szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mindenütt tévé – de jó-e ez nekünk?

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 02.


Mostanában van egy olyan készülék, ami betölti a központi szerepet szinte minden szobában, ez pedig nem más, mint a tv. Hogy ez kinél miképpen alakult ki, az mindegy is, a lényeg inkább azon van, hogy jó-e, ha egy adott helyiségben van.

 

Mindenütt tévé – de jó-e ez nekünk?

Nappali

 

A legtöbb családban a közösségi élet színtere a nappali. Itt lehetnek együtt a gyerekekkel a szülők, itt beszélgetnek, sok esetben itt esznek. És bizony itt van bebetonozott helye a tv-nek is. Tény, hogy rengeteg időt elvesz az emberektől az, hogy a képernyőt bámulják. Hiszen ebben az időben, vagy legalábbis egy részében lehetne beszélgetni, játszani, egymással foglalkozni. Persze a televízió az életünk rész, így teljesen nem lehet kiiktatni a mindennapokból. A helye pedig itt tökéletes. Legalább összehozza a családot, ha nem is egymásra figyelnek közben.

 

Háló

 

Nagyon sok háztartásban több tévékészülék is van. A hálószoba pedig az egyik legkedveltebb helyiség, ahova besuttyantják a képdobozt. Persze, nem rossz dolog az ágyból nézni a képernyőt, és esetleg elszunnyadni úgy, hogy utána már nem kell bemászni az ágyunkba a kanapéról. Azt azonban nem árt tudni, hogy a kék fény, amivel a képernyő alaphangon működik, bizony komoly befolyással van a szervezetünkre. Befolyásolja az agy hormontermelését, aminek következtében nem szabadul fel az az anyag, ami a kellemes elalváshoz szükséges. Mégis álomba szenderül előtte az ember – mondhatják most soka. Ez igaz is, de ez nem éppen jó. Ilyenkor ugyanis nem pihentető az elalvás, nem természetes. Mintegy belezuhan az ember az éjszakába, és reggelente nem kipihent. Arról már nem is beszélve, hogy hányszor felriad a villódzó képekre, és a hanghatásokat. A hálószoba nem a tévézés színtere, így ha lehet, akkor hanyagoljuk az itteni készülékeket.

 

Világszép.hu - Járjuk be a világot együtt!

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

 
Tarts velünk a
Világszép.hu Facebook oldalára!


Legfrissebb poszt:
Az obeliszk nagyhatalom ajándéka Franciaországnak

 

Gyerekszoba

 

Alapvető gond, hogy a kicsik nem a szabadban játszanak, hanem vagy a számítógépet püfölik, vagy pedig a tévét nézik. Ezt a gondot nem egyszerű megoldani, de csak tetőzzük a saját nehézségeinket, ha a gyerekek szobájába is rakunk egy készüléket. Teljesen felesleges, hiszen nem kell, hogy eset még akkor is bámulja a képernyőt, amikor mi már aludni küldtük. És az sem jó, ha a nagyobb gyerkőc leckeírás helyett tapad a képdobozra, hiszen így képtelen lesz figyelni. Harmadrészt ugyanaz igaz, mint a hálószoba esetében: az alváshoz a tévé nem segítség.

 

Konyha

 

Itt is sokszor búvik meg egy – egy kisebb készülék. Alapvetően hasznos is lehetne, hiszen a főzőműsorok rengeteg izgalmas recepttel kecsegtetnek. De mint tudjuk, az idővel ők is hadilábon álnak, így ha egyszerre szeretnénk főzni a tévészakáccsal, akkor bizony fel kell kötni a gatyánkat. Ha a konyhába azért került készülék, mert anya túl sok időt tölt ott, és szeretné a sorozatát is nézni, miközben főz, az megint csak nem a legjobb ötlet. A szeletelés, illetve a forró dolgokkal való munka odafigyelést igényel, ami nem fog sikerülni, ha közben éppen a kedvenc sorozatunkat vetítik.

 

Fürdőszoba


A kádban elnyúlva szintén j ötlet lehet a tévét nézni. Kinek – kinek ízlése szerint, hiszen itt nem kell koncentrálni, és nem is fogunk elaludni. Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy ha csak nem egy sokszázezres kádban áztatjuk magunkat, akkor a hátunk gyorsan megsínyli az áztatós tévézgetés programját.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia