szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nagy őzlábgomba - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. szept. 26.


A legnagyobbra növő, feltűnő, igen hosszú tönkű, ernyő alakú, pikkelyes kalapú gomba. Kalapja kezdetben tojás alakú, majd kúp alakú, ellaposodó, de középen sajátos csúcsa marad. Színe barnás-fehér, szürkésfehér alapon, sötétbarnán tarka.

Nagy őzlábgomba - Videóval

A kalap feltűnően vékony húsú, bőre nem húzható le. Lemezei puhák, szélesek, sűrűn állók. Színük fehér, az idős gombán a lemezek lehetnek kissé vörösbarnásan foltosak.

 

 

 

A nagy őzlábgomba -Macrolepiota procera - tönkje alul széles, talpszerű gumóval, felfelé vékonyodó, rendkívül hosszú és belül csöves. Színe fehér alapon barnán, márványozottan tarka. A tönkön felül porcosan kemény, mozgatható gyűrű van. Húsa a kalapban puha, a tönkön kemény, rostos, szálas. Színe színtartó fehér, szárítva alig változik a színe, szürkésfehér lesz. Húsa nyersen is kellemesen jóízű, édeskés. Fontos tudni, hogy csak a fiatal, még zárt kalapú gomba alkalmas fogyasztásra, később már csak a kalapja és a tönk felső része ehető, mert a tönk alja szívósan kemény lesz.

 

 

Ritkásabb fás helyeken, mindenféle erdő talaján, akácosokban, erdőszéleken, kertekben, bokros ligetekben tömegesen terem. A nyár elejétől a tél beálltáig mindenkor megtalálható.


A legkönnyebben felismerhető ehető gomba. A többi nagyobb termetű őzlábgombák között is van kissé mérgező. Fogyasztásra nem ajánlott a piruló őzlábgomba húsa vörösesre elszíneződik, így meg tudjuk különböztetni a kettőt egymástól.

 

A mérgező őzlábgombák: a vöröses, a rózsás és a húsbarnás őzlábgomba kis-termetű, tönkjük vékony, törékeny, rövid és nincs rajta elmozdítható gyűrű, csak szakadozott kis gallér. A súlyosan mérgező párducgalócától a nagy őzlábgomba nemcsak alakban különbözik egymástól, hanem világos alapon, barnán pikkelyes kalapjával is, mert a párducgalóca kalapja ellenkezőleg, azaz barna alapon fehéren pettyes.

 

Kapcsolódó cikk:
Zuzmók, a legedzettebb növények
A gombaevő gomba – Így hat a Trifender
Gomba ABC – Kerti csiperke

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia