szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nem csak a napban bízhatunk – a házi szélgenerátorok

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 14.


A szélenergiáról az emberek többségének a hatalmas szélkerekek jutnak az eszükbe, melyekkel áramot lehet termelni. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy ezeknek a szerkezeteknek is létezik házi kivitele, amivel mi magunk termelhetünk áramot.

Nem csak a napban bízhatunk – a házi szélgenerátorok
Kép: www.windturbineshome.net

Hogyan működik?

Természetesen a szélerőmű esetében a hajtóerő, vagyis a szerkezet lelke a szél. Ez hajtja meg a forgóalkatrészt, vagyis a turbinát. A forgó alkatrész mechanikus energiáját lehet egy generátor segítségével villamos energiává alakítani, ami csak elsőre bonyolult. Az interneten több felhasználóbarát szakkönyv és leírás is megtalálható arról, hogy hogyan lehet praktikus szélerőművet építeni otthonunkban is.

Formavilág

Alapesetben a szélerőművek egy nagy oszlop tetején lévő lapátos rendszerek. Ezek alapvetően nem szépek, sok helyet foglalnak, hangosak, és persze engedélykötelesek. Ám szerencsére itt nem áll meg a fejlesztés, hiszen a szél is egy nagyon jól hasznosítható, folyamatos és kifogyhatatlan energiaforrás, amit mindenképpen érdemes meglovagolni.

Ennek köszönhetően nem is kellett sokat várni az első szélerőművek megjelenésétől a házi, kompaktabb megoldásokig. Bár a tornyon ülő rendszer is létezik kisebb kivitelben. Az még akkor is néhány méteres rudat jelent, ami nem kifejezetten praktikus. Sokkal jobb lehet az a megoldás, amikor a termelő egységet a háztetőre ültetik rá, akárcsak a napelemek esetében.

És ha ez megtörténik, akkor már a lehetőségeink is kiszélesednek, ami a formákat illeti. Itt alkalmazhatjuk a megszokott propelleres megoldás, de választhatjuk a modernebb, vertikális szélkerekeket. Ezek lapátjai rendszerint nem is egyenesek, hanem – mint a DNS – kettős spirál lefutásúak.

Ezen felül találkozhatunk holland labdával, ahol a hajlított megoldásban hisznek, és ezzel növelik a teljesítményt. Kis hazánk sem marad el a versenyben, hiszen találhatunk hazai fejlesztést is: ebben az esetben a szélkerék olyan, mint a régi, Mississippin közlekedő nagy gőzösök hajtókerekei. Ez is a háztetőre ültethető, és a váltakozó szélirány sem jelent neki problémát.

Mikor és hova?

Mikor éri meg szélerőművet telepíteni? Ez egy jó kérdés, hiszen ebben az esetben nem annyira egyszerű a feladat, mint a napelemeknél. A szél, bár mindenhol jelen van, nem állandóan, így energiatermelésre sem alkalmas mindenhol. Egy szélárnyékos területen felesleges pénzkidobás, hiszen nem termel annyi energiát, hogy megtérülne a beruházás. Ám ha valaki történetesen egy nagyobb dombon lakik, vagy egy kisebb szélcsatornában, akkor telitalálat lehet.

Fontos tudni, hogy sok helyen engedélyköteles a telepítés. Ennek oka legtöbbször a magasság, így érdemes olyan rendszerekben gondolkodni, melyek a tetőn ülnek, hiszen ezek nem olyan magasak. A zaj sem elhanyagolható, így nagyon fontos szempont az is, hogy az üzemeltetés csendes legyen.

Nem elhanyagolható szempont az ár sem. A napelemek esetében a teljes ház kiváltása már tetemes összeg, és ez sajnos nincsen másként a szélgenerátorok esetében sem. Bár az is tény, hogy valamivel olcsóbban lehet nagyobb teljesítményhez jutni, mint a háztetőre szerelhető panelek esetében. Egy átlagos családi ház igénye nagyjából 3-5 millió forintos beruházással elégíthető ki, ami természetesen magasabb és alacsonyabb is lehet a kiviteltől, a szerelési költségtől, és a hálózati visszatáplálás lehetőségétől függően. A megtérülése pedig attól is függ, hogy szeles helyen telepítünk –e vagy egy kissé csendesebb környéken.

Kapcsolódó cikk:

Alternatív - Hajtás másképp
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia