szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ne csak a túlélésre játszunk!

Sulyok Józsefné, 2011. nov. 01.


Növénynek és a tulajdonosnak egyaránt komoly próbatétel a téli időszak. Az a szobakertész végzi jól a dolgát, akinek tavasszal darabszámra ugyanannyi cserepes zöldje marad, mint amennyivel nekivágott a hideg és fényben szűkös hónapoknak.

Ne csak a túlélésre játszunk!

Hirtelen minden megváltozik!

 

A nyáron megnőtt és megerősödött növényeket váratlanul éri, amikor az időjárás hűvösebbre fordul, és beköltöztetjük őket a kertből, a balkonról, illetve becsukják a korábban folyamatosan nyitva tartott ablakokat. Elégedettek vagyunk, ha a komoly hidegek előtt sikerül kedvenceinket bemenekíteni a biztonságos melegbe. Ehhez képest nem értjük, hogy néhány hét elteltével miért romlik mégis rohamosan általános erőnlétük. Kétségbeesetten vagy bosszúsan tápoldatozunk, locsolunk.

 

Pedig nem pánikolni kellene, hanem megérteni: ilyenkor fő gond az, hogy felborul a növényt érő környezeti tényezők korábbi aránya, ezért életfunkcióiban is zavar keletkezik. Egy szobában telelő dísznövény például a hőmérsékletet tekintve kora nyári időszakban érezheti magát. Fény szempontjából viszont telet tapasztal, hiszen kint rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, lényegesen kevesebb a fotoszintézishez szükséges fény.

 

Lassítsuk le a növekedést!

 

A növények fejlődnének is, meg nem is, törekszenek felfelé, de testtömeget építeni nem tudnak. Vékony, sápadt hajtásokat hoznak, melyeket a betegségek és a kártevők is könnyebben megtámadnak. Ha elterjedt a baj, akár a növény teljes védekező-rendszere is összeomolhat. Sok, korábban gyönyörű szobanövény számára ez jelenti a véget. De nem kell idáig eljutni!

 

Egyes növények, így a kaktuszok és a pozsgások növekedése akár le is állítható a téli időszakra. Dieffenbachiákkal, fikuszokkal ezt nem tudjuk megtenni, ezek a növények olyan körülményeket igényelnek télire, melyek legalábbis megközelítik a nyáriakat. Tehát 21-22 fokos hőmérséklet, rendszeres, de mérsékelt öntözés, és kielégítő páratartalom. De bárhogy iparkodunk is, a fény mindenképpen hiányozni fog. Ezt el kell fogadnunk és a vele járó csekély méretű lombhullást is.

 

Egész télen kísérjük figyelemmel növényeink egészségi állapotát. Ha kórokozót vagy kártevőt fedeznénk fel valamelyiken, vegyszeres beöntözéssel vagy növényvédő-szer rúddal védekezzünk.

 

Az öntözés csökkentésével önmagában nem lehet elérni a téli növekedés lelassulását, illetve a nyugalmi fázisba kerülést, mert víztartaléka minden növénynek van. A cikászoknál például a módszer csak a hőmérséklet egyidejű csökkentésével célravezető. Ugyanakkor, ha hűvösebb helyiségbe tesszük növényeinket, és nem vesszük vissza jelentősen az öntözővizet, akkor előbb-utóbb rothadni kezdenek a gyökereik. A hűvösben ugyanis sokkal kisebb a vízszükségletük, végzetes lehet, ha pang a víz a töveknél.

 

Tartósan vízben álló növények esetében kerüljük a hűvös, 20 fok alatti teleltetést, mert ezek könnyen megfáznak.

 

Nem tűrik a száraz levegőt!

 

A téli lakás melegre fűtött, száraz levegője nehezen elviselhető a szobanövények számára, hiszen zömmel trópusi eredetűek, és a párás meleget kedvelik. Különösen szenvednek, ha fűtőtesthez, kályhához kerülnek közel. E gondon miniatűr mikroklíma kialakításával enyhíthetünk.

 

Így járjunk el: a szoba napfényesebb részében alakítsunk ki zöldsarkot, ahol egymás mellett több növényt helyezünk el. Töltsünk meg kaviccsal vagy agyag-granulátummal egy nagy tálcát, erre helyezzük cserepestől a növényeket. A kavicságyra öntsünk vizet. Így a nagy felületen történő párolgás miatt a szobának azon részén jelentősen megnő a páratartalom.

 

A hideg huzat minden elronthat!

 

Nyáron a növények hozzászoknak a levegőmozgáshoz, de ha a fűtött szobában rájuk nyitjuk az ablakot, könnyen megfázhatnak. A levegőztetés idejére inkább húzzuk őket távolabb az ablaktól, és ha lehet, a déli órákra időzítsük az ablaknyitást. A függönyt húzzuk be, a redőnyt eresszük le félig, így kicsit megszűrjük a beáradó hideget.

 

Tipp! Télen használjunk párologtatót, vagy helyezzünk a fűtőtestre vízzel telt edényt. Jó ötlet az is, ha a szobában szárítjuk a ruhákat.

Szellőztetés előtt sose öntözzünk!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia