szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mire figyeljünk télen ha orchideát veszünk!

Mártha Izabella, 2014. jan. 07.


Ahhoz, hogy a hobbykertészek saját orchideájukat sokáig élvezni tudják, meg kell győződni arról, hogy a növényt a virágboltban mennyire védték a betegségektől és a hidegtől!

Mire figyeljünk télen ha orchideát veszünk!

A hőmérséklet gyors változása nem tesz jót az orchideáknak!

Mivel az orchideafélék a meleg és a mérsékeltövi területekről származnak, nemcsak a huzat és az erős hideg, hanem hőség és a gyors hőmérséklet-változást sem tesz jót nekik. Az orchideakedvelőknek alaposan utána kell járniuk ha vásárolni szeretnének egy növényt, hogy azon növényekkel a vásárlást megelőzően hogyan bántak. Arra figyeljünk, hogy olyan növényeket ne vegyünk meg, amelyek a bejáratnál vagy hűvös területen tartottak. Ezen kívül fontos, hogy a téli időszakban is csak jól becsomagolt állapotban vigyük orchideánkat haza, különösen ha hosszabb útra visszük.

Nézzük meg a gyökeret…

Aki biztosra akar menni, hogy az orchidea amit vásárolni szeretne egészséges, az vegye alaposan szemügyre a növényt. A legelső a vásárlásnál, hogy nézzük meg a gyökereket! A lepkeorchideánál (Phalaenopsis) az a jó aminek vastag, ezüst-fehéres színű gyökere van zöld csúccsal.

A Cymbidium vagy a vénuszpapucs (Paphiopedilum) orchideáknak optimális, ha világosbarna gyökércsúcsai vannak. Ha a gyökerek fonnyadtak vagy fekete színűek esetleg nyálkásak, akkor ezeket ne vegyük meg még akkor sem, ha a levelek és virágok jól néznek ki.

…a levelet, szárat…

A levél akkor a legegészségesebb, ha fényes, sima, szilárd és egyenletesen zöld színű. Ha a növényi részeket pókhálószerű réteg borítja akkor valamilyen kártevő támadta meg, például levéltetvek vagy liszteskék szívogatják a levelet vagy a virágzatot.

… és a virágot!

Vásárlásnál arról is győződjön meg arról, hogy a virágok egyenletes színűek legyenek. Az optimális, ha néhány nyílott virág és sok bimbó található rajta. Ha nektárcseppet látunk az ivarszerveken, akkor a növény egészséges, de más növényi részek nem lehetnek ragacsosak! Ha több virágot szeretnénk látni, akkor folyékony tápoldattal serkenthetjük a növény virágképzését!

Ha szeretjük az orchideát és vásárlás előtt alaposan megnézzük hogy egészséges-e a növény, akkor egész biztosan sokáig gyönyörködhetünk a szépségében és lakásunk egyik legszebb dísze lehet!
Hozzászólások (8)

Ács Istvánné
2014. márc. 09. (3 197 napja)
Kedves Gyöngyi. Nekem is sok orhideám van, nagyon szépek. Egy jól bevált módszerem van az atkák ellen. Kéthetente sörrel lepermetezem a leveleket,ettöl nagyon szépek,és a rovarok ellen is jó.Minden öntözéskor használok tápoldatot, guanós oldat.Az ablakaim déli fekvésüek, és télen nyárom egyfolytában nyilanak.
Mártha Izabella
2014. márc. 01. (3 205 napja)
Kedves Evelin!

Az orchidea virághullásának két oka lehet. Vagy huzatot kapott a növény és megfáztak a kis bimbók, vagy tápanyahiány. Az utóbbira javaslom a Wuxal Super tápoldat rendszeres használatát.

Üdv: M. Izabella
Kondás-Lipták Evelin
2014. márc. 01. (3 205 napja)
Kedves Izabella!

Az egyik orchideám 1 éve van nálam, februárban kezdett újra virágozni. Rengeteg virágbimbója volt, de miután mindkét szárról kinyílt 3-3 virág, a többi bimbó elszáradt, lepergett. Mi lehet ennek az oka?
Köszönöm válaszát!

Lipták Evelin
Mártha Izabella
2014. jan. 30. (3 235 napja)
Kedves Romsics Róbertné!

Az említett terméket a webáruházunkban is megrendelheti, emellett még nagyon sok termék kapható ott.
A webáruházat a honlap jobb felső oldalán narancs színnel jelezve találja meg!

Üdv: M. Izabella
Romsics Róbertné
2014. jan. 30. (3 235 napja)
Romsics Róbertné

Szeretném megkérdezni,hogy az ajánlott Gazelle Vitál készítmény hol lehet beszerezni,mert nekem ezt még sehol nem ajánlották.

Köszönöm a választ.
Józsa András
2014. jan. 30. (3 235 napja)
Szia!
Kérdésem lenne, mi lehet az oka, hogy miközben egyes orchideáim ontják magukból a szebbnél szebb virágokat - új hajtásokat, némelyik az erős virág szárak mellett eldobják a leveleiket..???
Kb. fél éve vezettem be, hogy minden esetben, ha elvirágzik egy orchideám, akkor friss táptalajba ültetem át, másrészt az áttetsző műanyag cserepet is nagyobbra cserélem. Ezt 90%-a nagyon meghálálja, ilyenkor a növény szemmel láthatóan fejlődésnek indul, levelei dúsabbak lesznek, és szinte mindig a virágzó szárak is megduplázódnak. Ugyanakkor pedig - és általában ugyebár a legszebbek levelei elsárgulnak - elhullanak, viszont virágzó száraik minden esetben ugyanúgy megmaradnak!

Köszönöm válaszodat!

üdv. András
Mártha Izabella
2014. jan. 11. (3 254 napja)
Kedves Horváth Gyöngyi!

Valószínű az orchideáját viaszos pajzstetű támadta meg, ez egy apró, 1-2 milliméter méretű állat, ami s növény nedvét szívogatja, azzal táplálkozik. Szívás hatására a levelek torzulnak, erős fertőzés hatására el is pusztulhatnak. Gyorsan fejlődő, nagyon szapora állat, ha egyszer megtelepszik nehéz kiírtani. Erős fertőzés esetén ragadós mézharmatot választanak ki a növényen. Szobai légáram is átmozgathatja a fiatal mozgó kártevőket a szomszédos növényekre, ezért javasolnám a többi egészséges növényektől eltávolítani a beteg orchideát.
Érdemes a permetezések előtt a rovarokat puha fogkefével a növényről lekefélgetni és langyos vízzel lezuhanyozni, majd lepermetezni Gazelle készítménnyel!
A Gazelle Vital készítmény két részből áll rovarölő (Gazelle) és tápanyagot (Wuxal Microplant) tartalmaz, amit dísznövényekre lehet használni. 0,02 %-os töménységben permetezze le a növényét 2 naponta 3-5 alkalommal.

Üdv: M. Izabella
Horváth Gyöngyi
2014. jan. 10. (3 255 napja)
Szia.Szeretném megkérdezni,hogy mostanában nagyon sok fehér,valamilyen állatka támadta meg az orchideáimat,és nem tudom őket elpusztítani,mert állandóan visszajönnek,virágon a levél alján és a gyökérhez közeli helyeken van nagyon sok.Szeretném megkérdezni hogy mit csináljak hogy újra szép legyen az összes orchideám.Köszönöm :)


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia