szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit várhatunk a 2014 évtől pázsit szempontból?

Szépzöld, 2014. ápr. 24.


Az idei tél szinte „mediterrán” jellegű volt, a tavasz is hamar beköszöntött! Ebben az enyhe időben nemcsak a pázsitunk fejlődik szépen, hanem a gombabetegségek és gyomnövények is jól érzik magukat. Ne hagyjuk, hogy a károsítók eluralkodjanak, küzdjünk ellenük még időben!

Mit várhatunk a 2014 évtől pázsit szempontból?

Januárban, mikor még az átlagember figyelme kevéssé volt a gyepen, több helyen nyálkagomba inváziót figyelhettek meg a szemfülesek. Ezek maradványai vagy éppen transzformációi még mindig fellelhetők. Ellenük  való védekezésre kiválóan alkalmas a Trifender® termésnövelő mikrobiológiai készítmény, amely kedvezőtlen életfeltételeket teremet a talajból fertőző kórokozó gombának, így elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését.

Ha nem vagyunk elég figyelmesek, akkor a tavaszi gyepen gyakran találunk ilyen gombafoltokat.

Az enyhe tél a moha elterjedésének is kedvezett, így a tavaszi gyeplazítás és tápanyagpótlás életmentő jellegű a „támadás alatt álló” gyepeknél. Amíg a mohos gyep igényli, követeli a lazítást és a gyepseprést, a gombabetegségekkel sújtott pázsitgyep esetén mindkettő káros lehet, mert a betegség tovahordását és elterjedését segítheti elő. Így néz ki, amikor a gyeplazító széthordja a gombafertőzést:

Beteg gyepet először gyógyítani szükséges, mert a gombabetegségek jó része szártövön tapad és a növény e részét gyengíti, viszont az előbbi eljárások éppen ezt a növényi részt tépnék meg, ami a növény elhalását is okozhatja, de a gyógyulást mindenképpen késlelteti. 

A korán jött tavasz a gyomokat is korán hozza! Vetések előkészítésekor fokozottan kell figyelni a gyomirtások időbeliségére. Megnyugtató megoldásként említhetjük a Glialka® Star gyomirtót, mely magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen egyformán jól teljesít. Természetesen ennek ellenére a kelő gyep meg fog gyomosodni, de szakszerű ápolás mellett hamar kialakul az egyensúlyi állapot.

Ha ennek ellenére segítségre van szüksége, a Pázsitdoktorok szívesen segítenek szolgáltatási területükön.

Ha észrevesszük a kétszikű betolakodót, akár kézzel is kihúzhatjuk őket, de igazi biztonságot a rendszeres fűnyírás jelent. Sajnos a gyomok felszaporodása még a leggondosabb odafigyelés mellett is elkerülhetetlen. Háromévente érdemes vegyszeres kezeléssel megrikítani a kétszikű betolakodókat Pázsit-mester® Profi készítménnyel!

Kapcsolódó cikk: Segítség! Beteg a gyepem!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia