szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Napozóterasz okosan

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 11.


Ha a teraszunk túl sivár és lepusztult ahhoz, hogy boldog órákat tölthessünk el rajta napozással, akkor itt az ideje, hogy tegyünk valamit. Egy kis befektetéssel és néhány igazán jó ötlettel olyan kis nyugalomszigetet alakíthatunk ki, ahova mindig jó visszatérni.

Napozóterasz okosan

Falak

 

Az első lépés, hogy tegyük hangulatossá a környezetet. Ehhez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha lefestjük a falakat. Válasszunk élénk vidám színeket, mert ez a közérzetünkre is hatást gyakorol. Akiknek van egy kis kézügyessége, nyugodtan skicceljenek fel a falra ceruzával mintákat, majd azokat fessék le. A tájkép, a kedves alakok, vagy éppen egy nonfiguratív „tetoválás” mind-mind olyan megoldások, melyek meglepően sokat számítanak a hangulatunk szempontjából.

 

Burkolat

 

Sokat javíthatunk a környezeten azzal is, ha megpróbáljuk a jellemzően járólappal fedett teraszt egy kicsit természetközelibbé varázsolni úgy, hogy a padló anyagát megváltoztatjuk. Szerencsére nem kell feltörni a követ, elég, ha strapabíró, méretre kapható műfűvel borítjuk, így olyan érzésünk lesz, mintha egy mezőn lépkednénk. Tökéletes megoldás lehet az is, ha kültérre szánt fa burkolatot használunk. Ebben az esetben az a szabadságunk is megvan, hogy olyan árnyalatban díszeleg a padlónk, amilyet csak szeretnénk. És ezt nyugodtan lehet szó szerint érteni, ugyanis nem csak a természetes, pácolt színek mutatnak egy ilyen esetben. A sárga, a narancs vagy esetleg a színes deszkákból alkotott felület is kifejezetten ötletes és kellemes lehet. Egy kicsit macerásabb ugyan, de megalkothatjuk a padlót kő alapra is, azzal a különbséggel, hogy mozaikokat használunk. Ezzel a megoldással egyesítjük a tartósságot és a vidám színeket és mintákat, bár kétség kívül az egyik legdrágább megoldás.

 

Virágok

 

Ahhoz, hogy a teraszunkra megfelelő mennyiségű napfény jusson, nem feltétlenül a korlátot kell teleaggatni virágokkal. Ez abból a szempontból is igaz, hogy az itt elhelyezett növényekben főképpen a szomszédok gyönyörködhetnek, nem pedig mi. Válasszuk inkább a falakat, melyekre szinteltolással, lógatva tehetünk cserepeket és ládákat, ahogyan a kedvünk tartja. A természet közelségének érzését nagyban erősíti, ha a sok apróbb, cserepes növény mellett tartunk egy-két dézsában nevelhető fácskát. Ezeket is nyugodtan állítsuk a fal mellé, így olyan lesz, mintha valóban egy mezőn süttetnénk a hasunkat.

 

Extrák

 

A tökéletes élvezethez hozzátartozik az is, hogy a hűsítőket van hol tartani, illetve, hogy ha már elég volt a napfürdőből, akkor legyen valamilyen árnyékoló alkalmatosság. A poharak számára tökéletes lehet egy kisebb háttámla nélküli szék, vagy egy apró lábakon álló asztalka. A napernyő tekintetében sem kell leragadnunk a bolti lehetőségeknél, hiszen egy vidáman színezett és dekorál, ügyesen kifeszített lepedő is tökéletes erre a feladatra. Ezekről érdemes előre gondoskodni, mert az élményt erősen rontják, ha amikor szükség lenne rájuk, sehol sincsenek. Ha kevés hely áll rendelkezésünkre, és előre látjuk, nem fog elférni a teraszon a napozóágy, a pohártartó és még az árnyékoló is, ebben az esetben is (akárcsak a virágoknál) használjuk a falat. Bár az ágyat nem, de a többi kiegészítőt mind fel tudjuk ide erősíteni, így rengeteg helyet tudunk spórolni. Ha a kialakításnál arra is odafigyelünk, hogy a pohártartó asztalka lecsukható legyen, akkor ráadásul nem foglal semmi teret, ha éppen nem használjuk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!