szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mire jó a méhszurok?

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 08.


Ismerjük a méhszurkot egy népszerűbb néven is, ami nem más, mint a propolisz

 

Mire jó a méhszurok?

A méhszurok vagy propolisz a fák rügyein, fiatal hajtásain található gyantaszerű anyag. Fő alkotórésze a gyanta, de ezenkívül nagyobb mennyiségben méhviaszt tartalmaz. Ez utóbbit a méhek keverik a fákon gyűjtött anyaghoz. Tartalmaz még ásványi anyagokat, és illóolajat is. 

A méhszurok melegben gyúrható, hidegen merev, törékeny, kellemes illata van. A méhszurkot a méhek nem táplálékként gyűjtik.  A lakásuk hő-gazdálkodásának javítására, a kártevők elszigetelésére, lakásuk levegőjének frissítésére és fertőtlenítésére hasznosítják. A méhszurok mint kemény anyag, alkalmas a méhlakás nyílásainak tömítésére. Elég gyakori, hogy az ősz közeledtével a méhek kijárónyílás egy részét is befalazzák méhszurokkal.

Ennek kettős célja van: egyrészt a mézre éhes halálfejes lepkék behatolásának megakadályozása, másrészt a belső meleg elszökésének mérsékelése.

A méhszurok ezenkívül egészségügyi feladatot is szolgál. A méhek vékonyan bevonják vele lakásuk egész belső felületét, berendezéseit, mindegy hogy az fémből, műanyagból vagy fából van. Vékony propolisz-réteggel védik a lépeket is. Az olyan hulladékot, mint pl. a rovarok, amelyek bomlása lakásuk levegőjét rontaná, de nem tudják kivinni, vastag méhszurok-réteggel szigetelik. A „bebalzsamozásuk” előtt, ha van idejük, a bomlásra hajlamos lágy részeket apró darabokra szedik.

Valószínű, hogy a méhszurok a lakás levegőjének fertőtlenítését is szolgálja. A kellemes illata mellett baktériumölő hatása is van.

A méhszurkot a méhek egész termelési idő alatt gyűjtik, legtöbbet a nyár vége felé. Ez lakásuk téliesítésével függ össze.

A méhszurkot főleg az idősebb méhek gyűjtik. Ekkor a már kopasz vagy kopaszodó testük alkalmasabb ennek a ragadós anyagnak a gyűjtésére, mint fiatalabb, szőrösebb testvéreiké. Ez a munka nehezebb, mint a nektár és a virágpor gyűjtése. A méh a talált mennyiségből kisebb darabokat harap le a rágófogaival. Ez azonban nem megy könnyen, mert a méhszurok nehezen darabolható. A leválasztott mennyiséget kosárkájába rakja és ezt addig folytatja, amíg mindkét kosárkája meg nem telik. Egy rakomány összegyűjtése sokáig tart.

Mindkét kosárkájának megtöltése után a méh hazaindul. A nehezen összegyűjtött rakományának lerakása azonban egyedül nem megy, segítségre van szüksége. Megáll társai között, mintha semmi dolga nem lenne. Ez a tétlenül töltött idő sokáig, esetenként több óráig is eltarthat. Ilyenkor a várakozó méh időnkét eleséget kér valamelyik körülötte lévő társától.

A méhszurok átvétele és felhasználása a fiatalabb, 12-14 napos méhek feladata. Egyedül azonban az átvevő sem boldogul. Várakozó, szabadulni akaró társával kell összefogni. Az átvevő méh rágóival beleharap a társa lábán lévő méhszurok-csomóba és húzni kezdi. A gyűjtő meg erősen megkapaszkodik, hogy helyben maradhasson. A két ellentétes irányba ható erő végül azt eredményezi, hogy az átvevő által erősen megfogott darabka leszakad a csomóról.

Ezek után az átvevő méh a felhasználás helyére indul vele. A gyűjtőhöz másik átvevő jön. A „kötélhúzás” addig ismétlődik, míg a gyűjtő méh minkét lábáról elfogy a méhszurok. Egy nagyobb csomót csak egészen véletlenül sikerül leszedni. A gyűjtő méhnek miután a rakománya elfogyott, lábait megtisztogatja, és újra elindul gyűjteni.

A méhszurkot a méhek eredeti állapotában használják fel. A lakásukba beépített készletet szükség szerint átcsoportosítják. Olyan helyeken építik be, ahol nagyobb szükség van rá.

A propolisszal elfedett keretről mi is gyűjtöttünk propolisz. Gömbbé formálva a hűtőben tartjuk, szükség esetén kávédarálón darálunk belőle, amikor propoliszos oldatot, (tinktútát) készítünk. Az őrlemény barnássárga színű, de óvatosan bánjunk vele, ha lehet kesztyűben dolgozzunk, mert a kezünket megfogja. 

Kapcsolódó cikk: Ősszel is pompázhatnak a virágládák
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia