szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Neveljünk déligyümölcsöt!

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 30.


Déligyümölcsöt nem csak a piacon tudunk beszerezni, hanem mi magunk is remekül tudunk termeszteni. Sőt, akkor is vannak lehetőségeink, ha olyan egzotikus szépségekkel szeretnénk próbálkozni, amikről egyesek még csak nem is hallottak. Lássunk hát néhány lehetőséget a finomságok közül.

Neveljünk déligyümölcsöt!

Karambola

 

A karambola, vagy csillaggyümölcs valószínűleg nem mindenki előtt ismert. Pedig magas C-vitamin tartalmú finomság, és remekül is mutat. Ha a termést félbevágjuk, akkor csillag alakja van, ennek köszönheti nevét, valamint azt is, hogy koktélok díszeként előszeretettel használják. Íze a birsalmához hasonló, remek szomjoltó hírében áll. Termesztése nem jelent különösebb kihívást, csupán a fényigénye nagy. Érdemes csíráztatással próbálkozni, ám ehhez lehetőleg friss gyümölcsre van szükségünk. A darabonként 10-15 magot tartalmazó termés jó arányban bújik ki, nagyjából 3 hét után már látható a változás. Ültessük, vessük jó minőségű virágföldbe, és válasszunk számára napos helyet. Maga a növény fás szárú, kinézete emlékeztet az akácéra. Szereti a párát és a tápanyagdús talajt. Megfelelő körülmények között 3 éves kortó hozza rózsaszín virágait és a sárga terméseit. Arra azonban mindenképpen érdemes ügyelni, hogy évente akár 30 centit is nő, így gyorsan kinőheti a helyét.

 

Ananász

 

Az ananász nem csak nagyon finom, de remek vitaminbomba is, és persze nem utolsó sorban elősegíti a zsírégetést is. A terméssel azonban legtöbbször konzervekben találkozunk. Pedig ennek nem kellene így lennie, hiszen ezt a szépséges broméliafélét viszonylag könnyen lehet tartani. A legegyszerűbben úgy juthatunk hozzá, hogy veszünk a piacon egy friss gyümölcsöt. A fontos, hogy ne legyen régi, ezért inkább ne a hipermarketekben keresgéljünk. Ha megvettük, vigyük haza, és a tetejét, egy kevés gyümölccsel együtt vágjuk le. Ez a sáv nagyjából 2 ujjnyi legyen. A többit fogyasszuk el, a „skalpot” pedig hámozzuk meg, vagyis távolítsuk el a barna, pikkelyes rész. A szabaddá váló gyümölcshúst forgassuk meg faszénben, és ültessük el savanyú, kifejezetten broméliáknak, vagy orchideáknak való földbe. Ezután keressünk neki napos, és meleg helyet. Az öntözésnél ugyanúgy járjunk el, mint a többi ilyen növény esetében, a levélrózsa közepét locsoljuk úgy, hogy álljon benne a víz. Hazájában 2-3 év alatt termőre fordul, nálunk, szerencsés esetben ez 4-5 év lehet. Fontos, hogy ahhoz, hogy gyümölcsöt neveljen, legalább 20 szép és egészséges levélre van szüksége.

 

Sárkánygyümölcs

 

Bizony, nem is hinnénk, hogy mi minden terem igazán ízletes gyümölcsöket. Ilyenek egyes oszlopkaktuszok is, melyek termései a különböző színű pitaják, vagy sárkánygyümölcsök. A Hylocereus undatus termi az impozáns megjelenésű vörös pitaját. Mint minden kaktuszt, ezt is homokos, köves talajban érdemes nevelni, kevés öntözéssel és sok meleggel, fénnyel. Ahhoz, hogy gyümölcsöt is teremjen bizony el kell telnie akár 5 évnek is, addig azonban gyönyörködhetünk üde és hatalmas virágaiban, melyeket tavasszal, este nyit. A gyümölcs húsa krémes és édes ízű, kitűnő üdítő és bor alapanyag, de magában fogyasztva is nagyon finom.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia