szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növények, melyek távol tartják a csigákat!

Mártha Izabella, 2014. jún. 11.


Az enyhe téli napok a csigák életében sem volt megerőltető, mint ahogy a kemény, fagyos teleken lenni szokott. Ezért idén jóval több csigával találkozunk a kertünkben, akik lelegelik a zöldségeinket és a virágágyásokat. Tippeket adunk, milyen növények ízét nem kedvelik a csigák!

Növények, melyek távol tartják a csigákat!

A csigák sokkal válogatósabbak, mint gondolnánk. Kerüljük azokat a növényeket, amelyeket kifejezetten szeretnek, mit dália vagy árnyékliliom. A petúniát is kedvelik, ezeket célszerű csigáktól elzárva, akasztós cserepekben tartani. Ezekkel szemben az erős illatú fűszernövények nem tartoznak a csigák kedvencei közé. Hogy csalódást okozzunk nekik, ültessünk tehát levendulát, díszhagymát vagy sarkantyúvirágot a kertünkbe, vagy erős illatú gyógynövényeket, mint például kakukkfüvet vagy rozmaringot.

Páfrányok, díszfüvek és szőrös levelek nem ízlenek

Alapvetően a páfrányok és a díszfüvek is jó választás, ha azt szeretnénk, hogy a csigának elmenjen az étvágya. Továbbá a vastag, bőrszerű levelek, mint a Bergenia, valamint a pozsgás növények és a kutyatej-félék sem szerepelnek a csiga étlapján.

A szőrös levelű növényeknek sem kell félni a csigától! Álló muskátli, vagy gólyaorr kiültetésével nem teszünk semmi rosszat. A vörös levelű növényekkel, mint például a tűzeső, vöröslevelű hólyagvessző, vagy vérmogyoró ültetésével is becsaphatjuk az állatkákat. A mérgező növényeket sem kedvelik: bátran ültessünk sisakvirágot, gyűszűvirágot, gyöngyvirágot és pünkösdi rózsát!


Gyűjtsd a csigát reggel és este

Hazánkban főleg a barna spanyol meztelen csiga és a sötétszürke kerti csiga pusztítja a virágokat és zöldségeket. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük szó szerint vadászni kell rájuk és össze kell gyűjteni őket. Ez nem is olyan egyszerű, mert a csigák csak éjjel jönnek ki a sötét rejtekhelyükről.

Kora reggel vagy este a legjobb időpont őket összegyűjteni. Nedves tojástartót rejtsünk egy bokor alá és időnként gyűjtük össze a csigákat egy mély vödörbe, amiből nem tudnak kimászni!

Jobb, ha nem öntözünk este

A csiga a nedves körülményeket szereti. Annak érdekében, hogy ne érezze a csiga jól magát a kertünkben célszerű reggel öntözni. Aki este öntöz, ideális feltételeket teremt a kártevők éjszakai akciózásához!

Kapcsolódó cikk: Rejtőzködő veszedelem!

Kapcsolódó video: Bio megoldások a konyhakertben: Artis®

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia