szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miniatűr kertet az irodába és lakásba!

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 14.


Sokak számára a kert egy olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak, vagy éppen van kertjük, de az iroda négy nyomasztó fala között mégsem tudják élvezni azt. Pedig a kert képes arra, hogy ellazítson, harmóniát adjon, ezért jó, ha van a közelünkben. Szerencsére a falakon belül is kialakítható egy kis mini kert és nem is kell sokat foglalkozni vele. Lássunk néhány ötletet a kivitelezésükre.

Miniatűr kertet az irodába és lakásba!

Csak egy tál kell

Ahhoz, hogy lehessen egy saját, miniatűr kertünk, nem kell sok dolog. Elég egy nagyobbacska tál, egy kis szobor, némi kavics, és persze növények. A tálba tegyünk egy kis földet, és szépen, kertszerűen elrendezve ültessük el benne a növényeket. Ezután szórjuk ki a kavicsokat úgy, hogy egy kerti utat alkossanak, majd egy részen kicsit többet is hagyjuk. Ide kerül majd a szobor, így lesz teljes a kép. A kis kert gondozása egyáltalán nem lesz nehéz. Hogy a kompozíció egyben maradjon, inkább spricceljük, mint öntözzük a kertet, legalábbis az elején.

Később, ha már erősek a kis növények gyökerei, akkor jöhet a locsolás is, de akkor is csak óvatosan, hogy a víz ne mossa el az utat és a szobrot. Mint minden kertet, ezt is karban kell tartani, így számítsunk rá, hogy nyírni kell az elültetett növényeket, és a nem kívánatos gazokat ki kell húzkodni a földből. Ez a kompozíció, azon túl, hogy remekül mutat, egy kis szabadságérzést és harmóniát is ad. Nyugodtan készítsük el az irodai asztalunkra, így ha ránézünk, akkor egy kicsit kiszabadulhatunk a logikusan megtervezett, geometriai formák közé szorított, mesterséges térből a saját kis kertünkbe.

Üveg csuprok

Szerencsére egyre több boltban lehet kapni olyan üveg edényeket, amelyek egy kecses pohárra emlékeztetnek, csak annál lényegesen nagyobbak. Azért szerencsére, mert ezek remekül mutatnak, főleg akkor, ha egy kis kertet tervezünk beléjük. Az eljárás hasonló, mint a tálas megoldás esetében, csak itt nem feltétlenül érdemes utat, és szobrot is használni. Az elején még nagyon jól mutat, de az üvegben nehéz úgy nyírni a növényeket, hogy látható maradjon a kompozíció.

A fenntartása még egyszerűbb, és a kert is dúsabb lesz, hiszen az üvegben nagyobb a páratartalom, ami kedvez a növényeknek. Azonban a locsolása egy kissé bonyolultabb, mint a tálas verzióé. Ahhoz, hogy ne mossuk ki a földet, pohárból, az üvegbe belenyúlva locsoljuk. Szükség lehet a spriccelésre is, ehhez azonban forralt, vagy esővizet használjunk. Erre azért van szükség, mert az egyszerű csapvíz vízkövet hagyna az üvegen, amit szinte lehetetlen eltávolítani anélkül, hogy az a virágokat ne sértené. Az eső, vagy forralt vízzel ez elkerülhető, és annyira maszatos sem lesz a felület. Ahhoz sem kell ragaszkodnunk, hogy a csupor aljába tegyük a földet. Ha az nekünk jobban tetszik, akkor el is fektethetjük az edényt, és így is beültethetjük.

Dobozok, cserepek, fazekak

Apró kis kerteket, összeültetéseket nagyon sok dologban létre lehet hozni, nem kell hozzá feltétlenül sem tál, sem csupor. Tökéletesen megteszi egy régi, már nem használt fazék is, csak oldjuk meg a vízelvezetést. Ugyancsak jó a strapabíró doboz, vagy egy nagyobb cserép. Az sem baj, ha nem szeretnénk kis zen kertekkel körülvenni magunkat, a virító nárciszok és tulipánok, vagy éppen a krókuszok, krizantémok, és gyakorlatilag szinte bármi elképzelhető egy mini kertben, ami cserépben is megmarad.

Egy nagyobb fazékba ültessünk egy szélesebb hullámvonalon krókuszokat, tűzdeljük meg nárciszhagymákkal, mehet bele néhány tulipán is, és öntözhetjük is. Ez az összeállítás tavaszi hangulatot hoz, de most nem érdemes megcsinálni. A téli időszakra ültessünk aprócska fenyőt, vagy éppen magyalt, ami nekünk tetszik. Egy kis égősör, némi fehér kavics, és máris megvan a téli táj.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia