szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Napelemek felszerelése: nem lehet minden tetőre?

Szépzöld, 2011. márc. 08.


Az energiahatékonyság jegyében egyre többen és többen szeretnék házuk energiaellátását legalább részben megújuló forrásból fedezni. Erre kiválóan alkalmas a nap hőjének hasznosítása, azaz a napelemek felszerelése. Azonban azzal már csak kevesen vannak tisztában, hogy sajnos nem minden háztető, vagy épület alkalmas e szerkezetek rögzítésére.

Napelemek felszerelése: nem lehet minden tetőre?

A napelemek felhelyezésével kapcsolatban a legnagyobb problémát magának a tetőnek a szerkezeti tulajdonságai, nem megfelelő dőlésszöge, illetve heterogén felépítése, valamint az épület (és a tető) előnytelen tájolása okozhatja. Optimális esetben - a napelemek szempontjából - az épület déli tájolású, a tető pedig egységes, jó teherbírással rendelkezik, dőlésszöge pedig 30 és 40 fok között van. Valójában azonban ezek a feltételek egyszerre egy épület esetében csak nagyon ritkán valósulnak meg. A dél-nyugati és a dél-keleti tájolás, illetve a hozzávetőlegesen 15-45 fok közti dőlésszög már megfelel arra, hogy napelemeket tegyünk a tetőre, természetesen csak akkor, ha ezt a statikai szakvélemény is alátámasztja.

 

A fentiek alapján tehát az északi tájolású tetőrész nem alkalmas napelemek telepítésére. A kelet-nyugati tájolásnál pedig mindig a délebbre eső tető-részt válasszuk a felszerelésre, bár kétség kívül, ilyen esetekben 15-20%-kal kevesebb kWh energiát nyerhetünk a napból, mintha tisztán déli tájolású tetővel rendelkeznénk. Ilyen esetekben érdemes a hagyományos, polikristályos szerkezetű helyett a vékonyrétegű (thin-film) napelemeket választani, mert jobb hatásfokot tudunk velük elérni.

 

Szintén jelentős gondot tud okozni, ha a tetőszerkezet nem egységes: itt-ott kiemelkedések, kiugró részek vannak rajtuk, melyek árnyékot vetnek. A kedvezőtlen árnyékvetés miatt akár 30-40%-os teljesítménycsökkenés is kialakulhat a napelemek áramtermelésében. Jellemzően, a déli tájolású tetőrészek felett a kiugró tető-elemek - délelőtt vagy délután - árnyékot vetnek, de ugyanígy problémát jelenthet ebből a szempontból egy magas fa, oszlop, vagy szomszédos épület is, mely árnyékolja a tetőnket.

 

Itt kell megemlíteni azt az eshetőséget is, miszerint a tető egyes részein nem mindenhol azonos a dőlésszög, mely szintén teljesítmény-veszteséget okozhat az optimális helyzethez képest. A napelemeket általában alumínium keretek segítségével rögzítik a tetőhöz, de hazai találmányként vált ismertté a tetőcserépre laminált napelem. Emellett alkalmaznak még az üvegfelületbe integrált, esetleg kerámialapra szerelt típusokat is. Az alumínium keretes napelemeket - szükség szerint - alumínium sínekre vagy állványra erősíthetik.

 

Lapos tetőkre - a fentiek alapján - nem mindig javasolt a napelemek telepítése, mivel csak igen kevés lapos tető bírja ki a tartószerkezet és a napelem együttes súlyát, valamint a jelentős szélterhelést. Természetesen, a napelemek tetőre rögzítésekor figyelembe kell vennünk a felület és tetőszerkezet fizikai állapotát is. Amennyiben napelemet szeretnénk felszereltetni, mindenképp hívjunk szakembert, aki statikailag is megvizsgálja a tetőt, hogy hosszútávon kibírja-e az elemek okozta terhelést. Forrás: www.epitinfo.hu 

 

Kapcsolódó könyv:

Napkollektoros berendezések 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia