szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Milyen védekezést ajánlanak az amerikai ugró kabóca ellen?

Tavasi Zoltánné     1 995 napja     116 megtekintés
Az utóbbi időben feltűnt, majd megszaporodott hazánkban az Amerikai ugró kabóca, mely nagyon sok növényen feltűnik. Megjelenésének első jele, hogy a növény szárán néhány centiméteren fehér bevonat képződik.Aztán ez a fehér lepel megjelenik a levelek fonákán is. Én épp most vágtam le az egész ' málnaültetvényemet' , mert a növények elpusztultak. ha megmozgattam a bokrokat, egy egész kabócatömeg szállt fel a málnákról, mint ahogy egy sereg molylepke. De a kerti, és szobai aszparáguszt is nagyon kedveli. Egyelőre azt sem tudom a málnatöveket hogyan semmisítsem meg, és azt sem, mivel lehetne ezeket kipusztítani, ill. ritkítani?
Bárkivel beszéltem , tapasztalatok szerint nincs védekezés ellene.
Tudnának-e, tudna-e valaki valamilyen ellenszert javasolni?
0
0
szavazat


2 HozzászólásTavasi Zoltánné
2015. aug. 20. (1 988 napja)
Kedves M Izabella!
Sajnos itt megsemmisítésről szó sem lehet, ugyanis ilyen alapon a kertem szinte minden növényét kiírthatnám. Az idén ezek a lények már a rózsáimat tönkretették, a szőlő szárán ott a fehér lepedék,a feketeszedert sem kímélik. Valamelyik oldalon olvastam, hogy már 100 növényt vettek tulajdonukba. Hatásos szert keresek, és időpontot, amikor érdemes ezeket lepermetezni. Amikor a málnatöveimet föld felett levágtam , gyorsan átrepültek a kecskerágóra. Levelem megírásakor arra gondoltam, talán van, aki külföldi 'irodalmat' olvas, és segít a problémát megoldani. Ismerőseim mind hasonlóról panaszkodnak, és arról, hogy nem találnak semmi védekező hatásosat. Egyelőre érik az őszibarack, a körte, a szőlő,alma, tehát permetezni képtelenség. Ha ezek leérnek, megpróbáljuk erős rovarölő szerrel (decissel) lepermetezni a megtámadott növényeket. A kérdés inkább az, nem lesz-e késő? Az Ön által javasoltakat -Mospilan, Spilan-- mikor lehet, és érdemes használni?
Válaszát megköszönve tovább próbálkozom.
Tisztelettel Tavasi Zoltánné
Mártha Izabella
2015. aug. 16. (1 991 napja)
Kedves Tavasi Zoltánné!
A kártevő ellen legjobban úgy lehet védekezni, ha a fertőzött töveket, hajtásokat eltávolítja és megsemmisíti. Kémiailag pedig a lárvák és a kifejlett kabóca ellen felszívódó hatású rovarölő szerek alkalmazása célszerű. A szabadforgalmú rovarölő szerek közül az acetamiprid hatóanyagú Mospilan és Spilan eredményesen alkalmazható.
Üdv,
M. IzabellaKérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.