szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit tegyük, hogy legyen mézünk?

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 28.


Februárt teendők - Anyarendelés
A legtöbb méhész nem ér rá idejében anyát nevelni, sokan anyavásárláshoz folyamodnak. Az előrelátó ember nem hagyja a rendeléseket az utolsó pillanatra.

Mit tegyük, hogy legyen mézünk?

Amikor megtervezi a következő évi méhészkedését, a vásárlandó anyákat is számításba veszi, nehogy lemaradjon, nehogy hónapokkal később kapja meg az anyákat, mint ahogyan szeretné. Előnyt jelent a vásárlónak, ha már az előző évben meg tudta tekinteni a méhest, ahonnan anyát vásárol. A lehető legkorábbi szállításokra tervezzük meg azt a körülbelüli anyát, amit a méhek le szoktak váltani vagy amennyit mi selejtezünk ki silánysága miatt. Inkább néhány anyával többet rendeljünk, hiszen a felesleget tartalékoljuk, bármikor felhasználhatjuk, ha szükség lesz rá.


Kihordás a telelőből


Február vége felé enyhül már a külső hőmérséklet. Ha a telelőben még éjszakai szellőztetéssel sem lehet a nappali hőmérsékletet plusz 6 fok alá szorítani, akkor mielőbb ki kell rakodnunk. Kirakodásra lehetőleg olyan napot válasszunk, amikor valószínűleg lesz kiröpülés is. Mindenekelőtt lomtalanítsuk a méhest. A kaptárak helyét most meg is változtathatjuk, de az egész méhest is áthelyezhetjük, mert a téli fogság alatt legtöbb méh elfelejtette eredeti helyét. A szomszédnak szóljunk a várható kiröpülésről, nehogy ruhafélét teregessenek ki az udvarra száradni, szellőzni.

 

A hirtelen fény, a friss levegő, a külső hőmérséklet emelkedése, a rakodás mozgása kissé megzavarja az egyenletes körülmények között telelő családok nyugalmát. A tisztulás még hűvösebb időben is megtörténhet. Gyakran elkenik méheink a homlokfalat, a tetőt. Ne ijedjünk meg, ez nem gyomorvész jele, hanem természetes folyamat. A kihelyezett családok hirtelen felzúdulását mérsékelhetjük, ha nagyon óvatosan rakodunk, ne döntsük meg vízszintes helyzetét.


Az itató


Akár zárt helyen teleltetünk, akár szabadban, gondoskodjunk arról, hogy már az első kiröpülésnél működjék az itató. A méhek rákapnak, nem kószálnak el, nem lesz vesztesség, nem zavarják a szomszéd itatóit. A szorgos jószágok most már minden órát kihasználnak a szaporodásra. A fiasítás mér a tél közepén megindult a legtöbb családnál, kell tehát a víz. Az itató lehetőleg napos, szélvédett helyen működjön, közel a földhöz.

 

Tavasszal lehetőleg meleg vizes itatót üzemeltessünk. Mindjárt az első kiröpülésnél csalogassuk méheinket az itatóra némi méz rákenésével. Arra viszont nagyon ügyeljünk, nehogy kifogyjon a víz az itatóban, mert akkor a méhek szétszélednek, nem járják a biztonságos lelőhelyet. Ne feledjük legalább hetente átsúrolni, szagtalanítani az itatót, mert a moszatokon kívül káros gombák is rátelepednek a fa részére. A tisztításhoz semmilyen vegyszert vagy mosószert ne használjunk, csak bő, forró vizet!


Lepényezés


Sokan vitatják mikor érdemes, mikor a legeredményesebb a lepény beadása. Van, aki már december végén adagol, míg mások csak a tél enyhültével borítja a keretekre a lepényt.


Február vége felé, olyan napon lepényezzünk, amikor napfény, némi kiröpülés is várható. Ezt reggel a méhész meg tudja ítélni. A lepényeket már előző napon meleg helyiségbe vittük, ahol szétlapítottuk 1 cm-es vastagságúra. Ha üzletben vásártat alkalmazunk, akkor a nejlontasakot csak reggel nyissuk meg, hogy a ráborítási felületet, ahol majd a méhek elérik, biztosítsuk. Az éjszakai felbontásnál sok nedvességet magába szívna a lepény, ragadóssá válna, a beadásnál beragadnának a méhek is.

 

Készítsünk füstölőt kézhez, mert a fészek takarójának megbontásakor a méhek még hidegben is a keret tetejére húzódnak, s a lepény beborításánál agyonnyomkodjuk. Gyors takaróemelés, majd a lepényt úgy borítjuk a keretre, hogy a méhek több keskeny helyen hozzáférjenek. Ésszerű, ha február végétől március közepéig, a rendszeres napi járásig biztosítjuk a lepényt. Ez nem mindig sikerül egybeadással, egy adaggal. De úgy is végzünk futó vizsgálatot, tehát később is adhatunk családjainknak lepényt. Egyszerre 3 kilónyit beadni nem ajánlatos, inkább két részben adjuk.

 

Kapsolódó cikk:

A méhanya télen

A méhészeti műhelymunkák titka

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia