szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Most minden a káposztáról szól

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 23.


Amikor a zöldségágyásban már alig van valami, a leveles kel és társai csúcsformába lendülnek. Nemrégiben frissen szedve élvezzük a leveleket, rózsákat és a tömör fejeket. 

Most minden a káposztáról szól

Minden káposztaféle ősanyja a vadkáposzta. A növény ma is megtalálható az Északi- tenger, Földközi-tenger vidékén, az Atlanti-óceán, valamint a Helgoland szigetének sziklás partjain.

Ebből jöttek létre a finom levelekkel, rügyekkel és tömött fejekkel rendeződő különféle termesztett változatok.

A leveles kel hasonlít leginkább a vadkáposztára. A termesztett fajták azonban jóval magasabbak és fodrosabbak. A hozzáértők a felső és a középső leveleket részesítik előnybe, és a szár alsó részén lévő, majdnem teljesen sima leveleket meghagyják.

A pálmakáposztát már októberben lehet szedni. A délről származó leveleskel-változat akkor is finom, ha nem éri a fagy, ezt azok értékelik jobban, akik nem szeretik az erős káposzta ízt. Hidegebb régióban téli védelmet igényel. A káposztafélék közül a leveles kel tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Ne főzzük sokáig, és ne melegítsük fel többször.

A késő ősz specialitásai közé tartozik a zsenge levelű, csúcsos káposzta, akár 4-5 kg-ra is megnőhetnek a fejek. Vékonyan legyalulva, besózva, mindenféle savanyító adalék nélkül megerjesztve, nagyon fonom savanyú káposzta készülhet belőle.

A kelkáposzta kevésbé érzékeny a hidegre, mint a piros vagy a fehér káposzta. Egyes fajtákat hagyományosan áttelelő kelkáposztaként termesztik. A korai vagy a nyári kelkáposztától sötétzöld, erősen hólyagos levelei révén lehet megkülönböztetni. Meleg, késő őszi napokon a fejek tovább nőnek. Ha feltöltögetjük, a növény stabilabb marad, és meggátoljuk, hogy a vékony gyökérszálak elfagyjanak.

A bimbós kelnél az apró káposztafejeknek kinéző rügyek szorosan egymás mellett ülnek a levélhónaljban a vastag száron. A 2-3 cm nagyságú példányok a legfinomabbak. Egy tövön akár 20-40 bimbó is nő. A gazdag termés érdekében a fő növekedési időszakban bőségesen kell trágyázni és öntözni. A leveleket és a szárvégeket ne szedjük le, ezek nélkül ugyanis a rügyek védtelenek maradnak a széllel és az időjárással szemben, a takarólevelek megfoltosodnak, és a tisztítása sokkal több ideig tart.

Tippek!

A fehér káposztát a tél beállta előtt kell leszedni. Ha a fejek túl sokáig az ágyásban maradnak, nagyon erős lesz a káposzta íze. Viszont jól tárolható és hűvös helyen hetekig is friss marad.

A téli káposzta károsodás nélkül kibírja az enyhe fagyot, de a fagyos fejekhez nem szabad hozzáérni.

Betakarítás után a maradványokat gyökerestől szedjük ki, és ha felmerül az olyan földben áttelelő kártevők gyanúja, mint pl. a gyökérgolyva vagy a gubacsormányos, akkor ne komposztáljuk, hanem dobjuk a szemétbe.

Kapcsolódó cikk: Nevelj saját növényt 5 lépésben

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia