szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mindent a banánról - Óriás dzsungelbanán és társai

Topor Erika, 2014. ápr. 03.


Az előző írásunkban a banán történeti részébe kóstoltunk bele, most viszont a hazai piacokon kapható banánfajokba nyerünk betekintést. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a banánból csak az a sárgatermésű, zöld levelű faj létezik, mely a szupermarketek zöldséges polcán kapható, nagyot tévedünk. Nézzük sorra a fajokat!

Mindent a banánról - Óriás dzsungelbanán és társai

A legismertebb banán a Musa sapientum, mely 5-6 méter magasra megnő, pálmaszerűen kialakult törzzsel rendelkezik. Ahogy az összes banán, ez is trópusi eredetű, szintén lágyszárú. Levelei akár a 3-4 méteres hosszúságot is elérik, fürtvirágzata 1-1.5 méter hosszú. A 20 cm hosszú, görbült gyümölcsei kitűnő ízűek, és különlegesen intenzív illatúak.  A gyümölcsök meddők, a gyümölcs beérés után a növény elpusztul, sarjakról szaporítható. A mi klímánkon üvegházban termeszthető, legnagyobb termesztő területei Közép- és Dél-Amerikában találhatók.

A télálló banán – Musa basjoo az előző fajnál valamivel kisebb, kb. 4-5 méter magasra nő, gyors növekedésű, és ami a legfontosabb tulajdonsága, hogy a kert  mediterrán sarkaiban (fagyzugos helyektől távol) áttelel. Télen a tövek környékét szalmával érdemes takarni. Télen a szárak általában elszáradnak, de nem kell aggódni, mert kora tavasszal újra hajtani kezdenek. Az utóbbi időben már márciustól, de általában áprilisban jelennek meg első hajtásaik. A legfontosabb számára a megfelelő tápanyagtartalmú talaj és a rengeteg víz.

A télálló banán teleltetését végezhetjük hidegházban is. A szeptembertől vásárolt friss banánt, ne ültessük már ki, mert nem tud eléggé megerősödni új helyén. Ebben az esetben hidegházi körülmények között – hűvös levegőn és kevesebb öntözés mellett – átteleltethető. A kevesebb öntözés annyit jelent, hogy ne legyen sosem teljesen kiszáradva, de ne is álljon benne a víz. Nagyjából kéthetente öntözzük. Télen a törzset visszavághatjuk, de ne teljesen. Elég ha a talajszint felett 20-30 cm-rel vágjuk el. A melegebb idő eljövetelétől ültethetjük ki végleges helyére. Ideális esetben a házhoz közel, a fagyzugtól mentes helyen érzi jól magát hosszútávon.

Az egyik legszebb vöröses gyümölcsű banánfaj az ún. hasas banán – Ensete ventricosum. Másik elnevezése az abesszin banán. A hasas banán jelentős élelmiszerforrás Afrika egyes országaiban, főleg Etiópiában. A levelek rendkívül nagyon, 4-6 méter hosszú és 1 méter széles is lehet! Gyümölcse a megszokottól eltérően nem sárga, hanem élénk vöröses rózsaszín árnyalatú.
Az előző télálló banánnal ellentétben a hasas banán csak nyáron nevelhető a szabadban, télen muszáj melegebb helyre vinni és átteleltetni. A legtöbb banánfajra igaz, hogy a teleltetéskor kevesebb vizet igényel, mint nyáron, de nem száradhat ki a talaja teljesen.   A hasa banán hidegtűrése 0 °C.

Az egyik legnagyobb banán a Musa itinerans, vagyis óriás dzsungelbanán. A trópusi erdők 2700 méteres magasságaiban él, és igen nagyra nő. Az egész növény sötét bordó színű, de törzse halványbarna. Akár 12 méter magasra is megnőhet, levelei is akár 3 méter hosszúak és fél méter szélesek. Rizómái akár 2-4 méterre is megnőhetnek. Gyümölcse sárgás színű, a gyümölcshús krémszínű.  A rövid ideig tartó fagyot elviseli, akár a -15 fokos fagytűrés sem ritka. Fiatal korában a félárnyékot kedveli, később a napos helyen is eléldegél. Átteleltetéskor a tövet vastagon takarni kell.

Kapcsolódó cikk:

Hányféle banánt ismersz?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!