szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Monument Valley: döbbenetes sziklaalakzatok a sivatag közepén

Orbán Krisztina, 2015. jan. 13.


Káprázatos színárnyalatokban pompázó vörös sziklacsodák törnek az ég felé a navaho indián rezervátumhoz tartozó Monument Valley-ben. De vajon hogyan kerültek a természet eme bámulatos alkotásai a sivatag közepére?

Monument Valley: döbbenetes sziklaalakzatok a sivatag közepén

Az Arizona és Utah állam határán fekvő Monument Valley Colorado-fennsíkhoz tartozó területe valaha egy tenger által borított hatalmas medence részét képezte. Egy sok millió évvel ezelőtti kéregmozgás hatására az addigra már kiszáradt tengerfenék a magasba emelkedett, egy az egykori tengeri üledékből képződött pala által borított hatalmas homokkő-fennsíkot hozva létre. A föld alatti nyomóerő folyamatosan változó intenzitása miatt a terület jobbára sík felszínét kitüremkedések és repedések tették egyenetlenné. A repedéseket a következő néhány millió év folyamán a magasabban fekvő részekről alácsorgó víz folyamatosan szélesítette és mélyítette, az így kialakult kanyonok felett tornyosodó hegyeket pedig az eső és a szél együttes erővel pusztította s formálta tovább. Az óriásfennsíkot a mély kanyonok idővel több kisebb fennsíkra szabdalták szét, a hegyeket pedig a természeti erők egyre több rétegtől fosztották meg, míg végül előtűntek a ma látható, s a sivatag közepén valószerűtlenül tornyosuló tanúhegyek és sziklatűk.

A Monument Valley, vagyis szó szerinti fordításban Emlékmű-völgy elnevezés tehát megtévesztő, hiszen a terület voltaképpen nem völgy, s ez esetben természetesen az angol „monument” szó alatt sem emlékművet kell értenünk: e fogalommal a geológia tudománya olyan földtörténeti maradványokat illet, amelyek szélességüket meghaladó magasságuknál fogva emberi kéz által alkotott építményekre, szobrokra emlékeztetnek.

A felkelő nap fényében vöröslő sziklaalakzatok, a kimagasló Totemoszloppal

A tisztán rétegződő tanúhegyek, valamint az egykori hatalmas homokkőtáblából a szél és a víz által kifaragott, döbbenetes látványt nyújtó sziklatűk az ősi óriásfennsík létezésének utolsó tanújelei. A természeti erők szüntelen munkálkodásának eredményeként a sziklaóriások folyamatosan pusztulnak, ám egyes formációk magassága még ma is eléri a 300 métert. A térség leghíresebb képződményei a 137 méter magas, ám csupán néhány méter széles sziklatű, a Totemoszlop, illetve az immár teljesen elkülönülten álló három tanúhegy: a nyugati és a keleti Egyujjas kesztyű, valamint a Merrick.

A Monument Valley három ikonikus tanúhegye: a két Egyujjas kesztyű, valamint a Merrick

A vörös homokkő vastartalmának köszönhetően élénk vörösbarnában pompázó, s a napfény által a nap minden órájában más-más árnyalatúra festett sziklacsodák színorgiájában való elgyönyörködéshez az őket körülölelő, mindössze néhány kopasz cserjével tarkított sivatag által biztosított fakó háttérnél tökéletesebbet a legkiválóbb látványtervező sem álmodhatott volna.

A 120 négyzetkilométeren elterülő Monument Valley a navaho indián rezervátum területéhez tartozik. Egyes részeinek bebarangolása engedélyköteles, bizonyos formációk pedig kizárólag túravezető kíséretében tekinthetők meg. A látogatóközponttal, múzeummal, ajándékbolttal, s még egy hagyományos navaho étteremmel is büszkélkedő Monument Valley felfedezésében őslakos indián túravezetők segítik az idegent, aki a navaho nemzettudat szerves részét képező térségben egyben a bennszülöttek több ezer évvel ezelőtti életmódjába is bepillantást nyerhet.

A Monument Valley az utazót a lebilincselő természeti képződmények mellett az időtlenség varázsával, káprázatos színekkel, végtelen csenddel, és egy a világtól jórészt elzártan élő nemzet egyedülálló kulturális örökségével várja. Akinek azonban nem nyílik módja személyesen felkeresni e kivételes helyet, természeti szépségeiben akár néhány westernfilm megtekintése során is elgyönyörködhet, hiszen a Monument Valley éppen e fenséges díszletek között forgatott filmtörténeti alkotásoknak köszönhetően vált a világ népei szemében a vadnyugat egyik ikonikus megidézőjévé.

Kapcsolódó cikk: Aurora borealis: káprázatos fényjáték a sarkvidéki éjszakában
Hozzászólások (1)

Csathó Aladárné
2015. jan. 19. (2 810 napja)
Felejthetetlen élmény, aki teheti annak öszintén ajánlom.