szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nekik egy nyár a világ!

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 15.


Az egynyáriakat minden évben újra kell ültetni, hiszen egy nyár alatt bontakozik ki szépségük, majd az első hideg beálltával elpusztulnak. 

Nekik egy nyár a világ!

Tarka színpompájuk, változatosságuk új illatokkal és formákkal gazdagítják a kertet, takarják a talajt és ha kedvünk szottyan, tehetünk belőlük a vázába. Hasznos rovarokat csalogatnak a kertbe, pl. a beporzást végző méheket és a levéltetveket elpusztító lebegőlegyeket.

A helyben-vetéssel nem szaporítható egynyáriak ültetése igen munkaigényes és fáradságos. Ha túl sok palántát telepítünk egy idő után könnyen kedvünket szeghetik.

A nagyobb területeket eleinte inkább fűvel vessük be és évelőkkel telepítsük be, csak a köztük keletkező hézagokat ültessük be egynyáriakkal. Ezt a területet kedvünknek megfelelően növelhetjük vagy csökkenthetjük.

Sok csodaszép egynyári növény létezik, nehéz közülük választani. Ide tartoznak pl. a búzavirág, a borzaskata, a szépecske vagy éppen a pillangóvirág. Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott virágok megfeleljenek a kertünk talaj és fényadottságainak. Vegyük figyelembe, hogy az egynyáriak között is vannak ellenállóbb és érzékenyebb fajok. Egyeseket egyenesen a végleges helyükre vethetjük, míg mások fagyérzékenyek, így inkább palántákat neveljünk belőlük.

Sok egynyárinak meg van az az előnye, egyszeri vetés után újra és újra elveti magjait. A kezdő kertészek csodálkozhatnak azon, hogy a kertben akkor is nyílnak virágok, ha azoknak magjait nem vetették el. Közéjük tartozik a kaliforniai mák, amely 30-40 cm-es bokraival, piros, narancssárga krém-sárga színű virágaival egészen októberig díszítik az ágyásokat. Éppen ilyen még a körömvirág, a kukacvirág vagy porcsinrózsa, a tátika, a fülesternye vagy éppen a lila és a fogas tatárvirág.

Az évelők korábbi érdekes csoportja a futóké. Segítségükkel néhány hét alatt egész falrészeket tudnak széppé varázsolni. Erre alkalmas az élénk színű sarkantyúka, a különleges feketeszemű Zsuzsanna-virág, és az illatos bükköny.

Aki a szépet hasznosan akarja összekapcsolni, az a rácsokat, magasabb kerítéseket futtassa be díszbabbal, ami később finom csemegéül is szolgál. A kerítések, falak előtt futó dísztökök érdekes, szemet gyönyörködtető terméseket hoznak. Az egynyáriakat szaporíthatjuk vetéssel, de vásárolhatunk előnevelt palántákat is.

A legtöbb egynyári meghálálja a védett helyet és a meleget, hagyjunk számukra elég helyet a fejlődéshez. Talajuk ne legyen tápanyagban túlságosan gazdag, mert sok levelet és kevés virágot hoznak. Kisebb vegyes-ágyakban jó, ha csak az évelőket és a cserjéket trágyázzuk, az egynyáriakat hagyjuk magukra.

A nem fagyérzékeny egynyáriakat egyszerű termeszteni, mert amint a talaj elég meleg és nem túl nedves, közvetlenül a szabadföldbe vethetjük a magokat. Hagyjunk elég helyet számukra, hogy szépen tudjanak fejődni. Várjunk addig amíg a talaj legalább 7 fokra felmelegszik. Később a növényeket egyeljük ki, ládákba is vethetünk. Ilyenkor az egyelés feleslegessé válik, mert a palántákat úgy is megfelelő sor és tőtávolságra ültetjük ki. Ez a megoldás a nehéz, hideg talajok esetében ajánlatos.

A fagyérzékeny egynyári virágokkal jár egy kis fáradság, de megéri, ehhez 18 fokos melegágyra vagy üvegházra van szükség. Esetleg az ablakok között is előnevelhetjük a növényeket. Ha a növénykék kissé megnőttek és megerősödtek, ültessük át őket nagyobb tőtávolságra egy ládába. Csak a fagyveszély elmúltával ültessük ki őket a szabadba, előtte azonban szoktassuk a kinti klímához. Vigyük át a növényeket egy fűtetlen hidegházba, ahol többször szellőztetünk. Érett istállótrágyával vagy komposzttal trágyázott, alaposan előkészített talajba ültessük a palántákat.

Az egynyáriak esetében a fejtrágyázás általában felesleges. Ez inkább a lomb fejlődését segítené elő a virágképződés rovására.

Az alapos öntözés különösen a vetés és az ültetés után nagyon fontos. Később, a száraz idő esetén szükség szerint öntözzünk.

Egyes egynyáriak párás, hűvös időben különösen érzékenyek a gombabetegségekre, pl. a szürkepenészre. Amint megjelent, azonnal távolítsuk el a fertőzött részeket, hogy a betegség ne terjedjen tovább. A beteg részeket ne tegyük a komposztra, hanem semmisítsük meg. 

Kapcsolódó cikk: Így legyünk az előhajtatás mesterei!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!