szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ne dobd ki! Flakonok a kertben

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 30.


A műanyag flakonok nagy terhelést jelentenek a környezetre nézve, éppen ezért szelektíven kell őket gyűjteni. Sajnos lebomlási idejük sok esetben nincs is, így vagy a szeméttelep örök foglyai lesznek – később minket is elárasztva -, vagy jó esetben újrahasznosítják őket. Ezt mi is megtehetjük otthon, hiszen a flakonok nagyon jó szolgálatot tehetnek a ház körül. Jelen esetben éppen a kertben.

Ne dobd ki! Flakonok a kertben

Néhány flakon

Ha nem nagy számú műanyag flakont kell eltűntetni a háztartásban, akkor érdemes bevonni őket a kerti munkákba.

Az első lehetőség egy növénykeltető. Ehhez nem is kell semmi más, mint egy flakonnak a teteje. Egészen pontosan az a része, ahol a kiölő nyílás is van, és harang alakúra érdemes vágni. Ezt azután tegyük egy cserép tetejére, amibe előzőleg már elültettük a kis növényt, vagy a magot. A palacknak köszönhetően erősen nedves mikroklímát tudunk létrehozni, ráadásul a hőmérsékletet is magasan tudjuk tartani. Ez gyakorlatilag egy miniatürizált üvegház, amire ráadásul rá is írhatjuk, hogy mi cseperedik alatta.

Egy másik praktikus ötlet a nagyobb flakonokhoz van. Ezek ugyanis más kialakításúak, mint a megszokott üdítős fazonok, így alkalmasak lehetnek lapátnak. Két lehetőségünk is van. Ez egyiknél a fül lesz a lapát markolata, és az alatta lévő flakonrészből kell kivágnunk a lapát testét. Ezt érdemes előrajzolni, mert a saját dolgunkat is nagyban megkönnyíthetjük vele. A másik lehetőségben a flakon alját kell, egyik oldalon enyhén ferdén levágni, és így egy nagy űrtartalmú kézi ásóhoz jutunk. Ezzel pedig a virágföld cserépbe tétele jóval egyszerűbb, mintha azt a kezünkkel, vagy más, kis lapátokkal, ásókkal próbálnánk megtenni.

Sok flakon

Ha nagyon sok a flakon, akkor a különböző kiegészítők, amiket belőlük alkotunk, annyira ellepik a házat, hogy más azokat is újra kéne hasznosítani. Éppen ezért ilyen helyzetekre érdemes olyan megoldásokat választani, ami nagyobb mennyiségű flakon emészt fel.

Hogy a kertnél maradjunk, ott mindig szükségünk van seprűre. A legtöbb helyen erre cirokból készült szerszámot használnak, ami jó, de miért költenénk feleslegesen, mikor ez a flakonokkal is megoldható. Fogjunk 5-6 flakont, és az aljukat vágjuk le. Egy kivételével mindet szabadítsuk meg a tetejétől is, de úgy, hogy azokat rá tudjuk húzni egymásra anélkül, hogy szétcsúsznának. A palackok testét félig csíkozzuk fel, majd rakjuk őket egymásba úgy, hogy elsőnek azt használjuk, aminek a szája is megmaradt. Erre húzzuk rá a többit, majd lapítsuk ki – így lesz seprű formája – amit egy szöggel rögzíteni is tudunk. Ennek a tetejére egy újabb palackból levágva szép formázót is tehetünk, aminek alja nincs, de a szája megmarad. Így nem lesz olyan csúnya a teteje az eszköznek. Ezután a két szájrészbe húzzunk egy nyelet, és már készen is vagyunk.

Hogy a kerti szórakozásban se legyen hiány a másik lehetőség egy tekekészlet. A labda nem készíthető el flakonokból, ám a bábuk igen. Egyszerűen szedjünk össze 10 flakont, amiket fessünk meg, lehetőleg belülről, hogy ne kopjanak könnyen. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a festéket belefolyatjuk a flakonba, majd alaposan végiggörgetjük benne, amíg mindenhol meg nem fogja. A bábuk súlyát is befolyásolhatjuk egy kis vízzel, hogy jobban igazodjon a golyóhoz.
Hozzászólások (2)

Farkas Nikoletta
2014. máj. 31. (3 114 napja)
De sok mindenre jó kigondolná tetszik
Farkasné Szálasi Klára
2014. máj. 15. (3 130 napja)
Nagyon jó ötletek el fogom készíteni, gratulálok az ötlethez!