szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nevelj otthon gyógynövénytárat!

Topor Erika, 2015. ápr. 29.


Az egyik legpraktikusabb dolog, ha gyógynövénykertet készítünk saját magunknak. Hogy miért? Mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy vegyszermentes, tiszta gyógynövényeket használunk fel.

Nevelj otthon gyógynövénytárat!

Kezdjük is az alapokkal!

Mi kell a gyógynövénykerthez? Természetesen szaporítóanyag, melyet a természetből magunk is begyűjthetünk. A nálunk vadon termő gyógynövényeket könnyűszerrel mi is megtarthatjuk. A gyógynövények olyan talajon is megélnek, melyet nem művelünk, így valamivel könnyebb őket megtartani, mint a komolyabban művelt területek fűszer és zöldségnövényeit.  Viszont ha jó minőséget szeretnénk termelni, akkor érdemes a zöldségnövényekhez hasonlóan kezeli őket. A gyógynövények termesztésénél a mennyiségen kívül a jó minőségű hatóanyag is a cél, ezt érdemes szem előtt tartani.

A gyógynövénykert összeállításánál figyeljük meg, milyen betegségek a leggyakoribbak családunkban, és ehhez mérten szerezzük be a gyógynövényeket és szaporítóanyagukat. Így nemcsak spórolunk, de magunk is előállíthatjuk azokat a gyógytermékeket – a természet károsítása nélkül – amire szükségünk van.

Magról vetjük a körömvirágot, a szeklicét, az orvosi zilizt, a festő mályvarózsát, a kaprot, a fekete és fehér mustárt. De magról vethető még a kömény, az édeskömény, az ánizs, a koriander, kamilla, a libatop, a benedekfű, a mételmaszlag, a gyűszűvirág, szappangyökér, beléndek, izsóp, a bazsalikom, a borsfű, a zsálya, a kerti ruta és a lepkeszeg is.

Palántáról előneveléssel is előállítható a lestyán, a macskagyökér, csipkerózsa, orvosi csucsor, macskagyökér, majoránna, rózsameténg, vagy az angyalfű.

Gyökérdarabokról, sarjakról és dugványokról is van mód a szaporításra a következő növények esetében: borsosmenta, fodrosmenta, citromfű, meténg, tárkonyüröm, vagy az édesgyökér.

A jó minőségű kamilla a szikes területeken terem, így erre a házi termesztésnél is érdemes odafigyelni. A talajválasztási szempontból általában mindegyik gyógynövény megmarad a házikertben is, de a szélsőséges talajigényűekre érdemes odafigyelni.

Az ágyásba beletehetjük a gyógynövények közé a Bach-virágterápiás növényeket is, így egy igen impozáns és hasznos gyógynövénykertet hozhatunk létre.

A kerttervezéskor is beleszámolhatjuk a fűszerkert mellé a gyógynövénykertet, mert ugyanúgy esztétikus ágyás készíthető belőle. Ha a virágzási időket és a növények habitusát vesszük alapul, akkor előre a kisebbeket, hátra a nagyobb termetűeket ültessük. A „szüretelés” gyakoriságát is figyeljük, akkor az olyan növényeket tegyük előbbre, melyekkel többet kell majd foglalkozni.

Az ápoláskor a gyógynövényágyást ne kezeljük permetszerrel. Ne műtrágyázzuk, hanem használjunk természetes komposztot, letermett gombatrágyát vagy szarvasmarha trágyát.

Kapcsolódó cikk: Öntözési 1x1
Hozzászólások (1)

Gombkötő Frigyesné
2016. jan. 31. (2 390 napja)
Régen keresem az édesgyökér szaporításához alapanyagot, valamint a fodormentát a nagyszüleim kertjében mindig volt és ők használták. Nagyon tetszik a kertépítésük a mai rohanó világban az emberek csak a kész gyógyhatású készítményeket kedvelik.
Ha tudnak segíteni a szaporító anyagok beszerzésében nagyon örülnék.
Üdvözlettel: Gyomakötőné


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia