szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nem szépítünk! Az évelők ilyenek

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 15.


Az évelők tulajdonképpen dudvaszárú növények. A föld feletti részei télen lefagynak, és minden évben újra kihajtanak. 

Nem szépítünk! Az évelők ilyenek

Többéveseknek, több nyáriaknak is nevezhetjük őket. De a télálló fajok mellett vannak olyanok is, amelyek a hideg telet nem vészelik át, így takarnunk vagy átteleltetni kell őket.

Erre a célra világos, hűvös helyet válasszunk. Az évelők csoportjában minden fényviszonynak, talajtípusnak megfelelő növények egész sorát ismerhetjük.

Az évelők kiválasztásánál fontos, hogy tisztában legyünk a talaj, víz és fényigényükkel. Vannak kimondottan napkedvelő fajok, amelyek a száraz helyeket részesítik előnyben, és árnyékolók, melyek nedves helyen fejlődnek jól. Ügyelnünk kell a magasságukra is, nehogy később az alacsony növényeket a magasabbak eltakarják. Úgy válogassuk a növényeket az ágyásba, hogy tavasztól őszig folyamatosan legyen virágzó évelőnk, és a színük is harmonizáljanak egymással.

A legtöbb évelőt tőosztással vagy magvetéssel szaporíthatjuk. Edényes növényeket a fagyos idő kivételével egész éven át ültethetünk, szabad gyökerűeket csak tavasszal és ősszel.

A cserjékkel ellentétben az évelőket talán érdemesebb tavasszal telepíteni, amikor már hajtani kezdenek, mert az ősszel ültetett növényeket a hideg talaj, a pangó víz könnyen károsíthatja. Tavaszi ültetés esetén a növekedés gond nélkül beindulhat, a gyökérképződés is erőteljesebb. Nagyobb területen a növényeket fajtánként vagy fajonként csoportokba ültessük, hogy különböző színfoltok alakulhassanak ki. Az évelőket ne ültessük túl közel egymáshoz, mert a növények gyorsan nőnek, terebélyesednek. 

Kapcsolódó cikk: Hihetetle, de ezek is rózsafélék!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!