szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Minden, amit az orchideáról tudni kell

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 03.


Fantasztikus virágaival a napfényes nyár hangulatát varázsolja otthonunkba. Ha a kertben a hideg miatt nincs már teendő, fordítsuk figyelmünket e csodálatos növényre.

 

Minden, amit az orchideáról tudni kell

Az orchideák trópusi élőhelyekről származó növény. Állandó hőmérsékletet, viszonylag magas páratartalmat igényelnek, fényt viszont csak módjával. Ez az oka annak, hogy a lakásban is kiválóan tarthatók. A számos Magyarországon is hozzáférhető változat közül a lepkeorchideával, a lepkekosborral, és a csónakorchideával a legkönnyebb boldogulni.

 

Milyet vegyünk?

 

Az egészséges orchidea levelei húsosak, vastagok, általában sötétzöldek – ezt tartsuk szem előtt. Ügyeljünk arra, hogy foltmentesek legyenek, mivel a foltosság gyógyíthatatlan vírusbetegség jele is lehet. Sokan hibának gondolják, de nem baj, ha választott növényünknek csupán egy virágszára van. Csak olyan orchideát vegyünk, amelyeknek a gyökerei hamvasak, élénk-zöldek. Ne ijedjünk meg attól, ha a gyökérnyúlványok esetleg kilógnak a cserépből. Ha többfajta cserépben is kapható, akkor feltétlenül az átlátszó cserepeset válasszuk, mert abban a gyökerek is kapnak fényt. Ez azért is fontos, mert az orchideák gyökere is fotoszintetizál.

 

Óvatosan a vízzel!

 

Az öntözés kényes dolog. Orchideákat nem szabad kiszárítani, de túllocsolni sem. Nem jó, ha húsos gyökérzetének felületét állandó nedvesség veszi körül. Ezért ültetik gyors átfolyást biztosító, ugyanakkor jól szellőző közegbe: kókuszrost, perlit és kéreg keverékébe. Az öntözés gyakoriságára nincs recept. Ezt a lakás fekvése, és hőmérséklete, levegőjének páratartalma szabja meg. Ami nagyon fontos: minden orchidea imádja a lágy vizet, így ha lehet, csakis esővízzel, télen szobahőmérsékletre melegedett hólével öntözzünk. Ha ez nem megoldható, használjunk felforralt és visszahűtött csapvizet. Kevesebb klórt tartalmaz, és valamivel lágyabb.

 

Hová tegyük?

 

Világos helyet válasszunk, de ne tűző napot. Tévhit, hogy az orchidea sok napot igényel. Természetes élőhelyén, az őserdőben is többnyire vastag lombsátor szűri meg számára az erős fényt. Szüksége van napfényre, de direkt sugarak megbarnítják, elöregítik. Ha túl sötét a lakásunk, akkor megvilágíthatjuk speciális, a napfény hullámhosszát imitáló lámpával.

 

Tilos virágföldbe ültetni!

 

Az átültetés minden esetben nagy rizikó, aki mégis vállalja, lehetőleg vásároljon orchidea virágföldkeveréket és átlátszó cserepet. Ez utóbbi azért praktikus, mert nyomon követhetjük a gyökerek életét. Ha üde, zöld színben kunkorodnak, akkor minden rendben van. Ám ha úgy látjuk, hogy barnul a gyökérzet, pusztulás zajlik. Átültetésnél nem szükséges minden gyökérrészt az ültető közeg alá erőltetni. Előbb-utóbb úgyis kikandikál egy-egy vég, hiszen az orchidea gyökerei is a fényt keresik. Az erős tömörítést mellőzzük, mert összetörhetjük a húsos gyökereket.

 

Tápanyagról gondoskodjunk!

 

Miután az orchidea ültető közege nem sok felszívható hasznos anyagot tartalmaz, fontos a tápoldatozás. Gazdaboltokban, kertészetekben kapható speciális orchidea tápoldat vagy táprúd, másfajtát ne alkalmazzunk. Téli időszakban 2-3 hetente használjuk, legjobb, ha a növényt néhány percre tápoldatos vízbe állítjuk. Mielőtt visszatennénk a helyére, a cserépből csorgassuk ki a felesleges vizet.

 

Hol helyezzük el?

 

A lakások levegője szárazabb, amint az orchidea kedvel. A növény kritikus időszaka a tél, amikor beindul a fűtési szezon. A trópusi növény legnagyobb ellensége a fűtőtest, a radiátor, a tűzhely és a többi hő-leadásra szolgáló készülék. Ezek közvetlen közelében nagyon száraz a levegő, így ott egyetlen orchidea sem marad meg. A növény környezetének, levelének rendszeres párásítása az orchideatartó egyik kötelező feladata – ezt permetezős flakonnal a legegyszerűbb megoldani.
Egyes orchideák virágzásuk beindításához hidegebb, vagy szárazabb tartást igényelnek. Ezért fontos, hogy vásárláskor tájékozódjunk növényünk speciális igényéről. Egy-egy rosszkor érkező öntözés vagy túl meleg teleltető helyiség a virágzás elmaradását okozhatja.

 

Harc a betegségek ellen

 

Bármennyire is igyekszünk a legjobbat adni, előfordulhat, hogy orchideánkon megjelennek a kártevők. A legáltalánosabbak a pajzstetvek, a másik gyakori élősködő a gyapjastetű, mely vattaszerű pamacsot képez. Mindkettő ellen védekezhetünk. A nagy, fekete foltokban, esetleg levélcsíkozottságban jelentkező betegségeket vírusok, baktériumok okozzák. Ellenük gyakorlatilag nem tehetünk semmit. Ráadásul, ha sokáig ápolgatjuk, megfertőzhetjük az összes többit. Olcsóbb és biztonságosabb újat vásárolni.

 

Tipp!

 

Hozzunk létre miniatűr mikroklímát. Nagyméretű cserépalátétet vagy tálcát töltsünk meg agyag-granulátummal, esetleg kaviccsal. Öntsük fel vízzel, s helyezzük rá az orchideát. A porózus szerkezetű agyaggolyók megszívják magukat nedvességgel, s mivel viszonylag nagy felületen párologtatják a vizet, közvetlen környezetük páratartalmát jelentősen megemelik. Nagyobb hatásfokot érhetünk el, ha az orchidea tálcáját más dísznövények közé tesszük.

A csónakorchidea csak akkor virágzik, ha nyáron szabadban tartjuk. Legjobb a növényt márciustól októberig cserepestől egy sűrű lombú fa tövéhez telepíteni.

 

Kapcsolódó cikk:

Orchideák újra virágzásban

Orchidea termesztése házilag

Az orchidea


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia