szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Müzli, az energiaforrás

Sulyok Józsefné, 2009. jan. 08.


Az egészséges táplálkozásnál fontos, hogy reggelinkkel megfelelő arányban juttassunk szervezetünkbe vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

A ballasztanyagban dús ételnek (finomítatlan gabonából készült ételek, friss zöldségek, gyümölcsök) is állandó helyett kell kapniuk étrendünkben, mert ezek természetes módon segítik, javítják az emésztést. Aki laktató, de könnyű reggelit akar fogyasztani, készítsen müzlit magának.

 

A müzli az egyik legősibb étel. Az ősemberek kora óta egészen a középkorig ez volt az emberek legfőbb tápláléka: összetört zúzott magvak, egy kis gyümölccsel, tejbe áztatva – ez a müzli alapja ma is.

 

Az elmúlt századokban már majdnem feledésbe merült, amikor az 1800-as évek végén egy svájci orvos, Bircher Brenner újra felfedezte, mennyire fontosak a különböző gabonafélék hántolatlan, kezeletlen magjai. Történt ugyanis, hogy 1894-ben a 27 éves zürichi doktor ágynak dőlt sárgalázzal. Semmiféle étel nem ment le a torkán, ám egyszer a felesége vacsorára almával kínálta őt. Bircher doktor elfogyasztotta az alma szeleteke, és egyre jobban érezte magát. Napokig csak nyers gyümölcsön élt, és gyorsan felépült.

 

A fiatal orvost izgatta saját gyors gyógyulásának oka, és a nyers gyümölcsök betegségekre gyakorolt jótékony hatása. Kollégája, a vegetáriánus dr. Beetz tanácsára egyik betegnek gyomorbántalmait nyers zöldség- és gyümölcskúrával sikeresen meggyógyította. Akkoriban szinte szentségtörésnek számított főtt étel helyett nyers zöldséget ajánlani a betegnek. Számos ismerősét és páciensét gyógyította meg ily módon, majd „Új orvos születik” címmel könyvet írt tapasztalatairól. Hamarosan egy kis magánklinikán gyógyította a betegeket nyers zöldséggel és gyümölccsel. Ezzel azt bizonyították, hogy a főzés csökkenti az ételek tápanyagát. A zürichi orvosi egyesület 1900-ban tudománytalannak minősítette dr. Bircher állításait.
 

Ő mégsem hátrált meg, és hiába nevezték a „nyers zöldség apostolának”, tovább folytatta gyógyító kutatásait. Az egészséges emberi szervezetnek szüksége van tejre, nyers zöldségekre, gyümölcsökre és magvakra! – hirdette. Ezekből állított össze olyan ételeket, amiket betegei szívesen fogyasztottak.

 

Így született a müzli:

Egészben hagyott vagy durvára őrölt, esetleg pelyhesített, csíráztatott gabonából (búza, rozs, zab, köles, árpa), dióbél, vagy olajos magvakból, friss vagy szárított gyümölcsökből, mézből vagy édesítőszer és folyadék tej, joghúrt, rostos gyümölcslé, gyógytea) keverékéből. A svájciak általában este szeretik, de világszerte inkább reggelire fogyasztják a müzlit.

Manapság az előre összeállított, kész müzli-keverékek gazdag íz-választéka kapható. Egyéni ízlés szerint otthon is összeállíthatunk müzlit a fenti receptek alapján.

 

Tipp!
Diós müzli: 10-10 dk zabpehely, búzapehely, apróra vágott dióbél, szezámmag, kicsire vágott szárított sárgabarack. Tejjel fogyasztva.

 

Müzli mix:
15 dk zab- és kukoricapehely, 10 dk apróra vágott aszalt datolya, 2,5dk lenmag. A keveréket tejtermékkel /tej, joghurt, kefir/ vagy rostos gyümölcslevekkel leöntjük, elkeverjük. Aki ropogósan szereti, azonnal fogyassza, aki pépesebben kedveli, hagyja kicsit állni. Friss gyümölcsökkel is szaporíthatjuk.

 

Kapcsolódó cikk:
Édesgyökér és medvecukor?!


Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Tudja-e, hogy
Kertészkedés

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!