Nadragulya, az igazi szépasszony?!
Sulyok Józsefné, 2013. jan. 13.
A megtévesztő művész nadragulyát - Atropa belladonna – a középkor kedvelt szépítőszereként alkalmazták. Tágította a pupillát, amelyet egykoron igen vonzónak tartottak. Innen az elnevezés Bella donna, azaz szépasszony.

Egész Európában elterjedt, vadon termő, lágy szárú növény. Különösen gyakori Európa nyugati és déli részén, de Észak-Afrikában, Észak-Ázsiában is terem. Több európai országban régóta termesztett, gyűjtött mérgező növény.
A nadragulya - Atropa belladonna - hazánkban erdei vágásokon, hegyekben, erdős helyeken fordul elő. Gyökere elágazó, vastag karószerű. A gyökérfejeken több rügy található, amelyekből tavasszal a föld feletti hajtásai fejlődnek.
Frissen szedve a gyökerek kissé húsosak, belül sárgásfehér színűek. Szára a termőhelytől függően 50-150 cm magasra is megnő, felső része szőrözött, elágazó. Levelei oválisak, vagy tojás alakúak. Virágai levélhónaljiak, magasak, majd az ágak végén laza, leveles, fürt alakban helyezkednek el. Júliustól a fagyokig virágzik. Termése 1-1,5 cm átmérőjű, sok magvú bogyó, melyek kissé lapított gömb alakúak, sötétkék vagy fekete színűek.
A nadragulyának a levelei és a gyökerei, ritkán pedig a magja szolgáltatja a hatóanyagot. A gyökér gyűjtését más gyökerekhez hasonlóan legcélszerűbb ősszel végezni, amikor a hatóanyagtartalma a legmagasabb. Kedvezőtlen időjárás esetén gyűjthető tavasszal is, de a tavaszi gyűjtést vegetáció megindulása előtt be kell fejezni.
A felszedett gyökereket a föld feletti részektől megtisztítják, a vastagabbakat hosszanti irányban felhasítják, majd 10-20 cm hosszú darabokra vágják. Szárítóban 50-60 C fokon addig szárítják, amíg azok pattanva nem törnek.
A levelei már az első évben is gyűjthetők, a virágzás kezdetétől folyamatosan. Egy-egy gyűjtés alkalmával mindig csak a legalsó levelek egyharmadát szabad leszedni. A leveleket nyéllel együtt kézzel szedik, majd árnyékban vagy műszárítóban szárítják meg.
A gyökér szagtalan, kesernyés ízű. A jól szárított levél szagtalan, íze kezdetben édeskés, majd, csípős, kesernyés élénkzöld színű. A gyökér tartalmaz keményítőt, cseranyagot, antropint.
A gyökeret főleg alkaloidok ipari előállítására, a levelet pedig kivonatok készítésére, mint görcsoldó szer használják. Alkaloidjai mérgezők, ezért fogyasztásuk csak orvosi előírás szerint engedélyezett.
Gyökere összetéveszthető a nagybojtorján gyökerével, de a bojtorjángyökér nem tartalmaz keményítőt, ezért jóddal lecseppentve nem kékül meg, míg a nadragulya gyökere igen. A vadon termő nadragulya levelét az alkörmös levelével lehet összetéveszteni.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.augusztus 08., hétfő / 14:23