szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit jelent? Aprószentek napja

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 17.


Aprószentek: Heródes által Krisztus keresése közben megölt kisdedek szimbóluma.

Mit jelent? Aprószentek napja

December 28-án, aprószentek napján szokás korbácsolni, más néven mustározni, csapulni, suprikálni, sibrálni. A szokást hazánkban a 15. század óta emlegetik és az egész magyar nyelvterületen ismert. A korbácsolást többnyi fiúgyermekek végzik, akik elsősorban a leányokat szokták megveregetni az e célra font korbáccsal, másutt azonban nemcsak a lányokat, hanem az egész ház népét megveregetik.

Más falvakban azonban nem a legények korbácsolnak, hanem a szülők azok, akik megveregetik gyermeküket. A fiúk megvesszőzésén túl a lányokat is megvesszőzték, egyrészt annak emlékére, hogy a Heródes által elrendelt legyilkolástól ők megmenekültek, másrészt a szokás célja az, hogy elűzzék a betegséget, a kelést, és akit megkorbácsolnak, az egészséges legyen a következő évben.
E szokáshoz is természetesen sokféle mondóka jár. Például megkérdezik azt: hányan vannak az aprószentek? A felelet az ország különböző falvaiban más is más szám. Dunántúlon mindenfelé tréfás szöveget mondanak a gyerekeknek.

Érdekes módon a magyar nyelvterület igen távoli pontjain, pl. a Dunántúlon, Győr-Sopron megyében, de Brassó környékén és a Székelyföldön is, ezen a napon történik a legények felnőtté avatása, vagy pedig valamely más zártkörű legényünnepet tartanak.

Győr-Sopron megye több községében a legények végiglátogatják azokat a házakat, ahol eladó lány van, és mindenütt megveregetik a háznépet, korbácsukra pedig szép színes selyemszalagok kerülnek. Egy darab húst is kapnak minden háznál. Ezután megfőzik az így kapott élelmet, együtt elfogyasztják, majd a kijelölt keresztapa „megkereszteli” az avatandó legényt egy pohár borral, akinek ezután már joga van udvarolni járni, és a felnőtteknek járó munkabért kapja.

A legényavatáson lányok, asszonyok nem vehetnek rész. Viszont az ünnepség után elkísérik a legényt annak a kislánynak a házához, akinek addig titokba udvarolt és egy pillanatra be is térhet a házba. Ezzel be is zárul a legényélet ünnepélyes fordulója.

Aprószentek napi szokás Heves megyéből:

Aprószentek napján (december 28.) a családfő nyírfavesszővel vereget meg a háznál mindenkit, miközben azt kérdezi:

Hányan vannak az aprószentek?  Az illetőnek felelni kell, a következőt!

Minden szegletben egy szakajtóval!

Ekkor a verés megszűnik, s az utána következő évben a házban senki sem lesz fekélyes.

Aprószentek napi székely mondóka:

Aprószentek, Dávid, Dávid
Kalácsot is, pálinkát is.

Aprószentek, Dávid, Dávid
Éljen a fiad sokáig!

Kapcsolódó cikk:

Honnan erednek a Szentivánéji szokások?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!