szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Neveljünk bambuszt!

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 14.


Az utóbbi időben már hazánkban is egyre több helyen lehet találkozni olyan bambuszokkal, melyek vígan növekednek a kertben. Ez annak köszönhető, hogy rengeteg fajuk van, és ezeknek egy része a fagyokat is egészen jól viseli. Jellemzően azonban még mindig a beltéri, szobanövény-nevelés az elterjedt.

Neveljünk bambuszt!

Szobában

A béltéren nevelt bambuszok hálás, és szép növények, bár azt el kell mondani, hogy nem tartoznak a legegyszerűbben tartható virágok közé. A fűfélék családját erősítik, így igazán impozáns látványt nyújtanak. Magasságuk nagyon változó, bár tény, hogy a beltéri változatok nem éppen égimeszelők. Ha valaki óriásokat szeretne tartani, annak egy hatalmas házra, és egy igen nagy konténerre lesz szüksége, ugyanis egyes fajai akár 30 méteresre is megnőnek. Ugyanakkor választhatunk csupán néhány centisre növő virágot is, így az igényeink biztosan nem maradnak kielégítetlenül. Ahhoz, hogy a szobában is szépen virítson a bambuszunk, sok tápanyagra és persze sok vízre van szüksége.

 

A tápozást minimum kéthetente ismételjük, a téli, pihenő időszakban termesztésen mérsékeljük, majd szüntessük meg. A vízzel óvatosan bánjunk. Bár tény, hogy a bambusz kifejezetten vízigényes növény, a nedvesség könnyen kárt is tehet benne. Mindenképpen jó vízelvezetésű talajt igényel, és olyan cserepet, melynek alja több helyen is lukas. A pangó víz ugyanis gyorsan tönkreteszi a nagy gonddal nevelt szépségeinket. Ahhoz, hogy a kellő locsolási periódust megtaláljuk két dologra kell figyelni: egyrészt a földre, ugyanis az öntözést akkor kell ismételni, amikor a felső réteg már teljesen száraz. A másik a levelek állapotra. Ha a levelek hosszában oldalra dőlnek, akkor a növényünk nem kap elég vizet, ha pedig lekonyulnak, akkor egy kicsit sok volt a jóból.

 

Kültéren

A kültéri bambuszok gondozása nem sokban tér el a szobanövényekétől. Ugyanúgy szükségük van a tápozásra, amit 2 évente trágya beásásával juttathatunk a földbe. A rizómák fejlődése miatt egyre szélesebb és szélesebb körökben kell dogoznunk, míg néhány év után már nem tudunk ásni, így a föld felszínére juttatjuk a tápanyagokat. Az öntözésénél, ha kell, akkor inkább a jól beáztatást, sem mint a napi locsolást részesítsük előnyben. Ez sokkal jobbat tesz a növénynek, ilyenkor képes lesz a gyors fejlődésre. Metszeni 5-6 évente kell, ilyenkor ugyanis a régi hajtások elhalnak, bár a leveleiket és a színüket még évekig megőrzik.

 

A tápanyagokat azonban nem juttatják el a rizómához, így tulajdonképpen halottak. A metszéssel a növény felfrissül és szép, dús hajtásokkal lep meg minket. A tél elleni védekezés fontos, mivel a komoly fagyok még a nagy tűrőképességű növényekben is kárt tehetnek. 20-25 centi vastagon fakéreggel, forgáccsal, fűrészporra takarjuk a bambusz alját. Ez nem csak a hidegtől óvja meg a gyökereket, hanem a későbbi gyomosodást is meggátolja, vagy visszaszorítja.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!