szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nem lehetetlen! Patak a kertben

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 05.


A virágágyak már elkészültek, szépen nőnek benne a virágok, a tóban megtelepedtek a békák, a grillező is elkészült, de úgy érezzük, mégis hiányzik valami. 

Nem lehetetlen! Patak a kertben

Valami, ami megváltoztatja a kert hangulatát, és ez nem más, mint egy kerti patak.

Sokunknak dédelgettet álma egy saját kerti patak, ami sokszor csak később, teljesülhet. A kerti tó ugyanis rég elkészült, most itt az alkalom, hogy a patakot is kialakítsuk.

A patak medrét úgy kell elhelyezni, hogy jól áttekinthető legyen. Folyhat pl. a pihenőhely vagy a terasz mellett, a kerti ösvény mentén vagy akár egy apró híd alatt. A kreativitásunkra van bízva. De vegyük figyelembe a víz mozgatásához választott szivattyú teljesítménye megfelelő legyen a patak hosszának , illetve emelkedésének, a víz elvezető tömlő átmérője összhangban legyen a vízmennyiséggel, és a közelben van-e áramforrás, amire a szivattyút rákapcsolhatjuk.

Akárcsak a tó építésénél, itt is választani lehet a műanyagból kész modell vagy a fóliás változat között, amelynél a szélesség, a hosszúság és a folyásirány egyaránt rugalmasan alakítható.
Ezenkívül üvegszálas műanyagból vagy betonból is lehet patakmedret építeni, azonban ez a legkörülményesebb megoldás.

Minden esetben teljesülnie kell viszont egy feltételnek: muszáj völgymenetben megépíteni. Nem kell nagy lejtés, de legyen folyamatos. A két százalékos dőlés már elég, ez egy méteren belül 2 cm szintkülönbséget jelent.

Sík felület esetén a lejtést kiásással, illetve feltöltéssel lehet megoldani. Ha a patak a tóval egyidőben kerül kialakításra, a tómederből kiásott föld praktikusan felhasználható. Rézsűs kertben a lejtés már eleve adott.

A mederágy kialakításánál fontos az alapos tömörítés, nehogy utólag süllyedni kezdjen a föld. A kész modelleknél a föld modellezését az adott folyásvonalhoz kell igazítani, fóliás tónál pedig a patakmedret legjobb két párhuzamosan futó zsinór segítségével előre kijelölni.

A szélesség általában 50-100 cm, a mélység pedig 30-60 cm kell legyen.

Kicsi vízesések, csendes oldalfülkék, sekélyebb illetve meredekebb részek biztosíthatják a változatosságot. Ezeket a patakmeder kialakításával egyidőben kell kialakítani, akárcsak a növények számára fenntartott kiöblösödéseket. is.

A meredek szakaszokhoz tervezzünk vízlépcsőt, hogy a víz folyási sebessége ne legyen túlságosan nagy. A vízlépcsőnek más pozitív hatása is van, pl. ezen a részen a víz oxigénnel dúsul.

Miután az ásási munkákat befejeztük, keverjünk homokot a meder földjébe, takarjuk le geotextillel, ami védi az ezután leterítésre kerülő tófóliát. Ezután elhelyezhetjük a spiráltömlőt és a szivattyút.

A fekete fólia kezdetben egy kicsit furcsa, de folyami kaviccsal, a partot jelző nagyobb kőtömbökkel, fakéreggel eltüntethető a fólia kitüremkedő része. Jó alternatíva kövekkel teljesen letakarni a fóliát. Mielőtt elkezdenénk a növények beültetését, indítsuk el a patakot és ha szükséges még javíthatunk rajta. 

Kapcsolódó cikk: Mi az a kukojsza?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia