szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit jelent a helyrevetés?

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 16.


A helyükre vetett zöldségeket ugyanúgy vetjük, mint a palántanevelés esetében. 

Mit jelent a helyrevetés?

Egy különbség van csak, hogy itt a kertünk földje a talaj, nincs tűzdelés és nem kell a kinti klímához szoktatni. A magokat a meghatározott vetési időpontban, a jól eldolgozott fölbe, zsinór mellett, sekélyen, bottal húzott sorokba vetjük a magokat. Az apróbbakat, pl. a répákat, spenótot, sóskát szórva, míg a nagyobbakat, pl. a bab, borsó, akár szemenként is vethetjük.

Mivel kertünk talaja nem steril, számos fertőzésnek ad otthont, de erre a szakemberek gondoltak. A csávázószer egyfajta növényvédő szer is. Az öntözésre itt is fordítsunk nagy figyelmet, mert ha száraz a tavasz, öntözni kell, a megvetések soha sem száradhatnak ki teljesen. Fontos, hogy a fajtáknak megfelelő sor és tőtávolságot tartsuk be, mert csak így tud a növény megfelelően fejlődni. Ha sűrűn kelt ki a vetésünk, ritkítsuk ki, ne sajnáljuk kihúzni.

Helyrevetés során a tápoldat csak a már lombleveles növényeknek adagolható gazdaságosan, hiszen ha kiöntözzük a talajra, nagy részét a gyomok fogják felhasználni, saját maguk erősítésére.

Szabadföldön lombleveles palántának lombtrágya formájában, permetezéssel adagoljuk a tápanyagot. Azért, hogy már a csírázás kezdetétől fogva ott legyen a szükséges táplálék a talajban, fontos, hogy ősszel trágyázzuk meg a patalajt. Arra figyeljünk, hogy soha ne legyen egyoldalú a tápanyag-utánpótlás, mert hiába van sok nitrogén, ha kevés a magnézium vagy a vas. Ez elkerülhető komplex műtrágyák használatával.

Általában május közepén lehet kiültetni a palántákat. Ekkor már valószínű, hogy nem lesz éjszaka talaj menti fagy. Habár az időjárás eléggé szeszélyes, ezért érdemes igazodni az előrejelzésekhez. A kiültetést az előre felásott, megtisztított, felgereblyézett területen végezzük. A friss ültetésre nagyon kell figyelni, soha nem szabad hogy kiszáradjon. Alaposan meg kell öntözni, és a legjobb, ha hurkapálcikával ki is karózzuk a palántákat, ezzel megelőzzük az eső, szélvihar által okozott esetleges károkat. Ha egy vonalba ültetjük a palántákat érdemes sorvezetőt húzni egy kifeszített spárgával. 

Kapcsolódó cikk: Csodás különlegesség: a szamócamálna
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia