szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Modern szaniterek

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 04.


A modern fürdőszoba nem csak anyagában, vagy megvilágításában különbözik nagyanyáikétól, hanem az abban használt szaniterekben is. Amíg száz évvel ez előttig megtette egy tál is, a hozzá tartozó gyönyörű kancsóval, addig napjainkban ez egy kissé kevés lenne. A mai igényeket kielégítendő, agyártó cégek olyan megoldásokkal kápráztatják el a közönséget, melyekről 20 éve még csak nem is álmodtunk, igaz, ezeknek az exkluzív kiegészítőknek az ára sem alapkategóriás.

Modern szaniterek

Szín

 

A szaniterek tradicionális színe a fehér. Vagyis, igazából csak azóta, mióta a kerámiából készülnek, és ezt az árnyalatot volt a legegyszerűbb előállítani. Természetesen, ha szeretnénk, ma már olyan kiegészítőket választhatunk a fürdőszobánkba, melyek színei harmóniában lesznek egymással. Legyen szó férfias feketéről, kislányos rózsaszínről, vagy éppen mintásról, a gyártók mindent megtesznek, hogy kiszolgálják az ízlésünket. Mielőtt azonban elrohannánk az első fürdőszoba-szalonba, hogy lecseréljük eddigi kézmosónkat és kádunkat, nem árt, ha figyelembe veszünk egy-két dolgot. A fehér szín nem csak azért elterjedt, mert egyszerű előállítani, és tisztaságot sugároz, hanem azért is, mert nem fakul, és a vízkő is kevésbé látszik rajta. Ha egy sötétebb árnyalatú szaniter mellett döntünk, azzal is számoljunk, hogy a fürdőszoba tisztán tartása lényegesen több időbe fog kerülni, mint azelőtt, ráadásul, ha nem vigyázunk, a bútorok cseréjének ideje is előbb érkezhet el, mint azt szeretnénk.

 

Anyag

 

A kerámia mellett a tervezők már sok más variációval is előrukkoltak, hogy a termékeik minél egyedibbek legyenek. Az egyik nagy kedvenc az üveg, hiszen az átlátszó anyagban remekül mutat, ahogyan a víz alábukik. Persze csak addig a pontig, míg a fogmosópoharunkat bele nem ejtjük. Bár ezek a darabok edzett üvegből készülnek, azért nem árt vigyázni. A vízkő is nagy ellenségük, hiszen nem igazán lehet halogatni a tisztítást, és a karcolásokra is oda kell figyelni. A másik nagy sláger a fém és a fa. Az előbbi sokkal markánsabban van jelen, bár a vízkő és a karcolás ennek az élettartamát, és szépségét is erősen befolyásolja. A fa, mint szaniter, csak most kezd teret hódítani. A természet szerelmesei azonban, ha hajlandóak jó mélyen a zsebükbe nyúlni, már most beszerezhetnek egy kádat, vagy éppen egy kézmosót az áhított anyagból

 

Design

 

A tervezőknek hála ma már nem kell ragaszkodnunk a jól bevált formákhoz a szaniterek világában. A modernitás kedvelői számára olyan különlegességek érhetőek el, melyekről azelőtt nem is álmodhattunk. A csepp formájú kézmosótól a bögrére emlékeztetőig, a virágkehelytől a horpadásszerű megoldásig mindennel találkozhatunk, igaz ahhoz, hogy ezeket a magunkénak tudhassuk, bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

 

Elhelyezés

 

A lábon álló szaniterek egy egészen új lehetőséget is nyitnak a lakberendezés szerelmesei számára. Bár eddig is léteztek ilyen megoldások, a tartó rész tényleges funkciója inkább a takarás volt, melyhez a fal hathatós segítségét is igénybe vette. A modern elgondolás szerint azonban nem kell a kézmosónak vagy kádnak feltétlenül a fal mellett állnia, sőt az sem baj, ha látni engedi a víz részcsöveken át vezető útját. Ezt a megoldást azonban érdemesebb nagyobb fürdőszobánkban alkalmazni, mivel a helyszűkös terekben csak fölösleges nagyzolásnak tűnhetnek. Amikor így helyezzük el a szanitereinket, nem árt, ha jól végiggondoljuk, hogy biztosak vagyunk-e benne. Egy kád esetében nincs is nagy gond, de a kézmosónál a pipereszekrények és a tükör bizony hiányozhatnak az összeállításból.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!