szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Novellás kötet

Szentmihályi szilánkok

Szentmihályi szilánkok
Kié a címere? Az öreg Orosz kemény, nyakas ember volt, nehezen tűrte, ha dirigáltak neki, vagy valamilyen igazságtalanság érte.

A mi Gyulánk

A mi Gyulánk
Ibrányban, a Templomszegből közismert volt a Mátyás család. Az életük úgy alakult, hogy a lányok nem mentek férjhez, a fiúk nem nősültek meg. Szüleik halála után is együtt éltek a családi házban, átellenben a Református parókiával.

Az ibrányi sportöltöző

Az ibrányi sportöltöző
Az 1970-es évek elején nagyon rossz állapotban volt az ibrányi futballpálya és a sportöltöző. A pályára az ÁFÉSZ Tüzép telepétől a Templomszeg sarkáig gyalogút vezetett keresztül. Ezért a futball labda a pálya e táján mindig rejtélyes gellert kapott, a játékosok is botladoztak a szintkülönbség miatt.

A TSZ párttitkár

A TSZ párttitkár
Egy alacsony köpcös, kissé esetlen járású, de jó természetű ember volt 70-es években az ibrányi TSZ párttitkára. Olyan volt, akivel lehetett évődni, viccelni, mert csak órákra haragudott meg és nem volt haragtartó.

Perlekedő Józsi bácsi

Perlekedő Józsi bácsi
Élt a Zovánban egy alacsony, idős ember, közel a 80. életévéhez, akit a környezete csak Perlekedő Józsi bácsinak nevezett, mert állítólag két szomszédasszonyát is a sírba perelte, semmiségekért.

Az idegen szó

Az idegen szó
Kissé kapatosan érkezett a volt ibrányi községházára egy férfi és mivel nem úgy intézték az ügyét, ahogy szerette volna, ezért szóváltásba keveredett néhai Bíró Lenke igazgatási főelőadóval.

Futi

Futi
Tanácstitkár koromban - az 1970-es évek közepén- sok gondot, munkát okoztak a mértéktelenül italozó, garázda elemek. Az egyik ilyen problémás személy volt az egyedül élő 50-55 év körüli Futi. Ibrányban mindenki csak így ismerte, szólította. (Igazi neve maradjon homályban.) Alig volt olyan hét, hogy valamilyen galibát ne okozott volna, s ne kellett volna valamiért eljárni vele szemben.

Megtörtént esetek: Az utcalány

Megtörtént esetek: Az utcalány
Úgy tíz éve, egy ügyfélfogadási napon - kivárva a sorát - bejött az irodámba egy kissé molett, alacsony nő. Felismertem, hogy ő szokott a 36-os főúton, a Keleti-csatorna hídjánál, utcalányként posztolni. Ő viszont meglepődött, s visszaköszönés helyett, megdöbbenve kérdezte:

Politika a családban

Politika a családban
Néhány éve egy távoli ismerőssel találkoztam, s a család, a nők, a sport kitárgyalása után, - ahogy az lenni szokott-, a politika került szóba.

Szigorúan titkos

Szigorúan titkos
Az irattár sarkában -1973-ban - egy penészes, nyirkos iratcsomót találtam „Szigorúan titkos 1950.” felirattal. Amikor kibontottam színes, vékony selyempapírokon vagy már nem használt nyomtatványok üres hátlapján furcsa körleveleket, utasításokat olvashattam. Mai ésszel bírva furcsának tűnhet néhány intézkedés.

Falopás

Falopás
Egy - a városban lakó - köztiszteletben álló, korosodó férfi mesélte el nekem,