szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Novellás kötet

Török voltam az Egri csillagokban 2.

Török voltam az Egri csillagokban 2.
Előzmény: Török voltam az Egri csillagokban Az, hogy a Pilisben az egri vár hiteles másolata készült el, csak részben volt igaz. Kőből épült a főkapu, a bástyák és a vár eleje, meg az oldalfalak egy része. A többi fal gerendából, deszkából, lécekből lett kialakítva, amelyre mészkőszínű, cementhabarcsba mártott, megkeményedett zsákanyagot feszítettek ki, itt-ott mohás utánzattal hitelesítve ódonságát.

Török voltam az Egri csillagokban

Török voltam az Egri csillagokban
1. Előkészület 1968 májusában a bajai, Vaskúti úton lévő laktanyában a napi ezredsorakozónál hirdették ki a parancsot: az öreg katonák - már, mint mi - rövidesen indulunk a Pilisbe, az Gárdonyi Géza örökérvényű művét feldolgozó Egri csillagok című film forgatására, török janicsárként statisztálni.  

Adventi bűntudat

Adventi bűntudat
Ilyenkor, advent táján - enyhe bűntudattal - mindig eszembe jut e karácsonyi történet, pedig az eset óta már több mint 50 év is eltelt.

Vadvédelem gyerekcipőben

Vadvédelem gyerekcipőben
A gépjárművünk elé szaladt egy őz. Az autó több helyen elrepedt, megtört, az őz viszont valószínűleg elpusztult. Mi nekünk az ijedtségen kívül szerencsére semmi bajunk nem történt. De vajon mit kell ilyen esetekben tenni? Azon kívül, hogy órákat kell ilyenkor várni a rendőrségre, azon kívül kit kéne még értesíteni az őzike ügyében?

Hogyan lett Ibrány az életem része?

Hogyan lett Ibrány az életem része?
1972 őszén, 24 évesen kerültem Ibrányba a Községi Tanács VB Titkárának. Akkor végeztem Veszprémben, a Tanácsakadémia nappali tagozatán. Vásárosnaményi lakosként azelőtt sohasem jártam a településen. Amikor megkerestek a Nyíregyháza Járási Hivatal vezetői, Nyírtelek, Oros, Ibrány tanácstitkári állását ajánlották fel. Mind a három községet rövid időn belül nagyközséggé kívánták nyilváníttatni, s ehhez képesítéssel rendelkező VB Titkár is kellett.

Hadifotón az apám

Hadifotón az apám
Történelmet kedvelő emberként lapozgattam a BBC History 2012. évi júniusi számát. A sok kiváló, érdekfeszítő írás között találtam rá az „Út a tragédiához”, figyelem felhívás alatt, a „Hadban az angolszász hatalmakkal”, című tanulmányra, Pritz Pál, az MTA doktora, egyetemi tanár tollából.

Elment az ibrányi Ben Quvik

Elment az ibrányi Ben Quvik
Hetekkel a halála után méltóbban nem tudok elbúcsúzni Tibor barátomtól, mint ahogy tették a megható, Igaz Emberről szóló, csodálatos gondolataikkal a temetési szónokok. Sorrendben: Dr. Nagy Ferenc, Berencsi Béla, Juhász Ferenc. Ezért egy régi történettel szeretném a sokakban Róla élő emlékeket gazdagítani.

Keserédes karácsony

Keserédes karácsony
1953-ban saját házba költöztünk. A vásárosnaményi Eötvös kastély mellett, juttatott telken építettünk szoba, konyha, előszoba helyiségekből álló - a kornak megfelelő - komfort nélküli házat. Villany sem volt benne. Csak évek múlva kaptunk bekötési engedélyt, akkor is egy-egy lámpa helyet helyiségenként és egy konnektort az egész lakásban.

Álmos reggel, fenyőteával

Álmos reggel, fenyőteával
Sötét, nedves volt a hajnal. Nem sok kedvem volt kibújni az ágyból. Kapart a torkom, hasogatott a fejem. Fázósan húztam magamra a fürdőköpenyem, és lebotorkáltam a konyhába. Valami test- és lélekmelegítőre lenne szükségem. Talán egy finom tea jól esne, amitől új erőre kaphatnék! Igen, de milyet is készítsek?  

Au revoir nyár…

Au revoir nyár…
A nap vakító sugarai betöltötték a szobát, mert este elfelejtettem behúzni a sötétítőt. Szép reggelre ébredtem, annak ellenére, hogy október eleje volt. Tudtam, ma nehéz napom lesz.

Bashalmi hadifogoly

Bashalmi hadifogoly
A Tiszaeszlárhoz tartozó Bashalom tanyán 1944. december közepén eltűnt a 18 éves Üveges Pál, akit mindenki csak Pulónak becézett. A nagyra nőtt, koránál idősebbnek látszó, derék, jóravaló fiút mindenki kedvelte a tanyában.

Melléfogás

Melléfogás
Az 1960-as években a vásárosnaményi Járási Tanácsnál dolgozott B. Lajos. Jellegzetes, hosszú bőrkabátjában és a tőle elválaszthatatlan szolgálati kerékpárjával rótta a járás községeit és italboltjait. Szorgalmasan vizsgálta, többek között a kiszolgált italok milyenségét. Ezért mindig mosolyogva integetett, köszönt az ismerősöknek, s állt meg velük egy kis beszélgetésre a Főtéren.

Az Aloe Vera kalandos története

Az Aloe Vera kalandos története
Izgalmas fordulat után ismét a saját tulajdonomban van a kissé megtépázott, összetört Aloe Vera!

Pofon és a frakk 2.

Pofon és a frakk 2.
Hívatlan vendégek Előzmény: Pofon és frakk A szovjet tisztek Hazsega György házában voltak elszállásolva, mert a tanító úr jól beszélt oroszul, s ő tolmácsolt nekik. Több bűdi asszony, lány odamenekült a tisztek védelme alá, mert az előző napokban komoly zavargások történtek, főleg a szélső utcákban voltak veszélyben a nagyobb lányok, asszonyok. Mert nem egyet közülük a család tagjai szeme láttára vittek el, erőszakoltak meg, ezekről valamit mindenki tudott, sejtett, de mélyen hallgattak róla.  

Időutazás a múltba

Időutazás a múltba
Naplótöredékek az I. világháborúból. 2. rész, Előzménye: Naplótöredékek az I. világháborúból 1. rész   Tréfás, verses háztartási elvárások 1915-ből Nagy M. István az 1915. május. 13-tól datált hadifogságában, a kevés pihenő időben, az állandóan magával hordott noteszába a napi események, álmok, félelmek, remények, időjárás rögzítése mellett - valószínűleg fogolytársai közreműködésével - leírja, hogy egy új asszonynak milyen stafírunggal, eszközökkel kellett rendelkezni, milyen elvárásai lehettek férjével szemben. Ezt tréfás, verses formában örökíti meg, ceruzás írással.  

Pulpituson

Pulpituson
1991 januárjában, Tiszavasvári ismételt várossá válásának 5. évfordulóját ünnepeltük. A Művelődési Házban zsúfolásig megtelt nagyteremben visszaemlékezésekkel, beszámolókkal, kitüntetésekkel, szép műsorral emlékeztünk. Az akkori általános szokás szerint a rendezvény első részében a meghívott országos, megyei és helyi vendégek, vezetők részvételével díszelnökség foglalt helyet a színpadon.

Pofon és frakk

Pofon és frakk
A felbolydult hátország Tiszavasvári bűdi részén átvonuló II. világháborús, átélt eseményeiről az 1944-ben még 12 éves, sovány, alacsony növésű Kerékgyártó Mihály osztja meg velünk nem mindennapi emlékeit.  

Az 1956-os forradalom 11. rész

Az 1956-os forradalom 11. rész
Vásárosnaményból, Sztálin út 49-ből Előzménye: Az 1956-os forradalom 1. rész, 2. rész, 3. rész,, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész, 9. rész, 10. rész Magyar sors  

Az 1956-os forradalom 10. rész

Az 1956-os forradalom 10. rész
Vásárosnaményból, a Sztálin út 49-ből Előzménye: Az 1956-os forradalom 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész, 9. rész   A majdnem disszidálás Az egyik november eleji vasárnap apám elment a Vasúti étterembe, hogy családi ügyben valamit megbeszéljen Matild húgával, aki a presszó részben volt akkor pultos, felszolgáló. A beszélgetésük után átment az éttermi részbe, ahol ismerősi köréből hamar összeverődött egy asztaltársaság és iszogatni kezdtek.  

Az 1956-os forradalom 9. rész

Az 1956-os forradalom 9. rész
Vásárosnaményból, a Sztálin út 49-ből Előzménye: Az 1956-os forradalom 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész , 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész Pisztoly és bilincs Édesapám Matild húgának a férje, Tiba József a naményi Dohánybeváltóban volt vezető beosztásban. Október végén a községi Nemzeti Bizottságban úgy döntöttek, hogy a rendőröktől, a pártvezetőktől el kell venni a fegyvereket és megbízható egyéneknek kell odaadni.  
Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia