szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Neveljünk cserépben fákat

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 26.


A cserepes növények tartása mindig nehezebb, mint amikor a kertben kell nevelni a szépségeket. Ez egyes növényeknél különösen igaz, így azoknál is, melyek jellemzően nem a zárt helyhez vannak szokva. Ennek ellenére nem kell lemondanunk a cserépben nevelt fák lehetőségéről, csupán körültekintően kell eljárnunk az ápolásuknál.

Neveljünk cserépben fákat

Futónövények alternatív nevelése

Természetesen nem minden fa, ami annak látszik. Erre tökéletes példát adnak azok a futónövények, melyeket „fának” nevelnek. Persze itt egy kis csalás van, hiszen csak arról van szó, hogy egyetlen szárra korlátozzák a felületét, így olyan hatással bír, mintha lombja lenne. Erre majdnem minden futónövény alkalmas, ám jellemzően inkább a virágzóakat szokták így nevelni. A rózsa már régóta hódít ebben a formában is, de megjelentek a trombitafolyondárok és a jázminok is ebben a formában. Tartásukban annyi a különbség a „megszokottal szemben, hogy más a formájuk. Mivel ezek a növények egy idő után igencsak nagyra képesek megnőni, így a tápanyag-utánpótlás fontossága nem kérdés. Ebben nem különbözik a fának nevelt variáció sem, maximum annyiban, hogy nincs szüksége annyi tápra, mint egy, a fél falat beterítő szépségnek.

 

Bonsai

A bonsaiok nevelése nem mai találmány, ám csak az utóbbi időkben terjed el az egész világon. Itt tulajdonképpen normál méretű fákat nevelnek meglepően kicsire, ám a formájuk egyezik nagyobb testvéreikével. Aki próbált már önállóan létrehozni bonsait, az tudja, hogy egyáltalán nem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy valóban szép legyen, és életben is maradjon, ahhoz napi szinten kell vele foglalkozni, ápolni és alakítani. Ennyire kicsi kivitelben ugyanis nagyon amorf formákat venne fel, így, hogy a fa szép legyen, drótokkal adják meg az ágak dőlésszögét és formáját, amit azután el is kell távolítani. A táplálásuk sem egyszerű, hiszen a tálka, amiben élnek nem tartalmaz túl sok földet, a locsolás és a tápoldatozás is komoly feladat, hiszen akár túl sok, akár túl kevés, az könnyen és gyorsan okozza a fa pusztulását. A legjobb megoldás, ha utána nézünk a normál méretű növény igényeinek, és azt konvertáljuk át a bonsaiunkra.

 

Egyéb fák

Természetesen tarthatunk nagyobb méretű, de még mindig kicsi fákat is cserépben. Ilyenek a citrom, egyéb gyümölcsfák (alma, körte, cseresznye), de akár örökzöldek is. A tartásuk nem igényel különösebben több gondozást, csupán arra kell figyelnünk, hogy megfelelően tápozzuk őket. A trópusi növények esetében nem mindegy a hőmérséklet sem, így például a citromot, narancsot és mandarint csak akkor tegyük a szabadba, ha már nem kell fagyoktól tartani. A hazai gyümölcsfák cserepes változatai nem ennyire érzékenyek, ám a nagy hidegeket ezek sem viselik. Egyes fák azonban kifejezetten szobába valóak, és még itt sem olyan egyszerű az életben tartásuk. Ilyen például a szobafenyő. Ennek a szépségnek világos, de nem napos helyre van szüksége, mivel a tűző napot nem viseli. Víz és páraigénye magas, így állandóan nedves talajra és a levelek spriccelésére is szükség van. A nem megfelelő tartás jellemző következménye a tűlevelek barnulása, és a fa felkopaszodása.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia