szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Most is arat: méz és lépes méz

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 24.


A méz ma is a méh legfontosabb terméke. Az ember első édesítőszere volt, ma is az egész világon fogyasztják. Az egyik táplálékunk, amely emberi átdolgozás nélkül kerül asztalunkra. A méztermelés növekedését az ember nem képes úgy befolyásolni, mint a cukorét.

Most is arat: méz és lépes méz

A korszerű méhészkedési módszerek elterjedése a múlt század második felétől a mézhozamon nagymérvű növekedését hozta magával. A legtöbb mézet az iparilag legfejlettebb országokban fogyasztanak. Éppen azokban, amelyekben a termelés alacsony. Hazánk az egy méhcsaládra jutó méztermelés szempontjából a jobbak közé tartozik. Fogyasztás tekintetében azonban éppen ellenkező a helyzet, túlnyomó részét külföldön értékesítjük.

A méhek a mézet nem számunkra, hanem önmaguknak készítik. A méhek nem mérik fel, menyinek kell lenni a fenntartása mellett a tartaléknak, hogy az új mézig kitartson. Annyit gyűjtenek, amennyi a nektárforrásból és erejükből futja. A méhész tudja, hogy mennyi mézre van szükség, hogy az első, bőséges tavaszi gyűjtési lehetőségig el ne fogyjon. Ősz kezdetén fel kell mérni a méhcsaládok készletét, a szükséges mennyiséget a kaptárba kell hagyni, a többit el kell szedni. Ki kell pergetni a teli lépeket. Az érett méz friss állapotban sűrű, átlátszó, áttetsző folyadék, színe változatos. A virágmézek általában világosabbak, mint az édes-harmatból valók.

A vízen és a cukron kívül a mézben, kis mennyiségben egyéb anyagok is találhatók. Így vitaminok, fehérjék, enzimek, ásványi sók, szerves savak, zamat, illatanyagok. A méz étrendünket nemcsak változatosabbá, hanem egészségesebbé is teszi. Természetes állapotban fogyasztjuk, semmiféle emberi beavatkozással nem „javítunk” rajta. Az ember táplálékként kezdte fogyasztani a mézet, de hamarosan rájött arra, hogy bizonyos esetekben gyógyszerként is hasznos. Főleg légzőszervi bajok ellen hatásos, lépes mézként fogyasztva a hatása fokozott. De növeli a fizikai erőnlétet és ellenálló képességet, kedvező a máj, szív, vese működésére, erősíti a csontozatot, növeli a vér hemoglobintartalmát, az egész szervezetre nyugtató hatású.

Hazánkban az akácméz a legkedveltebb, legkeresettebb. Ebből termelünk a legtöbbet, ezért a fogyasztók előtt a legismertebb. Vannak olyan mézfogyasztók, akik más fajtákra esküsznek.

Mézeink nagy része a pergetést követően egy idő után elveszti átlátszóságát. Meghomályosodik, majd krémszerűvé, szemcsésé, kásássá válik. Amíg a méz krémszerű vagy kásás, addig kezelése nem nehéz, amikor azonban már megkeményedik, nehéz vele bánni. A kristályosodás a méz minőségét egyáltalán nem befolyásolja. Egyes mézek, így a repce, napraforgó, és általában az édesharmat-mézek gyorsan kristályosodnak. Ezeket minél hamarabb ki kell pergetni.

Sokan azt gondolják, hogy a kristályos méz gyengébb minőségű, mint a cseppfolyós, vagy talán éppen a méhész készíttette a méhekkel kristálycukorból. Ez a gyanú teljesen megalapozatlan, a kristályosodásnak és az étkezési cukornak semmi köze egymáshoz. Étkezési cukorból mézet készíteni sem a méhek közreműködésével, sem anélkül nem lehet. Vannak országok, ahol csak az ikrás mézet szeretik, a folyékony mézet mesterségesen ikrásítják.

Aki az ikrás mézet nem szereti, halmazállapotán könnyen segíthet. A mézes edényt, (üveg, fazék, kanna, stb.) meleg vízfürdőbe kell helyezni. A hő hatására a kristályok hamarosan felolvadnak. Fontos az, hogy a hőfok 60 fok fölé nem emelkedjen, mert ennél magasabb hőmérsékleten a méz károsodik, a méz étkezési értéke csökken. A felolvasztott méz kihűlés után minden szempontból olyan lesz, amilyen a kristályosodás kezdete előtt volt.

Melyik a legjobb méz? A jól beérett, tisztán kezelt méz, származzon bármilyen növényből, mindegyik jó. A mézet tápérték szempontjából nem lehet osztályozni. Mindenki fogyassza azt a mézfajtát, amelyik ízlésének a legjobban megfelel. Vannak olyan vélemények, hogy minél több növényről gyűjtötték a méhek a méz alapanyagát, annál értékesebb.

Lépes méz

A korszerű méhészkedési módszerek térhódítása előtt sokkal gyakrabban került az ember asztalára, mint azóta. Akkor a mézet a léptől csak úgy tudták különválasztani, hogy a lépet összetörték, összenyomkodták, majd a kapott masszából a mézet kicsorgatták. A lépet tehát csak egyszer használták. A pergető elterjedése óta a lépek a méz elszedésekor nem semmisülnek meg. Kiürítésük után visszakapják őket a méhek, ismételten megtölthetik mézzel. A méhész lépkészletét gondosan őrzi, mert a gyűjtési lehetőségek jó kihasználásának egyik eszköze. Ezért a lépes mézhez a méhész családja is ritkán jut. Rendszeres árusítása hazánkban a legutóbbi időkig egészen kivételes volt.

Az utóbbi években a helyzetben megváltozott. A mai ember ismét felfedezte őseink kedvenc csemegéjét, a lépes mézet. Kezdetbe külföldi megrendelésre termeltünk, de hamarosan jelentkezett a hazai igény is. Ma már nem csak a termelőktől, hanem a méhészeti szaküzletekben is megvásárolhatjuk ezt a finom csemegét. Meg kell említeni, hogy a lépes méz viasztartalmának elfogyasztásától nem kell félni. Semmilyen káros következményekkel nem jár, a bélműködésre előnyös.

Az érett, tiszta mézet jól záró edényben nem kell félteni a romlástól. Évtizedekig is eltartható! Nyitott edényben a levegőből vizet vesz magába, felső rétege meghígul, de általában nem romlik. A piramisokban talált, több évezredes, megkeményedett méz édesítőként még használható volt.

Kapcsolódó cikk:

Intim viszony tetten érve! Méhek és a növények
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!