmazzuk, de rézsű oldalba talajfogóként is megállja a helyét.

Télálló növény, amely nem válogatós a talajok tekintetében. Szárazabb időben öntözést igényel, de egyébként közepes vízigényű fajta. Kedvezőbb élőhelyen nagyobbra nő, különböző változatai kedvelt sziklakerti növények.

Nordmann fenyő

A nordmann fenyő messze az egyik legdrágább fenyőfa. Nagyon lassan nő, akár 12-15 év alatt érheti el a vágásra érett állapotot, így nem véletlen, hogy ez a legdrágább fa. Különlegessége a nordmann fenyőnek az, hogy a fényes, sötétzöld tűlevele nem szúr, és leveleit kicsit megdörzsölve kellemes narancsos illatú lesz a kezünk.

Jegenyefenyő

Az Abies alba (jegenyefenyő) daliás gyertyaként áll télen-nyáron sötétzöld lombjával és gyönyörködteti a megnyugodni vágyó szemet.

Ez az alapfajnak számító közönséges jegenyefenyő 30-50 méteres törzsével egyik legmutatósabb fánk. A sötétzöld tűlevelek fonákán, a két fehér csíkot csak az veszi észre, aki megsimogatja, megfordítja ágát. A jegenyék tobozai szintén a gyertyát utánozva, változatos színnel merednek magasba. Változatai is igen kedveltek pl. Abies Koreana: koreai jegenyefenyő, melynek fényes zöld tűlevelei alul fehér hamvasak.

Kolorádófenyő

Az Abies concolor (kolorádófenyő) , melyre szintén jellemző a kékesszürke tűlevél hátulján lévő két világos sáv.
Mindegyikre érvényes, hogy a tápanyag-utánpótlást nem szabad elfelejtenünk, adjunk nekik minden tavasszal az örökzöldek kedvencéből és akkor joggal várhatjuk hogy kertünk értékes tagjaivá válnak.

Selyemfenyő

A Pinus wallichiana (selyemfenyő) olyan fenyő, amelyet szinte érdemes megsimogatni és látványnak sem utolsók. A selyemfenyő hosszú tűlevelei lágy, selymes tapintásúak és kecsesen lehajlóak.

Reméljük, sikerült egy kis áttekintést kapni a fenyőkről, hogy később a méretük és igényeik figyelembe vételével eltalálhatjuk a kedvüket, s jól illeszkedjenek majd be a környezetünkbe!

Kapcsolódó cikk: Karácsonyfa mustra!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!