szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mindent az üvegházi növények ápolásáról

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 03.


Az üvegházi növényeknek más igényei vannak, mint a szabadföldieknek, ezért másképpen kell őket ápolni.  Megfelelő, páratartalom, fűtés, szellőztetés mellett rendszeresen kell őket trágyázni és öntözni. 

Mindent az üvegházi növények ápolásáról

Megfelelő földkeveréket kell használni, a házat tisztán kell tartani. Ilyen gondoskodás mellett számos kórokozó és kártevő megjelenését és elterjedését megelőzhetjük.

A kereskedelemben többféle földkeverék kapható. Vetéshez és tűzdeléshez kevésbé trágyázott palánta-földkeveréket használjunk. Cserepezéshez készítsünk nagyobb mennyiségű trágyát tartalmazó földkeveréket.

A cserepezéshez nélkülözhetetlen a tőzeg. Mivel a tőzegnek nincs tápanyagtartalma, nem szabad elfeledkeznünk a nyomelemek adagolásáról. A tőzegkeverékekbe ültetett növényeket trágyázzuk folyékony algatrágyával. Használhatunk gilisztakomposztot is, amit 1:2 arányban keverjünk tőzeggel. Egy vödörnyi keverékhez adagoljunk 30 g meszet.

Többen cserepezéshez földkeveréket használ, aminek vannak előnyei. A földkeverék hosszabban tartja a nedvességet, mint a tőzeg. A legtöbb jó kerti föld bizonyos mennyiségű nyomelemet is tartalmaz.  Főként komposztot tartalmazó földkeveréket használjunk olyan növényekhez, amelyek a szabadban ládákban, tartókban vannak, amelyek néha nem kapnak annyi vizet, amennyit felhasználnának. Egyes növények, pl. a fuksziák, krizantémok agyagos keveréket kívánnak.

Magvetéshez használt földkeveréket 2 rész gyepszínföld, 2 rész tőzeg és 1 rész durva szemcsés kavics összekeverésével készítsünk. Vödrönként keverjünk hozzá 60 g csontlisztet valamint 30 g meszet. Cserepezéshez 2 rész gyepszínföldhöz 3 rész tőzeget és 2 rész durva kavicsot használjunk. A keverékhez vödrönként adjunk 30 g meszet és 150 g szaru, vér, csontlisztet.

Amint a növények gyökerei a cserepet teljesen kitöltötték, valamivel nagyobb cserépbe kell átültetni őket. Ez tavasszal vagy nyáron történjen és soha sem a téli, nyugalmi időszakban. A cserép csak kicsivel legyen nagyobb az előzőnél, mert a cserépben lévő növény túl sok nedves földdel lenne körülvéve, ami a gyökér fejlődését gátolja. A becserepezett növényeket alaposan öntözzük meg, hagyjuk, hogy a gyökereik vizet keresve elterjedjenek.

A jól előkészített, szerves anyaggal megtrágyázott ágyakat az üvegházban előnyösen használhatjuk. De vigyázzunk, ha éveken keresztül ugyanazt a növényt termesztjük, fennáll a veszély, hogy a talajlakó kártevők és kórokozók szaporodnak el. Ültessünk rezisztens fajtákat vagy a talajt minden évben cseréljük ki friss földre. Ez nagy munka, a korokozók, kártevők fellépnek újból, de ha szerencsénk van nem mindjárt az első évben. Ilyen esetben ültessünk más növényfajtát, és paradicsomot termeljünk zsákban az üvegház másik részében.

A növények kb. 6 hét alatt, minden földkeverékben megtalálható alapvető tápanyagot felhasználnak, mert az üvegházba szegényebb a talajélet, mint a szabadban. A meglévő tápanyagok is hamar kimosódnak a gyakori öntözés miatt. Az üvegházi növényeket ezért fejtrágyázni kell. Az algatrágya a legkedvezőbb, mert minden fontos növényi tápanyag megtalálható benne.

A trágyázás gyakorisága a növénytől függ. A túltrágyázás gyakran nagyobb gondot okoz, mintha tápanyaghiány lépne fel. Mindig azonos időben trágyázzunk. A gyümölcstermő növények, pl. az uborka és a paradicsom, több tápanyagot kívánnak, mint más cserepesek. A növekedési időszak közepén minden öntözés során trágyázni kell.

Az üvegházi növényeket rendszeresen öntözzük. A vízigényük nyáron különösen magas. Kora tavasszal a zsenge palántáknak a csapi víz túl hideg, ezért az öntözőkannát öntözés után mindig töltsük fel és a benne lévő vize, ami egy kicsit már langyosodott, azzal öntözzünk. De ha van víztartályunk, azt feltölthetjük vízzel, amelyből folyamatosan öntözhetünk.

Egy automatikusan működő öntözőberendezés használatával sok időt takaríthatunk meg. A cserepes növények számára fektessünk az asztalra fóliaréteget, amit szivacsos nemezszőnyeggel takarunk. Ha a víztartó szőnyeget nedvesen tartjuk, a növények szükségleteik szerint vehetik fel a számukra megfelelő vízmennyiséget.

Ha egyedileg akarunk öntözni, csepegtető öntözőt szereljünk fel. A tartályt rendszeresen fel kel töltenünk, a csepegtető öntöző szelepei a növény szükségleteinek megfelelően beállítva, csepegteti a vizet. Így minden növény annyi vizet kap, amennyire szüksége van. 

Kapcsolódó cikk: A kiskerti művelés titka a vetésforgó
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!