szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Milyen vízzel locsoljunk a kertben?

Szépzöld, 2017. febr. 19.


Ahány növényünk van a kertben, annyi féle igényük van a vízmennyiségre, a talajösszetételre és a természetes fényre nézve is. Természetesen ez nem feltételezi azt, hogy mindegyiket külön-külön kellene gondozni – netán – egy-egy üvegbúra alatt, de az biztos, hogy egy kis odafigyeléssel és törődéssel meseszép kertet varázsolhatunk magunknak akár filléres megoldásokból is.

Milyen vízzel locsoljunk a kertben?

Amit azonban mindenképpen helyezzünk szem elé, az az, hogy nem a kerti dekorációktól és egyéb látványosságoktól lesz igazán szép a kertünk – a legfontosabb az, hogy a növényeinket mindig tartsuk megfelelő körülmények között, egészségesen! Ha rendszeresen gondozzuk a talajt és az évszakok sajátosságaira is odafigyelünk, nem is lesz szempont az a bizonyos kerti törpe a kertben, hiszen maguk a növények adják majd az igazi ékességét az udvarnak, de akár még a háznak is.

De mi a legjobb szeretett növényeinknek, a virágoknak és a veteményesnek?

Ha nem túl nagy területű a kert, akkor az öntözést gyakorlatilag teljesen ingyen is megoldhatjuk, ha elég előrelátóak vagyunk. Mindössze annyi a teendő, hogy beszerzünk egy több tíz literes műanyag (vagy egyéb anyagból készült) hordót, és figyeljük az időjárás jelentést. Ez a megoldás különösen az esős hónapokban alkalmazható – gyűjtsük össze az esővizet, és a szárazabb napokon bátran locsoljuk meg a növényeket – ennél optimálisabb és költséghatékonyabb megoldás talán nem is létezik. Nagyon fontos, hogy eső után rögtön zárjuk le a hordót/edényt, hiszen enélkül szúnyoglárvák és egyéb nemkívánatos rovarok verhetnek tábort benne.

Hasonlóan jó – bár lényegesen drágább megoldás – ha kutat fúratunk a kertben. A tapasztalt hobbikertészek és gazdálkodók szerint is néhány éven belül megtérül a fúrás díja, és ez a megoldás bizony életünk végéig (és még azután is) funkcionálni fog. Amire azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy legalább néhány évente ellenőriztessük a kútvíz minőségét – nekünk sem mindegy, milyen folyadékot viszünk be, így a növényeinknek sem az, mivel tápláljuk őket!

Mostanában az érdeklődés homlokterébe került a víz deutérium tartalma, különösen daganatos megbetegedésekkel összefüggésben  (bővebben erről itt.). Nos, jó hírünk van. Természetesen a hazai vizek is tartalmaznak deutériumot, így ez megjelenik az otthon termesztett növényekben is. De a mérsékelt égövben termelt növények deutériumtartalma sokkal alacsonyabb, mint a forró égövi növények esetén. Ez is így plusz érv a hazai és otthoni termesztésű növények mellett.

Néhány növény kifejezetten érzékeny a klórra és a mészre, amelyek a csapvízben bizony előfordulnak. Ha se fúrt kutunk, se összegyűjtött esővizünk nincsen, akkor érdemes a csapvizet felforralni, lehűteni, majd hagyni egy éjszakát állni, és ezzel locsolni az érzékeny növényeket – persze ez a módszer csak kis alapterületű kertben illetve cserepes virágoknál működik.

Bármilyen forrásból is szállítjuk növényeink számára a vizet, nagyon fontos, hogy soha ne locsoljuk őket jéghideg vízzel – ez ugyanis árthat a fejlődésüknek. Ne öntözzük őket a nyári tikkasztó hőségben sem: mindig várjuk meg, míg alkonyodni kezd, és, hogy a levegő is kissé lehűljön – ezután bátran locsoljuk meg őket kb. szobahőmérsékletű vízzel, amelyre kiváló lehet például a dézsában összegyűjtött esővíz.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!