szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mire fussanak a kapaszkodó szépségek?

Scheftsik Tamás, 2013. ápr. 24.


Annyi a csodálatos futónövény, hogy az ember nem győzi őket ültetni. Azonban van egy kis gond: ahhoz, hogy ezek valóban szépek legyenek, biztosítani kell a helyet is, hogy nőni, kapaszkodni, terebélyesedni tudjanak. Ez nem mindig egyszerű, hiszen sokszor elképzelésünk sincs mire is futtassuk a növényeket. Íme, egy – két ötlet a hezitálóknak.

Mire fussanak a kapaszkodó szépségek?

Fal

 

Alapvetően a fal nagyon jó ötlet – lenne. Sajnos a kúszónövények két csoportba sorolhatóak: az egyik egyszerűen nem tud megkapaszkodni a sík felületeken.  Ezzel szemben a másik csoport simán megteszi ez, csak éppen a fal nem bírja túl sokáig a terhelést, mert a kacsok és indák tönkreteszik azt. Szóval, ha nem akarunk a felújításra nagyobb összegeket kiadni, akkor ezt inkább hanyagoljuk.

 

Karók

 

Sokan kísérleteznek azzal is, hogy egy egyszerű, leszúrt karót tesznek a virág mellé. Egy idő után kiderül, hogy ez nem a legjobb ötlet, ilyenkor leszúrnak mellé még egyet, hogy legyen hova kapaszkodni a virágnak. És ez így megy addig, amíg belátják, hogy ez nem fog működni. A futtatásnál nem elég néhány függőleges rész, hálószerű elrendezés is kell ahhoz, hogy igazán mutatós legyen az eredmény.

 

 

Világszép.hu - Járjuk be a világot együtt!

 

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!


Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára!


Legfrissebb poszt: Az obeliszk nagyhatalom ajándéka Franciaországnak

 

Apácarács  

 

Nos, ez már egy igencsak tetszetős megoldás. Egyrészt azért, mert magában is elég mutatós, másrészt azért, mert a felkúszó növény tökéletesen és szépen fog fedni. Elkészítése nagyon egyszerű, hulladék fából is megoldható. A lényeg, hogy tartós legyen, ne essen darabokra csak azért, mert egy kicsit elázott. Az apácarács nagyon jól mutat akkor is, ha két (vagy több) hosszabb lábbal is ellátjuk, és a földbe szúrjuk, de akkor is tökéletes, ha néhány csavar segítségével a falra szereljük.


Azok, akik nagyon körülményesnek érzik az apácarács elkészítését, tökéletes megoldás lehet egy egyszerű halászháló. Ezen is remekül tudnak kapaszkodni a növények, és a rögzítése sem olyan nehéz. Ha magában szeretnénk felállítani, akkor kelleni fog egy keret, de ezt néhány perc alatt is elkészíthetjük. Nagyon jó megoldás lehet akkor is, ha éppen az lenne a cél, hogy a futónövény a fejünk felett, kissé hasasan lógjon. A hálóval ezt elérni gyerekjáték.

 

Formák

 

Azok, akik éreznek magukban elég kreativitást, és szeretik a kihívásokat is szerezzenek be egy hosszú drótot. Ezt kezdjék el olyan formára hajlítani, ami nekik tetszik. Egyszerűen egy karikát is készíthetünk, az is nagyon mutatós lesz, de a kúp is kedvelt futtatási forma. Ezen felül azonban bármi elképzelhető. A lények az, hogy a növény kapaszkodást kísérjük figyelemmel, és mindig arra terelgessük, ami az adott formának a leginkább megfelel.

 

Kovácsoltvas

 

Tökéletes választás, finom és nagyon előkelő. Aprócska gond van csak vele: drága. Méghozzá nem is kicsit. Ha pedig valamire ennyit adunk ki, akkor azt szeretnénk látni is. Viszont a futónövényeink ezt nem veszik figyelembe, és az egész szerkezetet benövik, ezzel megakadályozva a látványt. Persze ezt folyamatos metszéssel kordában lehet tartani, de ettől függetlenül nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet.

 

Pavilonok, kerti tetők

 

Ezeken a szerkezeteken biztosan nagyon szépen mutatnak majd a növények. Hogy legyen-e tetejük, vagy azt majd maguk a virágok adják, azt mindenki döntse el maga. Annyit tartsunk csak szem előtt, hogy az adott pavilon csak az árnyékolás miatt van-e, esetleg az eső elől is ide menekülünk. Mert ha az utóbbiról is szó van, akkor nem feltétlenül jó ötlet tető nélküli megoldásban gondolkozni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia