szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Novellás kötet

Bővítsük kertészeti tudásunkat könyvekből!

Bővítsük kertészeti tudásunkat könyvekből!
Az üzletek vagy az online áruházak könyvespolcait böngészve jobbnál jobb kertészeti szakkönyvekre bukkanhatunk, és mikor máskor lenne itt az ideje kertészeti tudásunk, ismereteink ilyetén bővítésének, ha nem az unalmas, hosszú téli estéken? Lássuk hát a kínálatot!

Egy gyermek szerencsés túlélése

Egy gyermek szerencsés túlélése
1953 decemberében 6 évesen, súlyos és járványos betegséggel, a ma is rettegett agyhártyagyulladással kerültem a Braun Zsigmond államosított kúriájában kialakított, vásárosnaményi kórházba.

Kolorádóbogár gyerek szemmel

Kolorádóbogár gyerek szemmel
Évek óta, amikor csendes magányomban krumplibogár ellen permetezem a kiskertembe elültetett burgonyát, mindig eszembe jut ez a több mint fél évszázados történet.

Petőfi Sándor feat. Vasvári Pál

Petőfi Sándor feat. Vasvári Pál
Avagy 22 közös pont - Eszmetársak párhuzamos sorsa 1989. március 15-én Vasvári (Fejér) Pált is keresztelő Tiszavasvári görög katolikus templom mellett lévő, mellszobránál elmondott ünnepi beszédemben vontam élettörténeti párhuzamot két fiatalon elhunyt nemzetei géniuszról.

Kinek szurkol a Mindenható?

Kinek szurkol a Mindenható?
Avagy a hittudományi dilemma Hogyan lehet egy futballmérkőzésből teológia bonyodalom, kibékíthetetlen ellenmondás? A helyzet, a szituáció szinte mindennapos, már fel sem tűnik a publikumnak. A konkrét esetben az ősi ellenségek között, pattanásig feszült mérkőzésen a játékvezető ellentmondást nem tűrő határozottsággal büntetőt ítél. A pályán és a lelátón beindul a szokásos koreográfia.  

A be nem vált kívánság

A be nem vált kívánság
Előzménye: Hihetetlen fordulat: a nem várt kitüntetés Az ár és belvízvédekezésben való permanens szervezési, irányítási részvétel végigkísérte munkás éveimet. A legemlékezetesebb történetek természetesen az 1970-es tavaszi, nagy szatmári árvíz és annak következményei maradtak.  

Hihetetlen fordulat: a nem várt kitüntetés

Hihetetlen fordulat: a nem várt kitüntetés
Előzménye: A roppant fontos jelentés Újabb két nap múlva tudtam, rövid időre hazamenni. Ekkor találkoztam a szüleim által befogadott árvízi menekültekkel, a 20 év körüli fiatalasszonnyal, 1 éves kisfiával és zárkózott, mogorvának tűnő anyósával.  A fiatalasszonnyal - mint akiknek közös titkuk van - egy pillanatra összemosolyogtunk.

A roppant fontos jelentés

A roppant fontos jelentés
avagy A szörnyű 1970-es árvíz 6. Előzménye: Váratlan ágyjelenet, riadó! Örültem, hogy Hernádi András törzsparancsnok „szemétkosaras irattározása” után kaptunk hivatali kocsit és a Tóth Pál által vezette Warsavával mentünk négyen községeket ellenőrizni. A hangulatunk is jobb lett, mert végre elállt az eső.  

Váratlan ágyjelenet, riadó!

Váratlan ágyjelenet, riadó!
avagy A szörnyű 1970-es árvíz 5. Előzménye: A szörnyű 1970-es árvíz 4. Záporeső, vagy zivatar volt, nem tudtam a különbséget, csak azt, mintha dézsából öntötték volna, s mire haza gyalogoltam, jól eláztam. Majdnem éjfél volt. Halkan mentem be a házba, hogy szüleimet ilyen későn fel ne ébresszem.  

A szörnyű 1970-es árvíz 4. - Veszélyes igazoltatás

A szörnyű 1970-es árvíz 4. - Veszélyes igazoltatás
Előzmény: A szörnyű 1970-es árvíz 3. Amikor a napi teendőkön, jelentéseken, eligazításokon túl voltunk, Hernádi András törzsparancsnokkal, délután újra ellenőrző körútra indultunk.

A szörnyű 1970-es árvíz 3.

A szörnyű 1970-es árvíz 3.
Előzménye: A szörnyű 1970-es árvíz 2. Bizalom és feszültség A gátat védők furcsa étkeztetése után, vegyes érzésekkel, éjfél körül értünk vissza a főhadiszállására, ahol az ügyeleti adatgyűjtés, intézkedés, jelentésszervezés miatt nagy volt a forgalom. Mi sem tudtunk hazamenni. Fotelbe ülve, asztalra borulva aludtunk egy keveset, majd hajnalban hozzáláttunk az adatok összesítéséhez, hogy jelenteni tudjuk az előző nap történéseit.  

A szörnyű 1970-es árvíz 2.

A szörnyű 1970-es árvíz 2.
Előzménye: A szörnyű 1970-es árvíz   Bűnbeesés Az árvízi védekezés ellenőrzéséhez hivatali gépkocsit nem kaptunk, ezért egyik késő délután, Hernádi főhadnagy Zsigulijával indultunk a Tarpa határában lévő, kritikus állapotú tiszai gáthoz.  

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban 2.

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban 2.
Előzménye: Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban Avagy, jöhetne sűrűbben is A határon túli gyerekek oktatása, ellátása, létszámuk növekedésével egyre több terhet jelentett és nagy szervezést igényelt. Az otthonuktól, szüleiktől, testvéreiktől több száz km-re került 14-18 év közötti lányok és fiúk kisebbségi sorsból eredő érzékenységére is figyelni kellett.  

A szörnyű 1970-es árvíz

A szörnyű 1970-es árvíz
A májusi zöldár   Huszonhárom évesen én feleltem a vásárosnaményi járás Polgári Védelmi törzsének tervezési és szervezési feladataiért. Akkor még nem is sejtettem, milyen nehéz időszak vár rám!  

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban
A pirított libamáj esete A napjainkban 91. életévét betöltő Göncz Árpád, volt Köztársasági Elnök úr előtt szeretnék tisztelegni néhány róla és vele történt, Tiszavasvárihoz köthető emléktöredékkel.  

Török voltam az Egri csillagokban 7. rész

Török voltam az Egri csillagokban 7. rész
Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 6. Búcsú és köszönet A filmforgatás befejezése utáni búcsú, elköszönés attól lett emlékezetes, hogy az utolsó sorakozón kihirdették a parancsot, hogy minden egység visszamegy saját laktanyájába. Ott történik meg a beígért, több min két hónappal korábbi leszerelés, jutalomból a magyar filmtörténet addigi legnagyobb szabású történelmi filmjének forgatásában való közreműködésünkért.  

Török voltam az Egri csillagokban 6.

Török voltam az Egri csillagokban 6.
Tűzoltás és Sinkovics Imre "ajándéka" Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 6. A nekünk érthetetlen filmforgatási szisztéma szerint előrehozott, drámai utolsó roham során olyan jól sikerült imitálni a török támadást, hogy a felgyújtott központi toronyról pillanatok alatt átterjedt a tűz a fából készült oldalsó várfalra is.  

Török voltam az Egri csillagokban 5.

Török voltam az Egri csillagokban 5.
Előzménye: Török voltom az Egri csillagokban 4. Sztorik a forgatási szünetekben A műtét utáni negyedik napon, félig gyógyultan, újra a sátortáborban voltam, de már a forgatásokon nem vettem részt. Amikor leadtam a török ruházatot, közölték velem, hogy az ellopott szattyáncsizma árát ki kell fizetnem, de végül is a raktáros megkönyörült rajtam, s nem vett fel jegyzőkönyvet a hiányról.  

Török voltam az Egri csillagokban 4.

Török voltam az Egri csillagokban 4.
Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 3. Janicsár a kórházban Olyan forró nyár volt 1968-ban a Nagy-Kevély hegy alatt, hogy a füvet is kiperzselte a Nap heve. Akármerre néztük, a nemrég még zöldellő táj bebarnult. A nagy melegtől és a sok futástól csak mi tikkadtunk ki jobban.  

Török voltam az Egri csillagokban 3.

Török voltam az Egri csillagokban 3.
Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 2. Boromissza segédrendező Mindig sokáig tartott, míg az éppen aktuális, támadáshoz szükséges alakzatot felvettük. Várkonyi Zoltán főrendező segítői lóháton járták széltében-hosszában a nagy kiterjedésű arcvonalat és lóról adták nekünk az instrukciókat.