Ne bízd másra! Készíts csokit magadnak
Sulyok Józsefné, 2015. jan. 05.
Házi csokoládé gyógynövényekkel
Bár a csokoládé nem tartozik az egészséges dolgok közé, azonban néha nem árt, ha fogyasztunk belőle.

És ha már házilag készítünk csokoládét, nyugodtan tehetünk hozzá gyógynövényeket, zabpelyhet, gyümölcsöket, fűszereket.
A házi csokoládé alaprecepteket mindenki saját ízlésének megfelelően variálhatja. A tejpor helyett használhatunk kókusztejport, a kakaó helyett karobot, vagy ha kihagyjuk, akkor fehér-csokink lesz. Amennyiben a cukor helyett meggyszörpöt használunk és kihagyjuk a kakaót, akkor kész a piros csoki. De a cukrot steviával, vagy nyírfacukorral is helyettesíthetjük, részben vagy egészben. A krém a formába öntés után hamar megszilárdul, és kész a tömény, igen kalóriadús házi csokoládé. Ez nagyon is finom, de lássuk be, hogy nem túl egészséges.
De kis átalakítással csökkentve a csoki mennyiségét, növelve az egészségesebb összetevőket is finom csemege készíthető. Például puffasztott rizzsel, müzlivel, zabpehellyel is dúsíthatjuk a desszertet, egyben így csökkentve a csoki arányát. De bekeverhetjük zöldfűszerekkel, vagy chili paprikával, így akár mentás, citromfüves, kakukkfüves csokoládé is készülhet. Kísérletezzünk, engedjük el a fantáziánkat.
Íme, az alapreceptek:
Csokis álom
Hozzávalók: 10 dkg cukrozatlan kakaópor, 10 dkg vaj, 5 dkg gyümölcscukor, 1 teáskanál őrölt fahéj.
A vajat feltesszük vízgőzre melegedni, mikor megolvadt a cukrot is megolvasztjuk benne. Amikor összekeveredett mindkettő, akkor a kakaóport és a fahéjat is hozzákeverjük. Kivajazott vagy szilikonos formába öntjük, hűtőben kihűtjük.
Tepsis csoki
Hozzávalók: 50-150 g kakaópor, 500 g tejpor, 20-40 dkg cukor, 10 dkg vaj vagy margarin, plusz még vaj a tepsi kikenéséhez és végül 1,5 dl víz.
Egy közepes méretű tepsit vagy tálat kikenünk vajjal. A kakaóport és a tejport összekeverjük egy tálban. Egy kis edénybe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, és szirupot főzünk belőle. Mikor elolvadt a cukor, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, és addig kavargatjuk, míg az is elolvad. Ezután apránként hozzáöntjük a szirupot a tejporos keverékhez, és simára keverjük. Beleöntjük a tepsibe vagy szilikon formába. Ha akarjuk, kirakhatjuk az edény alját keksszel, mielőtt beleöntjük a csokoládét. Kihűlés után 20-30 percre a hűtőbe tesszük.
Házi csokoládé tejpor nélkül
Hozzávalók egy táblányihoz: 1 evőkanál kakaópor, de ízlés szerint lehet több is, 4 dk cukor, 1 dk növényi margarin, 7-8 dk kókusztejpor, 10 ml víz.
Vegyünk elő egy formás tálat, vagy dobozt, és béleljük ki sütőpapírral vagy fóliával. Egy kis lábosba öntsük bele a cukrot, a kakaóport, a vizet és a margarint, és kis lángon keverjük addig, amíg szirup nem lesz belőle, majd vegyük le a tűzhelyről az edényt, és adagoljuk hozzá a kókusztejport. A kész masszát öntsük át a kibélelt edénybe, simítsuk el, és néhány órára vagy egy egész éjszakára tegyük a hűtőbe. Ezzel kész a szeletelhető, tejmentes csokoládé.
Kapcsolódó cikk:
Finom koktélok déligyümölccsel – nem csak szilveszterre
Facebook Twitter GoogleStartlap
Üdvözlettel Ébermann Károlyné