szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nemes penész nélkül nincsen Tokaji Aszú

Szépzöld, 2008. jún. 11.


A botritisz gomba mivel elhalt növényi részekből táplálkozik, ezért szinte minden kertben megtalálható. Azonban ha csapadékos nedves az idő, akkor a puha cukorban gazdag élő növényeket (szamóca, borsó, paradicsom …), növényi részeket (szőlőszemek ...) is megtámadja. Amiért mégsem pusztán káros gomba, mert a késő őszi aszúsodáshoz jelenléte nélkülözhetetlen.

Nemes penész nélkül nincsen Tokaji Aszú

A Sclerotioniateae családjába tartozó Botrytis cinerea gomba károsíthatja a szőlő leveleit, hajtásait, de legismertebb a fürt és bogyók fertőzése. A botritisz már a fiatal leveleket is fertőzheti, melyek fakó barnára színeződnek és lehullhatnak. Ha már nagyobb a levél és akkor fertőződik meg, akkor barna szegélyű sárga közepű szabálytalan alakú foltok keletkeznek. Sajnos a botritisz a hajtást is megtámadhatja, ahol ugyancsak barna foltok alakulnak ki, melyeken esős időben kifejlődik a szürkés konídiumtartó gyep.


A fürtön a gomba már virágzáskor megjelenhet kocsánybarnulás formájában, melynek következtében a fürt részben vagy teljesen elhalhat. Ezeken a részeken szürkés penészgyep alakul ki. Nyár közepén a zöld bogyók meleg csapadékos időben fertőződhetnek és rothadhatnak. Ezt nevezik zöldrothadásnak, mely legkönnyebben sérült (jég, moly, mechanikai sérülés …) bogyókon alakul ki.

Késő ősszel az érett nagy cukortartalmú bogyókon viszont már a nemes rothadás jelentkezik. Ha az időjárás száraz és meleg, a rothadó bogyó víztartalmát a gomba elszívja, ezáltal az ráncolódik és töpped. A nagyobb cukortartalmú (17-18 fok fölött) bogyókon szürkepenész hatására a héjszövet megbarnul, és rajta szürke penészgyep fejlődik ki. Így a szemekben visszamarad a magasabb koncentrációjú cukor, gyümölcs savak és ásványi anyagok. E folyamat eredménye a nagy cukortartalmú, jellegzetes ízű aszúszem. Ez mézízű és az ízlelés végén a szájpadláson kicsit keserű lehet.

A gomba áttelelő képlete a szkelórcium vagy a sértetlen gombafonalak, melyek a szőlővessző háncsszövetében vagy elhalt növényi maradványokon telel át. Tavasszal ezekből nagy mennyiségű konídium termelődik, és ezek fertőznek szél vagy esővíz által. Különösen kedvező számára – mint általában a gombák számára – a nedves meleg (18-21 fok) esős idő. Ha a növény több mint 20 órán át nedves és meleg az idő, akkor a fertőzéshez már csak bejutási lehetőség kell. Ez pedig lehet virágon keresztül, vagy sebeken át. A botritisz a növénybe bejutva gyorsan növekszik és feloldja a sejtfalat és elpusztítja azt.

A Gliocladium roseum a Botrytis cinerea gomba parazitája. Ennek kivonatából sok biológiai gombaölő készítményt állítanak elő.


Védekezés ellene:

 

Mivel gyümölcsmúmiákon és elhalt növényi részeken telel át, ezért javasolt azokat betakarítás után sürgősen összegyűjteni és megsemmisíteni, hogy az elsődleges fertőzési gócokat felszámoljuk. Április és május hónapban a szél és vízcseppek segítségével a termelődő konídiumok megfertőzik az addig egészséges növényeket is. A konídium a virágon kicsirázhat, vagy később a termést fertőzi.

Javíthatjuk a növények ellenálló képességét a szürkepenésszel szemben is, ha harmonikus tápanyag ellátást biztosítunk. Vagyis mindenképpen kerüljük el az egyoldalú nitrogén trágyázást. Inkább itt is a káliumtartalmú (dús) műtrágyák javasoltak. Azokból is a szulfát alapúak (Kert tápláléka és lombtrágyák Webáruház).


Javasolt a besűrűsödött szőlőt zöldmetszéssel szellősebbé tenni. De ha szélirányban vannak a sorok, akkor az jelentősen csökkenti a párát a levelek fürtök között.
Nagyon sokat segít, ha a talajt szalmával vagy más anyaggal lefedjük, így a növény nem érintkezik a nedves fertőző talajjal és oda nem csapódik fel a fertőző vízcsepp. A szalmatakarás nagy felületen, nehézen megvalósítható, ezért a füvesítés is célravezető, csak ilyenkor adjunk ki plusz tápanyagot a fű miatt. Az ültetvények gyommentesen tartása ugyancsak csökkenti a páratartalmat és a rovarok megbúvási helyét.

Viharkár, jégverés vagy rovarkártétel (pl. molyok) azonnal védekezni kell kémiai szerekkel. Amennyiben védekezünk a rovarok és egyéb gombák ellen, úgy a szőlő jobb kondícióban lesz és csökken a bejutási lehetőség. Permetezést kerüljük 25 fok felett, valamint ne használjunk egyféle készítményt több alkalommal, mert rezisztensek (ellenállóak) lesznek rá.

A szürkepenész veszélyes kórokozója a borsónak, paradicsomnak, borsónak és még számos más növénynek is.


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!