szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit kell tennünk a tetszetős pázsit érdekében?

Szépzöld, 2009. ápr. 24.


A ház körül a gondozott, egészséges pázsit a nyugalom egy kis zöld szigete lehet, ahol kipihenheti magát, és erőt gyűjthet az ember. Sokaknak nincs idejük a gyeppel bíbelődni, de vannak olyan alapvető munkálatok, amelyeket az egészséges pázsit érdekében el kell végezni. Ilyen munkálatok a fűnyírás, öntözés, tápanyag utánpótlás és a gyomirtás.

Mit kell tennünk a tetszetős pázsit érdekében?

A fűnyírás az egyik legfontosabb művelet, célja, hogy a fű elég magas legyen a gyökerek táplálására, de nem túl magas, hogy jól mutasson. Ha a talaj nyíráskor túl száraz, a fűnyíró kitépheti a füvet, ha pedig túl nedves, a fűnyíró mély nyomot hagy a talajban. Az, hogy milyen magasságig nyírjuk le a füvet, függ a fű használatától (sportgyep, kerti pázsit, stb.) és az évszaktól is (tavasz és ősz, illetve nyár). Nyáron minden gyepet magasabbra hagyunk, 4-5 cm-es magasságig nyírjuk, tavasszal és ősszel ez a fűmagasság csak 3-4 cm. Nyírni nyáron általában hetente, kora tavasszal és késő ősszel 10-14 naponta kell. A nyírási magasság akkor helyes, ha nyírás után a gyep egyharmada-fele megmarad. Ha nyírás után a gyep megbarnul, akkor vagy túl mélyen történt a nyírás, vagy pedig a fű már túl nagy volt és így egyszerre túl sokat vágtunk le belőle. Ha nyírás után a fű szürkének látszik, akkor életlen volt a fűnyíró kése, roncsolva nyírta a füvet, amelyet betegségek támadtak meg.

Az öntözés során felmerül a kérdés, hogy mennyi vizet igényel a gyep. Egy meleg nyári napon egy négyzetméter gyepnek 4 liter vízre van szüksége. Ha 4-5 naponta öntözünk, 12-16 liter vizet kell kiöntöznünk négyzetméterenként. Ha esik az eső, az öntözés szükségtelen, 10 mm csapadék megegyezik 10 liter víz kijuttatásával négyzetméterenként.

Több mint 20 liter víz adagolása négyzetméterenként sem helyes, mert a fölösleg elfolyik, elpárolog, a gyep számára elvész. Csak pár liter vízzel történő öntözés hatására a gyep az öntözés ellenére kiszáradhat.

A rendszeres nyírással elvisszük a tápanyagot a gyepterületről, ezt a vegetáció ideje alatt mindenképpen pótolni kell. A tápanyag tartalom problémáit a gyep nagyon jól megmutatja. A moha többek között a tápanyaghiányra utal. A pongyola pitypang megjelenése jól jelzi, hogy a gyep tápanyag egyensúlya felborult, a herefajok pedig a nitrogén hiányát mutatják. A nitrogén a gyep egyik legfontosabb tápeleme, ezért egy jó fűműtrágya nitrogén tartalma 2-3-szor magasabb, mint foszfor és káliumtartalma. Hasznos, ha a műtrágya keverék mikroelemeket is tartalmaz.

A kertekben a hosszú hatástartamú műtrágyák használata javasolható, mert ezek fokozatosan adják le tápanyag tartalmukat és kevesebb kiszórással is jó eredmény érhető el. Ilyen speciális fűműtrágya a Volldünger Golf®, mely 20 % nitrogént, 5 % foszfort, 8 % káliumot, 2 % magnéziumot és 2 % vasat tartalmaz. A Volldünger Golf® 3 kg-os kiszerelésben kapható. Ez a mennyiség 100 m2 gyep egyszeri tápanyag utánpótlását tesz lehetővé. Ezt a tápanyag utánpótlást évente három alkalommal kell elvégezni április végétől július végéig, a kezelések másfél havonta kövessék egymást. A műtrágyát célszerű eső előtt, a száraz fűre kiszórni és utána, száraz időben 15 liter vízzel négyzetméterenként beöntözni.

A gyep gyomirtása Magyarországon nem könnyű feladat. Léteznek már olyan készítmények, amelyek az egyszikű kultúrákból a kétszikű gyomokat kiirtják, ilyen gyomirtó a Pázsitmester-1, mely alkalmas a hobbikertek gyepterületeinek gyommentesítésére.

A Volldünger Golf és a Pázsitmester-1 termékek megvásárolhatók Webáruházunkban.
Hozzászólások (1)

Bartos Borbála
2014. márc. 08. (3 186 napja)
Kertemben a gyepet eluralta a moha. Hogy tudom kiírtani?Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia