szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ne kényeztess! Dália vagyok

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 08.


A krizantém mellett az ősz másik kedvelt virága a dália. Bár egész nyáron át virágzik, ősszel is díszítheti még kertünket, szobánkat. A dália olyan virág, amelyet kevés hozzáértéssel is eredményesen lehet termeszteni és könnyen feldolgozza, ha valaki nem ért annyira hozzá.

Ne kényeztess! Dália vagyok

Akkor is szép, ha nem kényeztetik. Ha a legelemibb gondozást megkapja, már hálás érte, és ezt százszorosan bizonyítja szép virágaival. Gumóival annyi tartalék energiát tárol, hogy ezzel ellensúlyozni képes sok olyan hibát, amit egy kezdő kertész elkövethet. Több száz év telt el azóta, hogy az első dáliát behozták Európába Mexikó magasan fekvő fennsíkjairól. Őshazájában kilenc fajta ismert, ma már több száz fajta szebbnél szebb virágában gyönyörködhetünk.

A dália párás levegőt igényel. Szárazság esetén elszáradnak a levelei és a virágok is veszítenek szépségükből. Szaporíthatjuk magról, zölddugványozással és tőosztással. Otthon csak az utóbbival érdemes foglalkozni. Késő őszig, egészen a fagyok beálltáig virágzik. Ha közelednek a fagyok, a gumókat szedjük fel, mert nem viseli el a nagyobb hideget, fagyérzékeny.

Felszedés után a szárakat 20-30 cm-re visszavágjuk, a levelektől megtisztítjuk és pincében, veremben egymás mellé állítjuk. A dáliagumók közét kitöltjük homokkal, földdel. Az erre a célra használt anyag ne legyen túl nedves, se túl száraz, mert előző esetben a gumók megrothadnak, az utóbbiban pedig kiszáradnak. A szárrész azért szükséges, hogy a szárban lévő tápanyag a gumóba húzódjon vissza.

A teleltetés alatt lévő gumókat tartsuk szemmel, ha valami bajt észlelünk, azonnal segítsünk rajta. Ha száraz, a földet kissé öntözzük meg, ha rothadni kezd, emeljük ki egy-két napra a földből. A beteg gumót távolítsuk el a többitől. A pincében gyakran pusztít a pucér csiga és az ászka. Mindkettő a gumókat rágja, a megsértett felület rothadni kezd.

Kapcsolódó cikk:

Dália az ősz királynője
Hozzászólások (1)

Luci Battyányiné
2013. dec. 04. (3 220 napja)
Nagyon szeretem a dáliát , hálás növény és igénytelen . nagyon diszití a kertet.Csodálom


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia