szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növényekkel a hívatlan rovarok ellen

Sulyok Timea, 2012. szept. 18.


A növények szerelmesei jól tudják, nem csak szépek a kis kedvenceik, hanem emellett rengeteg olyan tulajdonsággal is rendelkeznek, ami igencsak kedvelté teheti őket. Többek között képesek távol tartani olyan idegesítő rovarokat, mint a legyek, vagy a szúnyogok anélkül, hogy a hulláikkal lenne tele a környezetünk. Ültessünk ezekből cserepekbe, vagy a kert megfelelő helyeire, és élvezzük a zavartalan pihenést.

Növényekkel a hívatlan rovarok ellen

Kakassarkantyú

 

Ez a növény az egyik legkedveltebb virág, amit csak a kertészek ültetni szoktak. Pedig, bár tényleg mutatós, annyira nem szép, mint mondjuk egy rózsatő. Késő nyártól ősz elejéig virágzik, de apró, fehér színű díszei nem feltűnőek. Hogy akkor mégis miért ültetik ennyien? Nos ennek a szépségnek van egy különleges tulajdonsága: a szúnyogok még a közelébe sem hajlandóak menni, mert ki nem állhatják a szagát. És éppen ez az, ami miatt mindenki kedveli. Félcserjés dísznövényről van szó, amit kiültethetünk a kertbe is, de virágládában is remekül érzi magát. Sőt, akkor sem nyúlunk mellé, ha a cserepát felakasztjuk a plafonra, hiszen remekül mutat úgy is, ha csüng. Jól viseli, ha más növényekkel kell megosztani az élőhelyét, így nyugodtan ültessük muskátlival, vagy akár petúniával is egy cserépbe. Teleltetése 10-15°C körül, világos helyen történjen.

Levendula

 

Akármilyen meglepő, a levendula akkor is hasznos, ha nem a szekrényben tároljuk. Ez a csodálatos lila szépség ugyanis nem csak a molyok ellen használható hatásosan, hanem a tetveket is távol tartja. Ültessünk belőle a rózsabokrok közelébe, és a permetezést szinte el is felejthetjük. Ráadás képpen olyan átható és nyugtató illatfelhővel ajándékoz meg minket, amilyennel csak kevés más virág lenne képes. Tartása igazán nem nehéz, csak arra figyeljünk, hogy legyen elég helye nőni. Ha beszorítjuk valahova, akkor nem élvezhetjük szinte tökéletes félgömb alakját.

Citromfű

 

Csodálatos, apró termetű dísznövény, mely amellett, hogy remekül illik a nyári, hűsítő italokba, még a legyeket és a hangyákat is távol tartja. Akinek volt már citromfüve az tudja, akinek nem, az is gyorsan megtapasztalhatja, hogy igazán igénytelen növény, szinte mindent túl él. A kertben gyorsan elszaporodik, de a cserepekben is remekül mutat. Ültessünk belőle a kerti garnitúra köré, esetleg cserepesen vegyük vele körbe az asztalt, és távol tartja a nem kívánatos „vendégeket”

Menta

 

Szintén remekül használhatjuk a nyári koktélok alapanyagaként, de természetesen nem csak ezért szeretjük. A haragoszöld növény látványnak sem utolsó, de még abban is segít, hogy ne zavarjanak minket a legyek, esetleg a kutyákon előforduló bolhák. Cserepesen szintén remekül mutat az asztalon, és nem kell helyette a ronda, és ráadásul nem kifejezetten gusztusos légypapírt bámulni.
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!