szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nem szemét! Papírgurigából tégy csodát!

Scheftsik Tamás, 2014. febr. 03.


A háztartásokban szinte kivétel nélkül keletkezik egy olyan papírhulladék, amiért gyerekkorunkban rajongtunk, ez pedig a guriga. Valamiért a kicsik észreveszik ebben a  állatokat, télapót, sőt, tolltartót készítenek belőle. Amikor felnövünk, a szemünkre egy fátyol hullik, és már nem látunk lehetőséget a hengeres formákban, csak a szemetet.

Nem szemét! Papírgurigából tégy csodát!
Kép: www.shelterness.com

Aki szeretne ezen változtatni, annak íme néhány ötlet arra, hogyan éledhet újjá a papírguriga egy kis kreativitással.

Keretdísz, koszorú

A gurigák közül erre tökéletesen alkalmas a WC papíré is, hiszen vágni kell, ami a vékony anyag miatt ennél a fajtánál sokkal egyszerűbb. Fogjunk egy ollót, és vágjuk egyenlő széles csíkokra a gurigákat. Jó sokat készítsünk, hiszen szükségünk lesz rájuk a virágok elkészítéséhez. Mert virágdíszeket, pontosabban sziromdíszeket fogunk belőlük alkotni. Ehhez jó, ha megnyomódik a henger a vágás közben, mert így két végén csúcsos ellipszist formáz majd. Ezeket az ellipsziseket, vagyis a szirmokat ragasztjuk majd egymáshoz olyan minta szerint, ahogyan az nekünk tetszik. Készülhet belőle dísz az ajtó köré, de egy tükör körül is nagyon hatásosan mutat. Ha szeretnénk le is festhetjük (ez ajánlott is, hiszen a papírbarna nem a legszebb árnyalat egy dísznek), de ezt még a darabolás előtt tegyük meg, ezzel rengeteg időt spórolunk.

Koszorú készítéséhez is ugyanígy kell eljárni, annyi különbséggel, hogy a ragasztásnál arra is figyeljünk, hogy finoman hajlítsuk a sormintát. Ha egymáshoz képest háromnegyedig elcsúsztatva ragasztgatunk, akkor nagyon szép lesz a végeredmény, melyet egy szalaggal megkoronázva már kész is az ajtódísz.

Gyűrű

Természetesen nem az ujjunkra húzható ékszerről van szó, mert arra a guriga alkalmatlan lenne. Ellenben szalvétagyűrűnek, illetve kábelrendezőnek ideális alapanyag. A szalvéták összefogására vágjuk fel a gurigát egyenlő darabokra. Válasszunk ki valamilyen nekünk tetsző anyagot, és azt is vágjuk ki ugyanolyan szélesre, mint a gurigát. Ezután a papírt ragasztózzuk be, tegyük rá az anyagot, és készen is vagyunk. Aki nem szeretne anyaggal vesződni, az le is festheti a gurigákat tetszés szerint. Ahhoz, hogy a szalvétagyűrű tartós és masszív legyen, olyan gurigát válasszunk, ami megfelel ennek (anyagtekercsek alapja is ilyen).

A kábelrendezéshez megint tökéletes az otthon legtöbbször előforduló papírguriga. Nem kell más tenni, csak megszínezni, vagy anyaggal bevonni, ahogy nekünk jobban tetszik. Ezután más dolgunk nincs, mint ide – oda hajtva összetekerni a kábelt, és belehúzni a gurigába, majd elrakni. Ha szem előtt marad, akkor is működik a rendező, sőt, akár a falra is rögzíthetjük vele a kábeleket.

Kapcsolódó cikk:

Puha, kötött világ a lakásban

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!